چاپ خبر
تایید ناتپارا در درمان‌ هایپوکلسمی
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   05 بهمن 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d28563

سازمان غذا و داروی آمریکا، هورمون پاراتیروئید با نام تجاری ناتپارا (Natpara) را برای درمان هایپوکلسمی در مبتلایان به هایپوپاراتیروئیدیسم مورد تایید قرار داده است. هایپوپاراتیروئیدیسم، یک بیماری نادر است که در حدود 60هزارنفر فقط در کشور آمریکا به آن مبتلایند. هایپوپاراتیروئیدیسم، در شرایطی رخ می‌دهد که میزان ترشح هورمون پاراتیروئید کمتر از حد طبیعی باشد.
هایپوپاراتیروئیدیسم به دلیل فقدان عملکرد پارتیروئید رخ می‌دهد و در اغلب موارد نتیجه برداشتن غده پاراتیروئید طی جراحی و در موارد نادری هم حاصل بیماری‌های مادرزادی یا اتوایمیون است. مبتلایان به هایپوپاراتیروئیدسم ممکن است بی‌حسی، گرفتگی‌های عضلانی، کرامپ، ضربان غیرطبیعی قلبی و تشنج را در نتیجه افت سطح کلسیم خون تجربه کنند. همچنین، از عوارض درازمدت هایپوپاراتیروئیدیسم مشکلاتی نظیر آسیب کلیوی، سنگ‌های کلیوی، کاتاراکت و کلسیفیکاسیون بافت‌های نرم است. ناتپارا، یک تزریق هورمونی است که روزانه مورد استفاده قرار می‌گیرد و به تنظیم سطح کلسیم بدن کمک می‌کند. سازمان غذا و داروی آمریکا ناتپارا را به عنوان داروی مورد استفاده برای درمان یک بیماری خاص و نادر مورد تایید قرار داد.
دکتر جین مارک، سرپرست بخش داروهای متابولیسم و اندوکرینولوژی سازمان غذا و داروی آمریکا می‌گوید: «در مبتلایان به هایپوپاراتیروئیدیسم، گزینه‌های درمانی محدودی موجود هستند و بدون درمان، علائم بیماری کیفیت زندگی مبتلایان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این دارو، آلترناتیو مناسبی برای بیمارانی است که با مصرف مکمل‌های غذایی حاوی کلسیم و اشکال فعال ویتامین D، سطح کلسیم خون آنان کنترل نمی‌شود.»
ایمنی و اثربخشی ناتپارا در یک مطالعه بالینی با شرکت بیش از 124 بیمار بررسی شد. این افراد به طور کاملا تصادفی تحت درمان با ناتپارا یا دارونما قرار گرفتند. نتایج مطالعه مذکور نشان داد که 42درصد از بیماران تحت درمان با ناتپارا به سطح طبیعی کلسیم خون دست یافتند. این رقم در گروه تحت درمان با دارونما فقط 3درصد بود. در برگه اطلاعات دارویی ناتپارا، هشدار در مورد خطر ابتلا به استئوسارکوما در مصرف‌کنندگان این دارو قید شده است.
این هشدار براساس مطالعات روی موش‌ها بوده است و به درستی مشخص نیست که آیا مصرف این دارو در انسان‌ها هم با خطر استئوسارکوما همراه است یا خیر. بنابراین؛ ناتپارا فقط در بیمارانی تجویز می‌شود که هایپوکلسمی در آنان با مکمل‌های حاوی کلسیم و اشکال فعال ویتامین D کنترل نمی‌شود و نیز برای بیمارانی که فواید درمانی این دارو در آنان بر خطرات احتمالی غالب است.
شایع‌ترین عوارض جانبی گزارش شده در مطالعات در گروه تحت درمان با ناتپارا عبارت بودند از احساس گزگز و سوزش پوست، افت کلسیم خون، سردرد و تهوع.
سایت رسمی FDA