چاپ خبر
برای آزمون‌ آماده شوید«54»
بررسی تشریحی سوالات داخلی (دستیاری، اردیبشهت 95)
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   09 خرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d30508

در این شماره به بررسی ادامه سوالات «داخلی» امتحان دستیاری اردیبهشت 95 می‌پردازیم.
        بیمار 50 ساله‌ای با دفع خون روشن از مقعد به طور متناوب از یک ماه قبل مراجعه کرده است. توسط متخصص داخلی رکتوسیگموئیدسکوپی انجام و همورویید گرید 2 گزارش شده است. درمان موضعی انجام شده ولی خونریزی ادامه دارد. مناسب‏ترین اقدام بعدی کدام است؟
الف) آندوسکوپی فوقانی
ب) کولونوسکوپی
ج) CT-Sca- شکم و لگن
د) ادامه درمان و اطمینان خاطر دادن به بیمار
پاسخ: ب
 توضیح: در بیماران بالای 40 سال با خونریزی گوارشی تحتانی حتما باید کولونوسکوپی جهت Rule ouکانسر صورت پذیرد.

        مرد 55 ساله‌ای از حدود یک ماه قبل دچار دیابت ملیتوس شده و تحت درمان با متفورمین قرار دارد. مناسب‏ترین توصیه برای شروع بررسی از نظر نفروپاتی دیابتی و فواصل تکرار کدام است؟
الف) 5 سال بعد از شروع بیماری و سپس سالیانه
ب) 5 سال بعد از شروع بیماری و سپس هر 6 ماه
ج) از زمان تشخیص بیماری و سپس سالیانه
د) از زمان تشخیص بیماری و سپس هر 6 ماه
پاسخ: ج
 توضیح:
بررسی میکروآلبومینوری: اندازه‌گیری سالیانه میکروآلبومینوری (نسبت آلبومین به کراتینین در تست ادرار) در مبتلایان به دیابت نوع 1 یا 2 توصیه می‌شود.
اندازه‌گیری پروتیئن در یک U/A روتین نمی‌تواند مقادیر اندک آلبومین (میکروآلبومینوری) را نشان دهد. غربالگری میکروآلبومینوری باید 5 سال بعد از شروع دیابت نوع 1 و در موقع تشخیص دیابت نوع 2 انجام گیرد. بدون توجه به نتایج میزان دفع پروتئین در ادرار، باید GFR بر پایه کراتینین سرم در همه بیماران به طور سالیانه اندازه‌گیری شود.

        مرد 32 ساله‌ای با سابقه اسکلرودرمی از سه سال قبل به علت تنگی‏نفس مراجعه کرده و BP= 170/100 میلی‏متر جیوه دارد. در آزمایشات:
Hb= 9 gr/dL, Cr= 2 mg/dL
تجویز کدام‏یک از داروهای زیر برای وی مناسب‏تر است؟
الف) آملودیپین
ب) کاپتوپریل
ج) فورسماید
د) پرازوسین
پاسخ: ب
 توضیح:
بحران کلیوی اسکلرودرمی: شناسایی زودهنگام و درمان با مهارکننده‌های ACE، به طور قابل توجهی Surviva- و Outcome بحران کلیوی اسکلرودرمی را بهتر کرده است. دوز مهارکننده‌های ACE باید در حدی تنظیم شود که فشار خون را در حد نرمال و ترجیحا کمتر از mmHg 75/125 نگه دارد. حتی اگر بیمار دچار بحران کلیوی، در ابتدا وابسته به دیالیز شود، در صورت ادامه درمان با مهارکننده‌های ACE، ممکن است در برخی بیماران بازگشت آهسته آسیب عروق کلیوی ایجاد شده و طی 2 سال اول بعد از شروع این عارضه، دیالیز قطع شود.

