چاپ خبر
رئیس انجمن علمی پزشکی لیزری ایران
نحوه استفاده از لیزر باید در واحدهای درسی گنجانده شود
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   14 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d29437

رئیس انجمن علمی پزشکی لیزری ایران در نهمین همایش سالیانه انجمن پزشکی لیزری ایران و دومین کنگره کاربرد لیزر در علوم‌پزشکی در گفتگو با خبرنگار سپید در خصوص جایگاه تجهیزات لیزر در کشور گفت: «در حال حاضر عمده تجهیزات لیزری کشور وارداتی است، یعنی از طریق شرکت‌های مختلف وارد کشور می‌شوند. این دستگاه‌ها که از کیفیت خوبی برخوردار هستند، نسبت به قیمت واقعی آن در خارج از کشو بسیار گران است. علت آن نیز تحریم‌ها و همچنین دلال‌بازی‌های موجود در بین شرکت‌ها است.»
«رضا فکرآزاد» ادامه داد: «مهم آن است که تکنولوژی ساخت لیزر در کشور بومی‌سازی شده است. البته هنوز در حد استاندارد مورد قبول همکاران نیست. باید روی تجهیزات کار شود. از طرفی همکاران پزشک داخلی نیز باید به این تجهیزات بومی اقبال نشان دهند تا آنها نیز بتوانند به حد تولید برسند و از لحاظ مالی متضرر نشوند، زیرا بودجه کلانی برای آوردن فناوری و دانش پرداخت شده است.»
فکرآزاد با مثبت دانستن پیشرفت لیزر در درمان گفت: «در حال حاضر از پیشرفته‌ترین لیرز‌ها و آخرین تکنولوژی در درمان چشم‌پزشکی، پوست، جراحی عمومی، فیزیوتراپی و غیره استفاده می‌شود.»
وی وضعیت آموزش لیزر در کشور را رضایت‌بخش ندانست و اذعان داشت: «در بحث آموزش نیاز به کار بیشتری است. امید است در برنامه‌های آینده که در نقشه راه لیزر دیده شده است، بتوان کمک کرد تا این موضوع طراحی شود که در سال‌های آینده، دوره‌های آموزشی در کشور در دانشکده‌های پزشکی بررسی شود.»
فکرآزاد تاکید کرد: «در بعد پژوهش نیز ایران کم از دنیا ندارد. با مراجعه به منابع علمی دیده می‌شود که مقالات زیادی به نام ایران به چاپ رسیده است.»
رئیس انجمن علمی پزشکی لیزری ایران در ادامه صحبت‌های خود در خصوص استفاده درست از تکنولوژی لیزر گفت: «هیچ تکنولوژی در کشور ما اینگونه نیست که بتوان گفت به طور درست استفاده می‌شود. وقتی تکنولوژی زیاد استفاده می‌شود خطاهای آن نیز به چشم می‌آید. ولی در کل جای نگرانی نیست. البته متولیان باید توجه کنند که به استفاده درست از تکنولوژی پرداخته شود. همچنین بر گواهی‌هایی که به افراد مربوطه می‌دهند و کنترل کیفی دستگاه‌های وارد شده نظارت شود.»
فکرآزاد یکی از مشکلات پیش روی کشور را بحث آموزش دانست و گفت: «یک اشکال اصلی این است که تکنولوژی جلو‌تر از آموزش وارد کشور شده است. در صورتی که باید اول از طریق دانشگاه‌ها و قسمت‌های آکادمیک بیاید، ولی از طریق شرکت‌ها آمده است.» وی تصریح کرد: «هر چند که شرکت‌های وارداتی نیز در خصوص آموزش بی‌نظر نیستند و آموزش‌های اولیه را می‌دهند، ولی این موارد به طور قطع سمت و سوی شرکتی به خود می‌گیرد.»
فکرآزاد خاطرنشان کرد: «این قضیه اگر درست شود و دانشگاه‌ها اقبال نشان دهند و بتوان نحوه استفاده از لیزر را در واحدهای درسی دانشگاه گنجاند و به‌صورت علمی و آکادمیک آن را دنبال کرد، آینده‌دار خواهد بود. باید‌ها و نبایدهای استفاده از لیزر باید به خوبی مشخص شود و کنگره‌هایی از این دست بیشتر برگزار شود. برگزاری چنین کنگره‌هایی می‌تواند آگاه‌سازی خوبی چه برای مردم و چه جامعه پزشکی داشته باشد تا از خطاهای احتمالی کاسته شود.»
لیزر در دندانپزشکی
فکر آزاد در بخش دیگری از صحبت‌های خود، تشخیص پوسیدگی‌های دندانی، درد، لرزش و ناراحتی کمتر حین تراش دندان، عدم ایجاد براده‌های دندانی، عدم ایجاد میکرو ترکهای سطح کنده شده دندان، افزایش چسبندگی ماده پرکردگی به ویژه مواد هم‌رنگ دندانی و در نتیجه دوام بیشتر پرکردگی را از مزایای کاربرد لیزر در دندان‌پزشکی ترمیمی عنوان کرد.»
وی به استفاده گسترده لیزر در اکثر رشته‌های علوم‌پزشکی خصوصا دندان‌پزشکی اشاره و اظهار کرد: «لیزر در دندان‌پزشکی همچون زمینه‌های دیگر پزشکی در سه زمینه کلی تشخیص، روش‌های تخریبی چون برش‌های جراحی و تراشیدن سخت‌ترین ماده بدن چون مینا و اثرات بیولوژیک لیزر‌درمانی کاربرد دارد.»
این متخصص دندان‌پزشکی یکی از موارد کاربرد لیزر در دندان‌پزشکی را لیزرهای ویژه تشخیص ضایعات سرطانی حفره دهان و پوسیدگی دندان دانست و ادامه داد: «تشخیص پوسیدگی دندانی در این شیوه که در دنیا و ایران کمتر به آن پرداخت شده است، یک تکنیک حساس و بدون عارضه بوده و از آنجا که نیاز به مهارت بالایی در استفاده از آن نیست روشی آسان برای کاربران محسوب می‌شود، به‌طوری‌که به دستگاه‌های گران‌قیمت نیز نیاز ندارد.»
وی افزود: «از آنجا که این شیوه از منابع لیزری و فوتون‌های کم‌قدرت برخلاف اشعه‌هایی همچون اشعه ایکس بهره می‌برد که از ذرات بسیار پرقدرت تخریبی تشکیل شده است، برای سلامتی انسان به هیچ عنوان مضر نبوده و نکته مهم‌تر اینکه برای انسان نیز سرطان‌زا نخواهد بود.»
فکرآزاد یادآور شد: «استفاده از لیزر به‌ویژه در تشخیص پوسیدگی‌های سطح جونده دندان کاربرد دارد و از آنجا که روش‌های تشخیصی فعلی کاملا قطعی نیست، استفاده از لیزر جهت درمان پیشگیرانه این پوسیدگی‌ها کارا‌تر است، اما به علت حساسیت بالای این تست و اختصاص نسبتا کمتر آن به این منظور لازم است که در ادامه یک پزشک متخصص نتیجه را بررسی کند. به طور کلی می‌توان گفت کاربرد لیزر در تشخیص اولیه این نوع از پوسیدگی‌ها بسیار مفید‌تر از روش‌های معمول فعلی دندان‌پزشکی خواهد بود.»