چاپ خبر
جزئیات تفاهم نامه سازمان نظام پزشکی با بیمه ایران در گفتگو با دبیر شورایعالی نظام پزشکی
بسته خدمات بیمه ویژه جامعه پزشکی
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   27 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d30792

به فراخور گسترش زندگی شهرنشینی و تغییر قوانین و مقررات خاص آن، ضرورت، تنوع و گستردگی بیمه، هر روز بیش از پیش احساس می‌شود. شغل پزشکی که با جان انسان‌ها سروکار دارد، اثرات بیشتری چه در زندگی حرفه‌ای و صنفی و چه در زندگی شخصی از بیمه می‌پذیرد.
از آنجا که پوشش بیمه‌ای مناسب برای جامعه پزشکی باعث می‌شود آنها با امنیت خاطر بیشتر به خدمت‌رسانی مشغول شوند و همینطور پوشش بیمه‌ای نامناسب، اختلال در خدمت‌رسانی جامعه پزشکی به مردم را به‌دنبال دارد، سازمان نظام‌پزشکی قراردادی را با بیمه ایران تحت عنوان بسته خدمات بیمه ویژه جامعه پزشکی به امضا رساند. اینها مقدمه‌ای از سخنان دکتر محسن مصلحی مدیرعامل صندوق تعاون و رفاه سازمان نظام‌پزشکی و دبیر شورای عالی نظام‌پزشکی بود که به منظور آشنایی بیشتر با این طرح دقایقی را با وی به گفتگو نشستیم.
جایگاه جامعه پزشکی در صنعت بیمه کشور کجاست؟
حقیقت این است که جامعه پزشکی در صنعت بیمه مورد کم توجهی قرار گرفته است. یکی از وظایف سازمان نظام‌پزشکی رسیدگی به این موضوع است که این جامعه از پوشش بیمه‌ای مناسب برخوردار باشد. مشکلاتی در این چند ساله در حوزه اشتغال جامعه پزشکی در محاکم قضایی و در مقوله پرداخت خسارات دیده شد که مقدار زیادی از آن ناشی از نداشتن پوشش بیمه‌ای یا پوشش بیمه‌ای نامناسب بود. البته در مورد خود پزشکان نیز همینطور است. درست است که جامعه پزشکی درمانگر هستند اما خود ممکن است نیاز به درمان و دارو داشته و برای تامین هزینه‌های درمان خود دچار مشکل شوند. از حدود یک سال پیش مذاکراتی با سازمان‌های بیمه‌گر بیمه‌های بازرگانی مبنی بر حل این مشکلات انجام و از اردیبهشت ماه سال جاری این کار به شکل رسمی آغاز شد. با توجه به مذاکرات، شرایط اختصاصی مناقصه که بالغ بر ۴۰ صفحه بود آماده شد و به بیمه‌های تجاری منعکس و شرکت سهامی بیمه ایران برنده مناقصه شد.
بیمه ایران که یک شرکت دولتی است؟
بله و از نظر قانونی احتیاجی به مناقصه نبود. اما به دلیل اینکه ما باید بسته جامع بیمه‌ای را به شکلی جدید که قبلا وجود نداشته طراحی می‌کردیم و سازمان‌ها و شرکت‌های بیمه تجاری ما در این راستا سابقه‌ای نداشند، اصرار داشتیم که مناقصه انجام شود. در نهایت درمورد 8 بیمه‌نامه توافق شد. تعدادی از پیشنهادهای بیمه‌نامه هم‌اکنون آماده و تعدادی دیگر نیز در آینده نزدیک آماده می‌شود. از نظر ترتیب زمانی آنچه اولویت دارد بیمه مازاد درمان یا‌‌ همان تکمیلی درمان است که با بیمه عمر و حادثه به صورت همزمان ارائه می‌شود.