        مرد 30 ساله‌ای به دنبال گاستروآنتریت شدید و هیپوتانسیون در بخش بستری شده است. نتایج آزمایش گاز خون شریانی (ABG):
pH= 7.16, PCO2= 16 mmHg, HCO3= 16 mEq/L
کدام اختلال اسید و باز محتمل‏تر است؟
الف) اسیدوز متابولیک و اسیدوز تنفسی
ب) اسیدوز متابولیک و آلکالوز تنفسی
ج) آلکالوز متابولیک و اسیدوز تنفسی
د) آلکالوز متابولیک و آلکالوز تنفسی
پاسخ: ب
 توضیح:
1ـ ‌ابتدا به pH بیمار توجه می‏کنیم، اگر pH بیمار کمتر از 4/7 باشد، بیمار اسیدوز دارد.
2ـ اگر بیمار اسیدوز داشته و PCO2 کمتر از 40 باشد، اسیدوز متابولیک دارد.
3ـ سپس PCO2 مورد انتظار را محاسبه می‏کنیم:
15 + [HCO3] = PCO2
31 = 15 + 16 = PCO2
4ـ PCO2 بیمار 16 است یعنی کمتر از مقدار پیش‏بینی شده، لذا بیمار به طور همزمان آلکالوز تنفسی دارد.

        خانم 27 ساله‌ای در هفته 28 بارداری بدون علامت در آزمایشات روتین، پزشک معالج متوجه کشت 105 باکتری در ادرار می‏شود. مناسب‏ترین اقدام کدام است؟
الف) نیاز به اقدام خاصی ندارد.
ب) فعلا نیاز به اقدامی ندارد، در صورت تکرار کشت مثبت نیاز به درمان دارد.
ج) درمان سه روزه با سیپروفلوکساسین توصیه می‏شود.
د) درمان هفت روزه با آمپی‏سیلین توصیه می‏شود.
پاسخ: د
 توضیح: آمپی‏سیلین و سفالوسپورین‏ها داروهای انتخابی برای درمان UTI علامت‌دار و بی‏علامت در دوران حاملگی هستند. در خانم‏های حامله باکتری‌اوری بدون علامت هم باید درمان شود.

        خانم 40 ساله‏ای از پنج سال پیش دچار کم‌کاری اولیه تیروئید بوده و برای پیگیری مراجعه کرده است. در شش ماه گذشته با 200 میکروگرم در روز لووتیروکسین درمان می‏شده است. وی از ضعف، خشکی پوست و یبوست شکایت دارد. وزن وی طبیعی است. دیروز صبح، پیش از خوردن قرص، آزمایش تیروئید انجام داده که به قرار زیر است:
TSH= 17 mIU/L (NL: 0.3-3.6), T4= µg/dL (NL: 4.5-12)
مناسب‏ترین اقدام برای این بیمار کدام است؟
الف) افزایش دوز لووتیروکسین
ب) اضافه کردن لیوتیرونین
ج) بررسی از نظر بیماری سلیاک
د) تاکید بر مصرف منظم دارو
پاسخ: د
 توضیح: به دلیل اینکه قطع چند دوز دارو اغلب علائم بالینی خاصی را ایجاد نمی‌کند این وضعیت بسیار شایع است که بیماران دارو را موقتا قطع و روز قبل از آزمایش دارو را مصرف می‌کنند که باعث بالا بودن سطح T4 (به دلیل دارو) و بالا بودن TSH (به دلیل برداشتن اثر مهاری دارو) در چند روز، دارو قطع می‌شود. بنابراین در این شرایط توصیه به ادامه دارو به طور منظم و تکرار تست می‌شود.

