چاپ خبر
هدف حداقلی اصلاح‌طلبان در مجلس دهم چیست؟
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   09 خرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d30538

       رییس و اعضای هیات‌رئیسه مجلس دهم امروز درحالی انتخاب می‌شوند که موضوع انتخاب رییس دوره جدید پارلمان به یکی از اصلی‌ترین مباحث سیاسی ایران طی دوماه گذشته تبدیل شده است و رقابتی نزدیک و حساس بین محمدرضا عارف (رییس فراکسیون امید و نامزد اصلاح‌طلبان) و علی لاریجانی (رییس اصولگرای مجالس هشتم و نهم) درگرفته است. در این میان، حمیدرضا جلایی‌پور، استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در یادداشتی ارزیابی خود از انتخابات مجلس دهم را مطرح و خاطرنشان کرد که موفقیت اصلاح‌طلبان در مجلس دهم تحقق هدف حداقلی، یعنی حفظ فراگیری فراکسیون امید در قالب غیرتندروها در برابر تندروهاست. متن یادداشت جلایی پور بدین‌شرح است:

       ١) چرا اصلاح‌طلبان در این انتخابات با دست‌های بسته پیروز شدند؟ مهمترین علت این پیروزی این بود که اصلاح‌طلبان در این انتخابات با یک هدف حداقلی حرکت کردند: یعنی رسیدن به مجلسی با حداقل تندرو.

       ٢) این هدف حداقلی (منظور از حداقلی یعنی اجرای هدفی که در توان اصلاح‌طلبان بود) باعث شد اعتدالی‌ها و اصولگرایان میانه‌رو با عامه مردم عملگرا با ما اصلاح‌طلبان به‌رغم میل تندروها همراه بشوند و این پیروزی شیرین بدست بیاید.

       ٣) تداوم پیروزی اصلاح‌طلبان در مجلس دهم به چه عواملی بستگی دارد؟ به عوامل گوناگونی بستگی دارد که یکی از آنها باز تعقیب هدف حداقلی در مجلس دهم از سوی اصلاح‌طلبان است.

       ۴) هدف حداقلی و هم افزا در مجلس غیرتندروی دهم چیست؟ یکم حفظ «فراگیری» فراکسیون امید است (که شامل اصلا‌ح‌طلبان، طرفداران دولت و هر نماینده غیرتندروی دیگر می‌شود.) دوم تمرکز اعضای کمیسیون امید روی افزایش و غنای فعالیت کارشناسی در کمیسیون‌های مجلس است.

       ۵) تمرکز روی هدف حداقلی فوق باعث می‌شود تعداد اعضای فراکسیون امید بیشتر شوند و درعین‌حال، مجلس هم به تدریج خودش را بهتر بشناسد.

       ۶) اگر پنج بند فوق مسموع باشد فراکسیون امید نباید انتخابات ریاست مجلس را در چارچوب یک «اقدام حیثیتی» تبلیغ کند. چون اولا تحقق چنین هدفی مقداری از توان فراکسیون بالاتر و ریسکی است. ثانیا می‌تواند همراهی بعضی از نمایند گان «غیرتندرو» را به همراه نداشته باشد.

       ٧) یعنی فراکسیون امید باید چنین تبلیغ کند که: اگر عارف اگر خدا بخواهد رییس‌مجلس شد؛ همکاری برادرانه فراکسیون امید با لاریجانی محکم ادامه پیدا می‌کند و اگر عارف خدایی نکرده رییس نشد، اتفاقی نیفتاده و ایشان مسئولیت خطیر ریاست کمیسیون فراگیر امید را پی خواهند گرفت.

       ٧) خلاصه: موفقیت اصلاح‌طلبان در مجلس دهم تحقق هدف حداقلی، یعنی حفظ فراگیری فراکسیون امید در قالب غیرتندروها در برابر تندروهاست.