چاپ خبر
در تریبون آزاد دانشجویان علوم‌پزشکی شیراز مطرح شد
اعتراض به افزایش 80 درصدی شهریه واحدهای تابستانه
روزنامه سپید   |   اخبار 3   |   27 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d28291

       در سالن دانشگاه بودند اما همچنان نگران از اینکه شاید صدایشان به گوش مسئولان نرسد. موضوع گردهمایی‌آن‌ها نه سیاسی بود، نه علمی، بلکه اعتراض به پرداخت پول برای واحدهای تابستانه و واحدهای درسی تجدید‌شده بود.

       طرح ترم تابستانه با هدف ارائه فرصتی به دانشجویان ایجاد شده، تا در تعطیلی کوتاه دانشگاه بتوانند واحدهای باقی مانده خود را تمام کنند و در ترم جدید، از یک دوره به دوره دیگر بروند. شرایط آموزشی برای دانشجویان ایجاد شده اما علی رغم استقبال دانشجویان برای تداوم این طرح، حاشیه‌های آن مثل دریافت هزینه بابت هر واحد، اعتراض دانشجویان را برانگیخته است.

       شهریه هر واحد برای ترم تابستانه تا سال گذشته برای هر واحد تئوری 42 هزار تومان و برای هر واحد عملی 84 هزار تومان بود، اما امسال شهریه هر واحد تابستانی 250 هزار تومان شده، یعنی افزایش 208 هزار تومانی در یک سال. دستاورد این افزایش شهریه باعث شده دانشجویان برای برخی دروس، یک میلیون تومان پرداخت کنند. ازسوی دیگر دریافت شهریه از دانشجویان روزانه برای گذراندن دروسی که یکبار تجدید شوند نیز قانونی است که به تازگی تصویب شده است.

       هفته گذشته بود که انجمن اسلامی امید دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای اعتراض به افزایش واحدهای پولی و ترم‌های تابستانه در قالب یک تریبون آزاد دانشجویان را دورهم جمع کرد و از مسئولان آموزشی دانشگاه نیز دعوت کرد تا در این مراسم شرکت کنند.

       از پیچ و خم‌های دریافت مجوز برای یک تریبون آزاد در فضای باز که هیچ وقت صادر نشد و درنهایت به مراسمی در یکی از سالن‌های دانشگاه تغییر شکل داد که بگذریم، به جز معاون آموزشی دانشکده پزشکی دیگر کسی از مسئولان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این مراسم شرکت نکرد.

       از شارژ هزار تومانی غذا تا شهریه 1 میلیون تومانی یکی از دانشجویان پای تریبون رفت و گفت: «من تعداد زیادی دانشجو می شناسم که برای تامین شارژ غذای هزار تومانی باید بروند کار کنند در چنین شرایطی چگونه می‌توان شهریه واحدهای درسی را افزایش داد؟»

       او اضافه کرد: «مگر قانون برای رفاه و آسایش دانشجویان و مردم وضع نمی‌شود؟ این چه قانونی است که از دانشجویی که درآمد ندارد، چنین پولی مطالبه می‌کند؟»

       محمد تاکید کرد: «برای گذراندن درس زبان 4 واحدی باید یک میلیون تومان به دانشگاه پرداخت کنیم. اکثر دانشجویانی که به دانشگاه‌های دولتی آمده‌اند از خانواده‌های متوسط هستند و اگر توان مالی داشتند در دانشگاه‌های بین‌المللی تحصیل می‌کردند.»

       سعید دانشجوی دیگری بود که پای تریبون آمد و عنوان کرد: «بسیاری از مسئولین با پولی شدن آموزش موافقند اما نتیجه‌گیری آنها اشتباه است. در جلساتی بوده دانشجویانی که به عنوان نماینده دانشجویی در جلسات مسئولان حاضر شده‌اند؛ گفته‌اند 250 هزار تومان کم است و این مبلغ باید به 400 هزار تومان افزایش پیدا کند. زمانی که دانشجویان ما این دید را دارند، ما نمی‌توانیم از بقیه انتظار داشته باشیم.»

