چاپ خبر
جت زدگی چیست؟
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   20 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d30256

احتمالاٌ در سفرهای هوایی طولانی، بعد از رسیدن به مقصد حس خستگی و گیجی را تجربه کرده‌اید. این حالت کسلی و بی‌حالی که جت‌زدگی (jelag) نامیده می‌شود، در مسافرانی که باید خود را با منطقه زمانی جدیدی مطابقت دهند، دیده می‌شود.
جت‌زدگی به خاطر اختلال در ساعت زیستی بدن یا ریتم شبانه‌روزی طبیعی رخ می‌دهد. طول این ساعت درونی 24ساعت است و خواب و همچنین شدت و ضعف سایر فرایندهای فیزیولوژیک مانند گرسنگی، گوارش، حرکات روده، دمای بدن و فشار خون را کنترل می‌کند. تغییر در محیط به خصوص تغییر در میزان نور (سفر بین مناطق زمانی) و دما (سفر بین آب‌و‌هواهای متفاوت) به میزان زیادی روی این ریتم‌ها اثر می گذارد و موجب ایجاد بی‌نظمی‌هایی در ذهن و بدن شما می‌شود. محیط تحت فشار هواپیما نیز می‌تواند در ایجاد جت‌لگ اثرگذار باشد. کابین هواپیما دارای اکسیژن کافی برای مسافران است ولی پایین بودن فشار اتمسفر موجب کاهش آن از 5 تا 20 درصد می‌شود. رسیدن اکسیژن کمتر به ارگان‌های حیاتی موجب حس تنبلی و کم‌آبی و تشدید حس سرگیجه حاصل از جت‌لگ می‌شود.
اگرچه نمی‌توانید میزان اکسیژن کابین هواپیما یا ساعت درونی بدن خود را کنترل کنید، ولی فاکتورهایی هم تحت کنترل شما هستند. خوردن آب در طول پرواز موجب کاهش حس سرگیجه و سردرد شما می‌شود. خواب کافی بعد از سفر نیز می‌تواند به شما در غلبه بر این حس کمک کند.
منبع:liveScience