چاپ خبر
درست و نادرست‌های میگرنی (۱)
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   17 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d30079

صبح از خواب برمی‌خیزید و دردی ضربان‌دار یک سمت سرتان را فرا گرفته است. کمترین سروصدایی سردردتان را بدتر می‌کند. ممکن است احساس تهوع کنید یا حتی بالا بیاورید. چیزی نمی‌خواهید جز درازکشیدن در اتاقی تاریک و آرام تا توفان درد فرونشیند. تنها شما نیستید که چنین علائمی را تجربه می‌کنید؛ از هر 10 نفر یک نفر در جهان (از جمله کودکان) با شما هم‌درد است، شما میگرن دارید، اما هر چند که علائم میگرن کاملا شناخته‌شده، علل ایجادکننده این سردردهای طاقت‌فرسا کمتر دانسته شده و برداشت‌های نادرست درباره آن رواج دارد. در اینجا به برخی از ابن برداشت‌ها می‌پردازیم:
1. میگرن، بیماری ویژه زنان است: این باور نادرست است. یقینا مردان هم به میگرن دچار می‌شوند. البته زنان با احتمال سه برابر بیشتر ممکن است به میگرن مبتلا شوند، اما چرا این برداشت نادرست به وجود آمده است؟ پژوهشگران معتقدند هورمون‌های زنان را باید در این باره مقصر دانست. بسیاری از زنان در حول و حوش زمان قاعدگی‌شان حمله میگرنی را تجربه می‌کنند یا گاهی در میانه دوره ماهانه هنگامی که تخمک‌گذاری می‌کنند و میگرن اغلب پس از یائسگی، هنگامی که هورمون زنانه استروژن کاهش می‌یابد، فروکش می‌کند.
2. همه سردردهای میگرنی شدید هستند: این هم یک برداشت نادرست دیگر است. افراد دچار میگرن علائمی مانند درد در یک طرف سر، احساس ضربان در سر، افزایش درد هنگام حرکت دادن سر، تهوع و/یا حساسیت به نور و صدا را تجربه می‌کنند، یا اما شدت میگرن در همه افراد یکسان نیست؛ علائم در برخی از افراد بسیار شدید و در برخی دیگر ملایم‌تر است، اما هر دو حالت میگرن شمرده می‌شوند، زیرا علل زیست‌شناختی مشابهی ایجادشان می‌کند.
3. همه میگرن‌ها با «اورا» همراهند: این باور نادرست است. فقط یک سوم از افراد دچار میگرن علائمی عصبی مربوط به مغز را به نام «اورا» را تجربه می‌کنند که معمولا 30 تا 60 دقیقه پیش از شروع سردرد رخ می‌دهد. ممکن است جرقه‌های نورانی یا خطوط زیگزاگ در جلوی چشمتان ببینید یا حتی بینایی‌تان را برای لحظاتی از دست بدهید، اما "اورا" فقط به صورت علائم بینایی بروز نمی‌کند. در برخی از افراد علائم اورا به صورت احساس سوزن سوزن شدنی است که در دست‌ها یا پاها بالا می‌رود. برخی از افراد به‌طور گذرا دچار اختلال گفتار می‌شوند یا سخنان دیگران را نمی‌فهمند یا نمی‌توانند به درستی حرف بزنند. برخی دیگر ممکن است دچار احساس ضعف در یک طرف بدن شوند.
4. میگرن ناشی از باز و بسته شدن رگ‌های خونی در مغز است: این برداشت هم کاملا نادرست است. میگرن ناشی از گشاد‌شدن رگ‌های خونی در مغز نیست. گرچه علل میگرن دقیقا شناخته شده نیست، اما امروزه می‌دانیم که میگرن یک اختلال عصب‌شناختی مربوط به مسیرهای عصبی و مواد شیمیایی آزاد شده درون مغز است که ممکن است باعث التهاب و افزایش حساسیت به درد شوند. در افراد دچار میگرن یک بی‌نظمی در چگونگی شیوه پردازش اطلاعات ورودی مانند نور، صدا و بو به مغز وجود دارد.
ادامه دارد...