        مرد 48 ساله‌ای درآزمایش‏های غربالگری، قند خون mg/dL 154 داشته است. در معاینه دور کمر 110 و قد 170 سانتی‏متر، وزن 93 کیلوگرم و فشارخون 130/80 mmHg دارد. آزمایش‏های تکمیلی که شما درخواست کرده‏اید، به قرار زیر است:
FBS= 145 mg/dL, TG= 350 mg/dL, HbA1C= 8%, LDL= 130 mg/dL, Cr= 1 mg/dL, ALT= 16 U/L
علاوه بر سفارش به رژیم غذایی و ورزش، تجویز کدام‏یک از داروهای زیر مناسب‏تر است؟
الف) متفورمین و آتورواستاتین
ب) گلی‌کلازید و سیمواستاتین
ج) پیوگلیتازون و فنوفیبرات
د) انسولین بازال و نیکوتینیک‏اسید
پاسخ: الف
 توضیح:
1ـ متفورمین خط اول درمان دارویی دیابت نوع 2 است.
2ـ مزایای متفورمین عبارتند از: تسریع کاهش وزن (بیمار مورد نظر در سوال چاق است)، پایین آوردن میزان انسولین و بهبود وضعیت چربی‏ها (در Case مورد نظر وضعیت چربی‏ها یا لیپید پروفایل نیز خوب نیست.)
3ـ در بیماران دیابتی با سن بالای 40 سال توصیه می‏شود که بدون توجه به میزان LDL، در بیماران مبتلا به CHD یا آنهایی که CHD ندارند اما دارای ریسک فاکتور هستند، یک استاتین تجویز شود.
4ـ پروفایل چربی در بیماران دیابتی بالاتر از 40 سال بدون سابقه بیماری قلبی ـ عروقی باید به صورت زیر باشد:
الف) LDL کمتر از 100، ب) HDL بیشتر از 40 در مردان و بیشتر از 50 در زنان، ج) TG کمتر از 150، حال آن که در Case مورد نظر سوال LDL برابر با 130 و TG برابر با 350 است.
        خانم 29 ساله‌ای با سابقه گریوز، در چند ماه اخیر دچار ضعف، تهوع و استفراغ و اسهال گهگاهی می‏شود. کاهش وزن 10 کیلوگرم را در این مدت داشته است. در معاینه پوست و مخاط هیپرپیگمانته است. فشارخون خوابیده 60/100 و در وضعیت نشسته 40/70 میلی‏متر جیوه است. آزمایش‏های تیروئید طبیعی است. کدام‏یک از اقدامات زیر مناسب‏تر است؟
الف) Adrena- CT-Scan‍
ب) تست تحریکی با ACTH
ج) اندازه‌گیری آلدوسترون و رنین
د) Pituitary MRI
پاسخ: ب
 توضیح:
نارسایی آدرنال: نارسایی آدرنال معمولا با کاهش وزن، خستگی، استفراغ، اسهال یا بی‌اشتهایی و تمایل شدید به خوردن نمک تظاهر می‌یابد. درد عضلانی و مفصلی، درد شکمی و گیجی وضعیتی (Postura- dizzines) نیز ممکن است به وجود آید. علائم افزایش پیگمانتاسیون که ابتدا روی سطح اکستانسور ایجاد شده و سپس چین‌های کف دست و مخاط دهان را گرفتار می‌کند. افزایش پیگمانتاسیون ثانویه به افزایش تولید ACTH به وسیله هیپوفیز است.
نارسایی مزمن آدرنال: در بیماران دچار علایم مزمن، اندازه‌گیری کورتیزول پایه صبحگاهی پلاسما یا تست کوزین تروپین (Cosyn-tropin)یک ساعته یا هر دو انجام می‌شود. در تست کوزین تروپین یک ساعته، mg25/0 کوزین تروپین (ACTH1-24) IV تزریق شده و کورتیزول پلاسما در دقایق صفر، 30 و 60 اندازه گرفته می‌شود.
 توجه: کوزین تروپین (ACTH1-24) ، ACTH سنتتیک است.

