چاپ خبر
۵ تا ۱۰ درصد داروهای مصرفی در ایران قاچاق و تقلبی هستند
روزنامه سپید   |   اخبار 4   |   26 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27829

       تازه‌ترین آمارهای مجامع معتبر جهانی نشان می‌دهد حدود ۵ تا ۱۰ درصد داروهای مصرفی در ایران قاچاق یا تقلبی هستند. عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران در آستانه برگزاری روز مبارزه با قاچاق دارو و داروهای تقلبی با تاکید بر اینکه ۱۰ درصد از داروهای موجود در جهان تقلبی هستند، گفت: «معضل داروهای تقلبی و قاچاق مشکلی است که همواره زندگی انسان‌ها را تهدید کرده، اما میزان استفاده از آن در کشورهای مختلف متفاوت است. به‌طوری‌که در کشورهای پیشرفته آمار استفاده از این داروها حدود یک درصد و طبق گفته مراجع ذی‌صلاح این آمار در کشور ما در حدود ۵ تا ۱۰ درصد عنوان شده است.»

       سید علی فاطمی با اشاره به تفاوت داروهای تقلبی و قاچاق افزود: «دارویی که خارج از شبکه رسمی، تهیه و به دست مصرف‌ کننده می‌رسد داروی قاچاق نامیده می‌شود. هرچند داروهای قاچاق می‌توانند تقلبی هم باشند اما داروی تقلبی به موادی اطلاق می‌شود که تحت عنوان دارو به دست بیماران می‌رسد. این دسته از داروها می‌توانند مواد بی‌اثری باشند که به خودی خود برای بیمار مشکل ایجاد نمی‌کنند اما همین مواد بی‌خطر می‌توانند با تاخیر در روند درمان، زندگی بیمار را به خطر بیندازند.» فاطمی در ادامه با بیان اینکه داروهای قاچاق، بازاری پرسود دارد، خاطرنشان کرد: «وجود سود فراوان در این تجارت مرگبار در کنار عدم دسترسی به همه داروها باعث شده همواره با پدیده داروهای قاچاق و تقلبی مواجه باشیم.»

       به گفته عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، داروهای قاچاق و تقلبی موجود در بازار می‌توانند از همه نوع باشند اما بررسی‌ها نشان داده این بحث در مورد داروهای بدن‌سازی، ‌تقویت قوای جنسی، داروهای چاقی و لاغری و همچنین محصولات آرایشی و بهداشتی بسیار جدی‌تر است. در حقیقت بسیاری از مردم تحت تاثیر تبلیغات ماهواه‌ای، اینترنتی و حتی برخی از باشگاه‌های بدنسازی این داروها را تهیه می‌کنند.

       وی با تاکید بر اهمیت توجه به برچسب اصالت داروها تصریح کرد: «اما استفاده از برچسب اصالت شیوه‌ای مفید برای تشخیص اصل‌بودن یک دارو است. به عبارت ساده‌تر هر بیماری می‌تواند با ارسال کد دارو به شماره روی برچسب از طریق پیامک از اصل‌بودن دارو اطمینان حاصل کند. سامانه TTAC نیز سامانه جدیدی است که برای رهگیری،‌ کنترل و اصالت دارو بسیار مفید است.» بررسی آخرین وضعیت داروهای تقلبی و قاچاق درایران، همزمان با هفتمین همایش انجمن داروسازی بالینی ایران و با همکاری شرکت سانوفی و مراکز علمی، دانشگاهی و پژوهشی، از پنجم تا هفتم خرداد ۹۵ در مرکز همایش‌های رازی تهران برگزار می‌شود.
مهر