چاپ خبر
نکاتی در مورد دارودرمانی سالمندان
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   10 دی 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d29091

در سالمندان ایمنی داروها باید به طور جداگانه و با دقت بیشتری مورد توجه پزشکان قرار گیرد؛ زیرا سالمندان اغلب بیش از یک دارو مصرف می‌کنند. بنابراین، تداخلات دارویی ممکن است موجب بروز عوارضی شوند که در شرایط مصرف آن دارو به تنهایی ایجاد نشود. همچنین،تغییرات جسمانی که متعاقب پیری رخ می‌دهند، بر اثرگذاری دارو و هم بر عوارض ناخواسته ناشی از مصرف آن موثر خواهند بود.
اگر دارویی در دوز مشخص اثربخش بود و عارضه‌ای برای بیمار ایجاد نکرد، افزایش دوز آن مترادف با اثربخشی بیشتر نیست. در مورد اغلب داروها پس از رسیدن به دوز مطلوب درمانی، افزایش دوز نه تنها اثربخشی را بیشتر نمی‌کند، بلکه موجب افزایش خطر بروز عوارض ناخواسته نیز خواهد شد. بخصوص افزایش دوز برخی از داروها در گروه سالمندان منجر به بروز عوارض جبران ناپذیری می‌شود.
اگر مصرف دارویی برای سال‌های طولانی بدون عارضه بوده است، احتمال بروز عوارض جدید با ادامه مصرف آن وجود دارد. با افزایش سن، وزن بدن تغییر کرده و وضعیت گوارش، گردش خون و عملکردهای کبدی و کلیوی نیز کندتر می‌شوند. بنابراین ممکن است اثربخشی دارو با همان دوز مصرفی قبلی، بیشتر یا کمتر شود.
عوارض برخی از داروها ممکن است با علائم یک بیماری مرتبط با دوران سالمندی اشتباه گرفته شود. همچنین، عوارض برخی از داروها ممکن است علائم برخی از بیماری‌های زمینه‌ای از قبل موجود را تشدید کنند. لازم است که پزشک و کادر درمانی هرگونه علامتی که معمولا به عنوان عارضه پیری قلمداد می‌شود (مانند ضعف،بی حالی، خواب آلودگی، گیجی، اضطراب یا اختلال حافظه) را به عنوان عارضه احتمالی داروهای مصرفی سالمند درنظر بگیرند.
درمان با اکسیژن در منزل در طولانی‌مدت به مبتلایان به بیماری‌های مزمن ریوی کمک می‌کند تا زندگی بهتر و فعال تری داشته باشند. اکسیژن درمانی در منزل باعث کاهش خطر بروز عوارض قلبی- عروقی و در مجموع به حداقل رساندن نیاز بیمار به بستری بیمارستانی خواهد شد.
برخلاف انتظار،آبریزش از بینی که ماه‌ها ادامه می‌یابد، ممکن است رینیت غیرآلرژیک باشد. رینیت غیرآلرژیک، رینیت وازوموتور نیز نامیده می‌شود. رینیت آلرژیک و رینیت غیرآلرژیک، علا،م مشترک متعددی دارند نظیر عطسه، احتقان بینی، آبریزش از بینی و خلط. تفاوت میان دو نوع رینیت نامبرده این است که در رینیت غیرآلرژیک، سیستم ایمنی بدن فرد درگیر نیست. رینیت غیرآلرژیک، ناشی از تحریک لایه داخلی پوشاننده بینی است و در نتیجه درمان آن با رینیت آلرژیک متفاوت است. رینیت غیرآلرژیک با رد علائم آلرژیک با انجام آزمون پوستی یا آزمایش خون تشخیص داده می‌شود. درصورت کافی نبودن درمان‌های خانگی در رینیت غیرآلرژیک، اسپری بینی کورتیکواستروئید، اسپری بینی آنتی هیستامین، اسپری بینی آنتی‌کولینرژیک و ضداحتقان‌های موضعی بینی یا انواع خوراکی توصیه شده است.
Newswise