        در کدام‏یک از موارد زیر تشخیص دیابت محتمل‏تر است؟
الف) قند ناشتا 110 میلی‏گرم در دسی‏لیتر و دو ساعت پس از غذا 180 میلی گرم در دسی‏لیتر
ب) قند راندم 160 میلی‏گرم در دسی‏لیتر همراه با تکرر ادرار
ج) دو ساعت پس از مصرف خوراکی 75 گرم گلوکز، قند 160 میلی‏گرم در دسی‏لیتر
د) قند راندوم 230 میلی‏گرم در دسی‏لیتر همراه با پرنوشی و کاهش وزن و خشکی دهان
پاسخ: د
 توضیح:
معیارهای تشخیص دیابت: تشخیص دیابت شیرین (DM) بر اساس موارد زیر مشخص می‌شود:
1ـ گلوکز ناشتای پلاسما: FPG ≥126 mg/d- (7 mmol/L)
2ـ گلوکز 2 ساعت بعد از مصرف گلوکز خوراکی بیشتر از mg/d- 200
(mmol/L 1/11)
3ـ هموگلوبین 5/6 % A1C ≥
4ـ گلوکز راندوم پلاسما، بزرگتر یا مساوی mg/d- 200 (mmol/L 1/11) همراه با علایم کلاسیک DM شامل پلی‌اوری، پلی‌دیپسی و کاهش وزن نیز جهت تشخیص دیابت شیرین کافی هستند.

        خانم 34 ساله‌ای با سابقه هیپوتیروئیدی، تحت درمان با لووتیروکسین، دو ماه پیش TSH طبیعی داشته است. در آزمایش اخیر TSH= 13 mIU/L (NL: 0.3-3.6) است. مصرف همزمان کدام‏یک از داروهای زیر بیشتر احتمال دارد که باعث این تغییر شده باشد؟
الف) متفورمین
ب) فروس سولفات
ج) وارفارین
د) کاپتوپریل
پاسخ: ب
 توضیح: در بیماران با وزن طبیعی که روزانه 200 میکروگرم یا بیشتر لووتیروکسین مصرف می‌کنند، افزایش TSH اغلب علامت کمپلیانس ضعیف است. در این بیماران اغلب T4 غیرمتصل طبیعی یا بالا است. در این موارد باید به اختلالات همراه با ترشح غیرمتناسب TSH توجه داشت. علل دیگر افزایش نیاز به لووتیروکسین که باید Rule ouشوند، عبارتند از: سوءجذب (سلیاک، جراحی روده کوچک)، درمان با استروژن و داروهایی که با جذب یا کلیرانس T4 تداخل دارند، مانند کلستیرامین، فروس سولفات، مکمل‌های کلسیم، لواستاتین، هیدروکسیدآلومینیوم، ریفامپین، آمیودارون، کاربامازپین و فنی‌توئین.

        مرد 65 ساله‌ای با سرفه مزمن خلط‏دار، تنگی نفس، تپش قلب به اورژانس مراجعه کرده است. الکتروکاردیوگرافی زیر از وی گرفته شده است.
برای کنترل آریتمی کدام اقدام زیر مناسب‏تر است؟
الف) آمینوفیلین
ب) دیگوکسین
ج) وراپامیل
د) DC شوک
پاسخ: ج
 توضیح:
تاکی‌کاردی دهلیزی چندکانونی Multifoca- atria- tachycardia (MAT)
تعریف: به شکل ریتم نامنظمی (Irregular) است که دارای 3 یا بیشتر موج P به اشکال متفاوت است. سرعت ضربان قلب بیشتر از 100 ضربه در دقیقه است.
اتیولوژی: این آریتمی اغلب در مبتلایان به بیماری‌های ریوی ایجاد می‌شود. همچنین این اختلال در زمینه MI حاد، هیپوکالمی یا هیپومنیزیمی نیز روی می‌دهد و ممکن است پیش‌زمینه فیبریلاسیون دهلیزی باشد.
نکته‌ای بسیار مهم: آمینوفیلین نیز ممکن است در ایجاد این آریتمی نقش داشته باشد.
درمان: درمان در جهت رفع بیماری زمینه‌ای است. کنترل سرعت این آریتمی مشکل است، اگرچه وراپامیل اغلب موثر است.