چاپ خبر
جعفر مهوری ،عضو تیم جراحی مطرح کرد
جراحی درمانی صرع باید تحت پوشش بیمه‌ای قرار بگیرد
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   26 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27878

       جعفر مهوری، متخصص مغز و اعصاب و فوق تخصص صرع، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، عضو تیم جراحی صرع، در گفت‌وگو با «سپید» درخصوص نتیجه جراحی الکترودگذاری در مغز توضیحاتی ارائه داد که در ادامه می‌خوانید.

سپید: بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفتند، چندساله بودند؟
       بیمارانی که تحت عمل جراحی الکترودگذاری قرار گرفتند،مرد بودند و یکی 27 سال و دیگری 31 سال سن داشتند. این بیماران سال‌ها دارای تشنج غیرقابل کنترل بودند.در واقع آن‌ها ضایعه وسیعی در لوب پیشانی یا لوب فرونتال و لوب گیجگاهی یا تمپورال داشتند.

سپید: درخصوص مراحل جراحی توضیح می‌فرمایید؟
       بررسی این بیماران در سه مرحله انجام شد. یک مرحله مانتیورینگ شدند تا کانون اولیه تشنج مشخص شود. بعد از مانیتورینگ برنامه‌ریزی‌ها برای انجام جراحی انجام شد. در مرحله اول جراحی با توجه به وسعت ضایعه و نزدیک بودن به کانون تشنج، الکترودگذاری انجام شد. این الکترودها چند روز در مغز بیمار ماند و حملات تشنج ثبت شد و نقشه برداری از مناطق حرکتی و تکلم انجام شده و کانون دقیق‌تر تشنج مشخص شد.

سپید: محل دقیق تشنج در بیمار اول کجا بود؟ آیا طبق تصور شما پیش رفت؟
       قبل از انجام عمل، محل تشنج مبهم بود. با گذاشتن الکترود و نقشه برداری دقیق مغز، محل دقیق مشخص شد و عمل برداشت ضایعه با کمترین آسیب وضربه به مناطق حساس(مناطق حرکتی و تکلم) انجام شد. بدون کمک از الکترود، آگاهی از محل دقیق تشنج امکان‌پذیر نیست. بعداز مانیتورینگ محل ضایعه مشخص شد و این ناحیه دورتر از محلی بود که تصور می‌شد؛ یعنی غیرقابل پیش‌بینی بود و جراحی بدون الکترود و نقشه‌برداری امکان نداشت با موفقیت همراه باشد.

سپید: حال بیمار اول چطور است؟
       بیمار اول تحت عمل فاز دوم جراحی قرار گرفت و پس از برداشتن الکترودها کانون تشنج نیز خارج شد و دو روز دیگر ترخیص می‌شود.

سپید: بیمار دوم در چه مرحله‌ای است؟
       بیمار دوم نیز روز صبح شنبه مورد جراحی دوم قرار گرفت. کانون تشنج در بیمار دوم دورتر از تصور ما بود. نزدیک ناحیه حرکتی و تکلم بود؛ که وضعیت حساس‌تری داشت؛ یعنی این ناحیه از قسمت پیش‌بینی شده جلوتر بود.

سپید: جراحی الکترودگذاری در مغز برای بیمار عوارض خاصی ندارد؟
       به‌طورکلی عمل الکترودگذاری در دنیا یک درصد عارضه ایجاد می‌کند؛ اما در این دو بیمار عارضه‌ای وارد نکرد. به هر حال هر جراحی ریسک دارد و یک درصد شانس خطا دارد؛ اما چنانچه برنامه‌ریزی‌ها و مراقبت‌ها صحیح انجام شود، همان یک درصد هم اتفاق نمی‌افتد.

سپید: در این بیماران از چند الکترود استفاده شد؟
       در بیمار اول از 64 الکترود و در بیمار بعدی 62 الکترود استفاده شد. تعداد الکترودها هم بستگی به وسعت و محل ضایعه دارد.

سپید: هزینه جراحی چقدر است؟
       هزینه‌های جراحی و مانیتورینگ برعهده بیمار نبود. بیمار تنها هزینه الکترودها را پرداخت کرد. هزینه این جراحی در آمریکا بین 100 تا 200 هزار دلار است، اما برای هرکدام از این بیماران تنها سه تا پنج هزار دلار (فقط مواد مصرفی) هزینه شد. این جراحی به کمک سه مرکز، بیمارستان پارس تهران توسط دکتر سهراب فشارکی و دکتر ملاحسینی جراح مغز و اعصاب، بیمارستان کاشانی اصفهان و همکاری دکتر شهرام امینا فوق تخصص صرع از آمریکا بوده است. ضمنا تیم پرستاری و بیهوشی در این رابطه اهمیت زیادی دارد. لازم به ذکر است که خدمات اینگونه جراحی‌ها تحت پوشش بیمه نیست. شمار بالایی از 30 تا 40 هزار بیمار صرعی نیازمند اینگونه اعمال جراحی خاص در ایران وجود دارد، (الکترودگذاری). هزینه وسایل جراحی بسیار گران است، بنابراین پوشش بیمه‌ای آن اهمیت زیادی دارد.