چاپ خبر
داروهای غیر نسخه‌ای هم مورد سوء مصرف قرار می‌گیرند
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   26 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27819

       بسیاری از افراد جامعه، داروهای غیرنسخه‌ای را بی‌خطر می‌دانند؛ اما داروهای غیرنسخه‌ای تنها در مواردی اثربخش و بی‌خطر هستند که به درستی تجویز شوند و استفاده بی‌رویه و نادرست آنها عوارض جانبی مرگباری خواهد داشت.

       دکسترومتورفان، یک ترکیب فعال است که در بیش از 100 داروی غیرنسخه‌ای مشاهده می‌شود. مصرف دوز بالای این دارو سبب بروز سرخوشی، اغراق در تشخیص رنگ و صدا و توهم می‌شود که این عوارض بیش از 6 ساعت ادامه می‌یابد. عوارض خطرناک سوءمصرف دکسترومتورفان شامل کاهش قدرت هوشیاری، استفراغ، از دست دادن حرکت عضلات، حملات عصبی، تاری دید، خواب‌آلودگی، تنگی‌نفس و تپش قلب می‌شوند.

       بسیاری از افراد از مسکن‌هایی نظیر استامینوفن و ایبوپروفن بیش از میزان توصیه شده استفاده می‌کنند. آنها نمی‌دانند در صورت مصرف بی‌رویه استامینوفن، کبد از کار افتاده و دچار خونریزی معده و نارسایی کلیوی می‌شوند و در صورت استفاده از دوز بالای ایبوبروفن خطر حملات قلبی در آنها افزایش می‌یابد.

       قرص‌های غیرنسخه‌ای کافئین‌ و نوشابه‌های انرژی‌زا یا مسکن کافئین با هدف افزایش انرژی باعث سوءمصرف می‌شوند. مصرف دوز بالای کافئین سبب از هدر رفتن حجم زیادی از آب بدن، رفلاکس معده، بروز دلهره و اضطراب و نامنظمی ضربان قلب شده که این مساله به‌ویژه در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، به مرگ ناگهانی می‌انجامد.

       مصرف قرص‌های رژیمی با دوز بالا می‌تواند سبب سرخوشی خفیف شود اما سوءمصرف این قرص‌ها نیز سبب بروز برخی نارسایی‌های جدی تغذیه‌ای می‌شود.

       ملین‌ها و مدرهای گیاهی نیز مانند قرص‌های رژیمی مورد سوءمصرف قرار می‌گیرند. قرص‌های گیاهی ادرارآور موسوم به قرص آب که برای کاهش وزن استفاده می‌شوند به همراه قرص‌های ملین سبب از دست دادن شدید آب بدن و املاح و مواد معدنی حیاتی بدن می‌شوند.

       سودوافدرین یک ضداحتقان محسوب می‌شود و در بسیاری از قرص‌ها و داروهای سرماخوردگی وجود دارد. این دارو همچنین به‌عنوان محرک برای احساس سرخوشی و تحرک بیشتر استفاده می‌شود.
منبع:PRNewswire