چاپ خبر
باورهای درست و نادرست درباره سرطان
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   20 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d30253

1. اگر مبتلا به سرطان شوید، معمولا به این علت است که سابقه خانوادگی سرطان در شما است.
نادرست.
بررسی‌ها در آمریکا نشان داده است که نیمی از مردان و یک سوم زنان در آمریکا در نقطه‌ای زندگی‌شان به نوعی سرطان مبتلا خواهند شد، اما فقط یک بیستم این موارد به ژن‌های به ارث‌ رسیده از والدین مرتبط است.
2. مصرف زیاد مشروبات الکی احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.
این باور درست است.
نوشیدن مشروبات الکی احتمال سرطان دهان، کبد، روده بزرگ، سرطان و سایر سرطان‌ها را بالا می‌برد. هر‌چه مصرف الکل بیشتر باشد، خطر سرطان بالا می‌رود.
3. قندهای مصنوعی سرطان‌زا هستند
نادرست.
شاهدی وجود ندارد که مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی باعث سرطان شود. بررسی‌ها رابطه‌ای میان شیرین‌کننده‌های آسپارتام، سوکرالوز و ساکارین و سرطان در انسان‌ها را نشان نداده‌اند. شیرین‌کننده‌های جدیدتر مانند سوربیتول و استویا هم بی‌خطر به نظر می‌رسند.
4. استفاده از دئودورانت احتمال دچار شدن به سرطان پستان را افزایش می‌دهد.
نادرست.
مصرف دئودورانت‌ها یا ضدعرق‌ها بی‌خطر است. شواهدی قطعی درباره اینکه استفاده از ضدعرق‌ها باعث دچار شدن شما به سرطان پستان شود، وجود ندارد.
5. مصرف زیاد گوشت‌های فراوری‌شده احتمال دچار شدن به سرطان را افزایش می‌دهد
درست.
افرادی که به میزان زیادگوشت‌های فراوری‌شده مانند هات‌داگ یا کالباس می‌خورند با احتمال بیشتری ممکن است به سرطان روده بزرگ مبتلا شوند. علت رابطه دقیقا روشن نیست، اما ممکن است به علت وجود نیتریت‌ها در این گوشت‌ها باشد که برای جلوگیری از رشد باکتری‌ها و حفظ رنگ به آنها اضافه می‌شود. گوشت قرمز هم با سرطان روده بزرگ ارتباط دارد. به‌طور کلی محدود کردن میزان خوردن گوشت قرمز و انتخاب سایر منابع پروتئینی مانند مرغ، ماهی و حبوبات توصیه می‌شود.
6. طب سوزنی برای تسکین تهوع ناشی از شیمی‌درمانی سرطان مفید است
طب سوزنی ممکن است به رفع تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی کمک کند. درست طب سوزنی همچنین ممکن است به افرادی که به علت پرتودرمانی دچار خشکی دهان می‌شوند، کمک کند. اگر تحت درمان سرطان هستید و می‌خواهید طب سوزنی را امتحان کنید، به دکترتان اطلاع دهید.
7. نمونه‌برداری در اغلب سرطان‌ها باعث پخش شدن آن می‌شود.
این باور نادرست است.
در حین نمونه‌برداری یا بیوپسی پزشک تکه کوچکی از بافت را از بدن شما بر می‌دارد تا از لحاظ وجود سرطان بررسی شود. در اغلب سرطان‌ها، بسیار نامحتمل است که این عمل باعث انتشار سرطان شود. سرطان تخمدان در این مورد استثنا است. پزشکان معمولا از تخمدان بیوپسی نمی‌کنند، چرا که خطر انتشار سلول‌های سرطانی وجود دارد. اگر پزشک احتمال وجود سرطان در تخمدان را بدهد‌، ممکن است کل تخمدان را بردارد.
8. ورزش خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد
درست است.
ورزش به همراه تغذیه سالم و کنترل وزن باعث می‌شود احتمال دچار شدن به برخی از سرطان‌ها از جمله سرطان پستان و سرطان روده بزرگ با ورزش منظم کاهش پیدا کند.
با این وجود حتی اگر به اندازه کافی ورزش می‌کنید، باید آزمایش‌های روتین غربالگری سرطان را مطابق توصیه پزشکتان انجام دهید.