چاپ خبر
خدمات روان باید از مدارس شروع شود
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   05 خرداد 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d29703

       س‍پید: رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور می‌گوید امسال وزارت آموزش‌وپرورش همکاری خوبی برای ورود روانشناسان به مدارس داشته‌است. عباسعلی اللهیاری در گفت‌وگو با سپید اظهار می‌کند: «در دنیا روانشناسان به آموزش‌و‌پرورش ورود پیدا می‌کنند و با طرح‌های غربالگری به فعالیت می‌پردازند.»

       همواره زمان تخصیص بودجه‌بندی سلامت، سلامت روان و جسم برای بودجه بیشتر رقابت با یکدیگر را آغاز می‌کنند. رقابتی که نتیجه آن از ابتدا هم مشخص است؛ سلامت روان همچون یک مبارز شکست‌خورده همیشه یک گوشه رینگ ناک اوت شده و سهم چشمگیری از بودجه به آن نرسیده. روانشناسان معتقدند ۷۰ درصد از سلامت جسم انسان به روان او مربوط می‌شود اما هنگام بودجه‌بندی به‌اندازه یک‌سوم سلامت جسمانی به آن بودجه داده می‌شود که آن هم به تخت‌های بیمارستانی و حوزه روانپزشکی اختصاص می‌یابد. افزایش بودجه‌بندی سلامت روان برای نظام روانشناسی از این رو اهمیت دارد که ارائه خدمات خود را از مدارس آغاز کند. بااینکه در حال حاضر روانشناسان به برخی از مدارس کشور راه‌یافته‌اند اما این حرکت هیچ‌گاه جریانی فراگیر نبوده است.

       به عقیده او فعالیت روانشناسان در طرح‌های غربالگری یک نوع پیشگیری از شیوع خشونت در جامعه است. اللهیاری ادامه می‌دهد: «روانشناسان سریع‌تر از دیگران کودکان بیش‌فعال را شناسایی می‌کنند و بعد از شناسایی آموزش‌هایی به والدین یا معلم‌های او می‌دهند تا کودک زودتر حال بهتری پیدا کند اما اگر کودک در این دوره شناسایی نشود، اختلال رفتاری در او دیده خواهد شد.» بااین‌حال شناسایی نشدن این کودک‌ها در مدارس ابتدایی آخر راه نیست. روانشناسان در دبیرستان نیز فرصت دارند تا این نوجوانان را پیدا کنند و به آموزش بپردازند.«درمان این نوع عارضه رفتاری سخت‌تر است و نوجوانانی که رفتارهای مقابله‌ای دارند، لجبازند و حقوق دیگران را رعایت نمی‌کنند؛ اما از طریق به آموزش به والدین و معلم‌ها باز هم قابل درمان است. اگر این مرحله هم رها شود بیماری آنها به اختلال شخصیتی و رفتاری در آینده تبدیل خواهد شد.»

       او درباره اقدامات انجام‌شده در انجمن روانشناسان توضیح می‌دهد: «ما تابه‌حال اقداماتی در این راستا انجام داده‌ایم و با وزارت آموزش‌و‌پرورش جلساتی گذاشته‌ایم تا این طرح غربالگری را انجام دهیم. حتی دفتر مقام معظم رهبری نیز این طرح را از ما خواستند و تاکید کردند که اجرا شود.»

       او یکی از راه‌های جلوگیری از انتشار خشم‌و‌خشونت و پرخاشگری را ورود روانشناسان به مدارس دانست و با تاکید بر آمادگی نظام روانشناسی برای کمک به این عارضه‌ها خبرمی‌دهد: «احتمالاً طی سال ۹۵ به آموزش‌وپرورش وارد می‌شویم.»

       علاوه بر بودجه، تعرفه روان‌شناسان و روانپزشکان موضوع دیگری است مورد اعتراض پزشکان سلامت روان قرار می‌گیرد. سال 93 بر اساس کتاب ارزش نسبی خدمات تمامی خدمات روان‌درمانی توسط روانشناس تحت پوشش بیمه بود‌؛ اما در سال 94 با ابلاغیه جدیدی که معاونت درمان برای واحدهای دانشگاهی و درمانی ابلاغ کرد تعدادی از کدهای خدمات روان‌درمانی حذف یا تجمیع شدند که طبق آن، این خدمات فقط توسط روانپزشکان انجام می‌شود و روانشناسان نادیده گرفته‌شده‌اند و بیمه‌ها دیگر خدمات روانی را تحت پوشش قرار نمی‌دهند مگر با تائید روان‌پزشکان که این امر موجب گلایه‌های روانشناسان شده‌است. اللهیاری توضیح می‌دهد: «کتاب تعرفه خدمات روان را مشمول بیمه کرد اما آن را در اختیار روان‌پزشکان قرارداد.» بااینکه تصویب تعرفه‌ها روزهای آخر خود را سپ‍ری می‌کند او امیدوار است که «امسال بیمه به خدمات روانشناسی هم تعلق بگیرد.» اگرچه خدمات روانشناسان تحت پوشش بیمه نیست اما تعداد آنها در مقایسه با روانپزشکان بسیار بیشتر است. چنانچه گفته‌می‌شود تعداد روان‌پزشکان کشور هزار و 800 نفر است ولی در مقابل هم‌اکنون حدود 6 هزار و 500 روانشناس در کشور فعالیت می‌کنند.
نگین باقری