چه مشکلاتی وجود داشت که منجر به انجام این طرح شد؟
البته هیچ پزشکی نمی‌خواهد به بیمار ضرر برساند، اما در حین جراحی و پروتکل درمانی این مسائل پیش می‌آید. پیش از این پوشش نامناسب بیمه‌نامه‌ها، باعث بروز آسیب‌های زیادی می‌‌شد. پزشک محکوم به پرداخت خسارت و دیه می‌شد و ممکن بود از نظر مالی تمکن پرداخت آن را نداشته باشد. تنها راهی که باقی می‌ماند زندانی شدن پزشک بود. در غیر اینصورت مدت‌ها باید با بیمار یا اطرافیان او مباحثاتی می‌کرد که فرجامی نداشت. با این پوشش بیمه‌ای این مشکل حل و حتی دیه نیز به روز پرداخت می‌شود. مذاکراتی نیز صورت گرفته که بیمه‌نامه مسئولیت حرفه‌ای به عنوان ضمانت دردادگاه‌ها مورد قبول باشد. چراکه حبس پزشک کمکی به بیمار نخواهد کرد. مجموع این مسائل علاوه بر اینکه پزشک را نگران می‌کرد، باعث شده بود برخی پزشکان با دغدغه و وسواس زیادی برخی اعمال جراحی خاص را انجام دهند. از طرفی وقتی به دلیل غیرعمدی اتفاقی برای یکی از بیماران می‌افتاد، برخی از بیمه‌ها یا قریب به اتفاق آنها، دیه را به روز پرداخت نمی‌کردند.
یعنی هم بخش حرفه‌ای و صنفی و هم بخش زندگی شخصی پزشکان تحت پوشش این بیمه است؟
بله. دقیقا.
آیا صرفا جامعه پزشکی تحت پوشش این بیمه قرار می‌گیرند؟
خیر. جامعه پزشکی و پیراپزشکی. یعنی پرستاران و رشته‌های مامایی نیز تحت پوشش هستند.
بارمالی اجرای این طرح برای بیمه یا جامعه پزشکی چقدر است؟
موضوع بارمالی مطرح نیست. بحث بیمه مدیریت ریسک است. یعنی احتمال خطر را می‌دهیم و بیمه می‌شویم تا مجبور نباشیم بارمالی غیرقابل پیش‌بینی را یکباره متقبل شویم. هر فرد خودش حق‌بیمه خود را می‌پردازد و هر کدام را که نیاز داشته باشد خریداری می‌کند. قاعدتا بیمه مسئولیت حرفه‌ای که طبق مصوبه شورایعالی اجباری است و همین الان هم عده زیادی از پزشکان که اعمال جراحی خاص دارند به طور مرتب درگیر این کار هستند، اما چون مذاکرات ما با بیمه‌نامه‌ها درمورد کل کشور بوده و جامعه بزرگ ۲۳۰ هزار نفری پزشکی و پیراپزشکی را در بر می‌گیرد، به دلیل تعداد بالای متقاضی مشمول تخفیفات خاص از سوی شرکت بیمه می‌شود.
آیا مبلغ حق بیمه مشخص شده است؟
این مبلغ در شرایط مختلف فرق می‌کند. مثلا در مورد بیمه مازاد درمان، تعهدات قبلی از ۴۰ هزار تومان به بالا بود. اما با این طرح مبلغ بیمه مازاد درمان ۸۷ هزار و ۲۰۰ تومان است. بقیه بیمه‌ها نیز بستگی به پوششی دارد که فرد انتخاب می‌کند.
مزایای این بیمه چیست؟
ما این ادعا را داریم که این رویداد، بزرگترین قرارداد بیمه‌ای بین جامعه پزشکی و صنعت بیمه است. در این طرح طبق نظرات کار‌شناسی پیش رفتیم و به دنبال حل مشکلات واقعی بودیم، نه اینکه صرفا بخواهیم بیمه نامه‌ای را صادر کنیم که ارزان‌تر خریداری شود. گرچه علیرغم مشخصه‌های فنی که به آن دست پیدا کردیم از نظر قیمت هم قابل رقابت است، اما محصولی ایجاد کردیم که نیازی به تبلیغ ندارد. جامعه پزشکی و پیراپزشکی هوشیارند و می‌توانند میزان تعهدات و حق‌بیمه را مقایسه کنند.
به نظر شما چتر حمایتی این بیمه باعث کاهش احتیاط پزشکان و احتمالا قصور آنان در اعمال جراحی نمی‌شود؟
این تصور به هیچ‌عنوان ممکن نیست. پزشک اگر قصور پزشکی داشته باشد از نظر قوانین انتظامی نظام‌پزشکی محکوم است. این برنامه در مورد پزشکی است که قصوری نداشته است.
پیش‌بینی شما از میزان استقبال جامعه پزشکی از این طرح چقدر است؟
از آنجا که مبنای مذاکرات ما با بیمه‌های تجاری، ‌ مباحث فنی و نه تجاری بوده است و این مساله باعث می‌شود که نفع این طرح بیشتر از همه به مردم برسد، ‌ به یقین می‌توان گفت که استقبال خوبی از این طرح انجام خواهد شد.
محسن طاهرمیرزایی