       به گفته این دانشجوی پزشکی متاسفانه هرکسی به شرایط و نفع خودش نگاه می‌کند. درحالی‌که در فرایند حرکت‌های مدنی که در کشورهای پیشرفته رخ می‌دهد مردم به فکر همه و نفع همگی هستند، نه فقط نفع خودشان. ما باید به نفع همگی فکر کنیم و یکپارچه باشیم.

       یک دانشجوی داروسازی نیز به ترتیب ارائه دروس انتقاد کرد و گفت: «مصداق ظلم این است که برای دانشجوی ترم دوم داروسازی، دروسی ارائه می‌شود که واحدهای پیش نیاز آن را نگذرانده است. نمی‌توان از دانشجو توقع داشت که با این حجم درس‌ها همه را با موفقیت بخواند.»

هیچ‌کس پاسخگو نیست
       صادق آرامش، دبیر انجمن اسلامی امید دانشگاه نیز با انتقاد از عدم صدور مجوز برای برگزاری تریبون آزاد در فضای باز گفت: «ما هیچ ترسی از کسانی که تفکر احمدی‌نژادی دارند، نداریم. ما از تمام مسئولان و معاونین آموزشی دعوت کرده‌ایم اما جز دکتر رفعتی، معاون آموزشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز مسئولی در این نشست شرکت نکرده است.»

       او ادامه داد: «رئیس دانشگاه بارها به ما گفته یک دانشجو برای سومین باری که درس را انتخاب واحد می‌کند باید پول پرداخت کند اما همچنان بعد از یکبار افتادن در یک درس، برای ثبت‌نام از ما هزینه دریافت می‌کنند.»

       او افزود: «وقتی به جای 80 نفر، 120 دانشجو با سهمیه‌های گوناگون پذیرش می‌شوند چرا کاهش کیفیت را به گردن ما دانشجویان می‌اندازید؟»

       حسن، یکی دیگر از دانشجویان این دانشگاه که عضو انجمن اسلامی امید هم هست، تاکید کرد که طرح ترم تابستانه باید تداوم داشته باشد اما اصلاح شود.

       علی‌رغم دعوت دانشجویان از مسئولان آموزشی دانشگاه، تنها علی رفعتی، معاون آموزشی دانشکده پزشکی در این نشست حاضر شد بود. وی گفت: «این که چنین دانشجویانی در یک دانشکده حضور دارند، مایه افتخار است. اما توجه کنید که ارائه ترم تابستان با هدف درآمدزایی نبود و تنها یک پیشنهاد است.»

       به گفته وی اجرای دروس تلفیقی، کمی کوریکولوم را به هم ریخت. او افزود: «معرفی به استاد تنها می‌تواند برای دانشجوی ترم 5 صادر شود، درحالیکه گاهی مجوزهای غیرقانونی در این زمینه صادر شده است. ما ترم تابستانه را برای برچیدن مجوزهای غیرقانونی ایجاد کردیم.»

       او از بی‌نظمی‌های دانشجویان هم انتقاد کرد و گفت: «گاهی دانشجویان برای یک درس در دوره تابستان ثبت نام می‌کنند اما تنها یک نفر در روز امتحان شرکت کرده است. از سوی دیگر امتحانی که فردای یک مسابقه مهم ورزشی برگزار می‌شد تعداد زیادی غایب داشت. بنابراین استفاده از ابزار شهریه واحدهای پاس نشده، برای نظم دادن به دانشجویان است.»

       نگرانی از پولی شدن دانشگاه‌ها همپای استقبال ستادی از ورود بخش خصوصی به آموزش پزشکی قوت می‌گیرد. باید دید سیاست حمایت از استعدادهای کم‌بضاعت و رعایت اصل رقابت مراکز ارائه کننده خدمات آموزشی و نظارت بر کیفیت آنها تا چه حد محقق خواهد شد تا از این نگرانی‌ها کمی بکاهد.
مینا دارابی