چاپ خبر
داروی ALS برای درمان ملانومای متاستاتیک
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   15 بهمن 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27613

مطالعه جدید محققان نشان می‌دهد، داروی مورد استفاده برای درمان اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) می‌تواند به تقویت کارآیی رادیوتراپی در بیماران مبتلا به ملانوما که به مغز متاستاز داده‌اند، کمک کند.
بعضی از بیماری‌ها در مقابل درمان رادیوتراپی مقاوم هستند، از جمله ملانوما، به همین دلیل پزشکان ناچارند تا از دوزهای بالای رادیوتراپی برای مغز استفاده کنند. اگر درمان رادیاسیون به تمام مغز لازم باشد، خطر نوروتوکسیسیتی افزایش می‌یابد. محققان انستیتو سرطان Rutgers نیوجرسی و مدرسه داروسازی ارنست ماریو در دانشگاه Rutgers ، نگاه دقیق‌تری به داروی موسوم به riluzole انداختند که پیشرفت ALS را کند می‌کند. Riluzole پروتئینی را به نام GRM1 هدف قرار می‌دهد که به‌طور غیرطبیعی بوسیله سلول‌های ملانوما تولید می‌شود. فعالیت این پروتئین بر سطح سلول‌های ملانوما رشد و گسترش بیماری را افزایش می‌دهد، در حالی که پروتئین GRM1 این فعالیت را بلوک می‌کند. نتایج این تحقیق در نشریه PigmenCel- & Melanoma Research به چاپ رسیده است. محققان از 4 مدل‌ آزمایشگاهی ملانوما که به مغز متاستاز داده باشد، استفاده کردند. گروه اول، با یک وسیله جذب دارو به نام دی‌متیل سولفوکساید درمان شدند. گروه دوم تحت درمان با دی‌متیل سولفوکساید، همراه با دوز رادیاسیون 4 Gy هفتگی قرار گرفتند. گروه سوم، تنها riluzole دریافت کردند و گروه چهارم، riluzole روزانه به همراه دوز رادیاسیون 4 Gyهفتگی درمان شدند. نتایج نهایی حاکی از آن بودند که گروه چهارم، شاهد کاهش رشد سلول‌های تومورال طی دوره 37 روزه بودند.
آنچه مشخص است، آنکه riluzole، پروتئین GRM1 را حساس کرده و به آنها کمک می‌کند تا مانند یک چراغ دریایی برای رادیاسیون عمل کنند. به همین دلیل، تنها سلول‌های ملانوما که این پروتئین را دارند، هدف اشعه قرار گرفته و دیگر قسمت‌های مغز از عوارض اشعه در امان می‌مانند و عملکرد مغز حفظ می‌شود.
در حال حاضر، حدود 50 درصد از بیماران مبتلا به ملانوما دچار متاستازهای مغزی می‌شوند و کمتر از 13 درصد آنها یک سال یا بیشتر زنده می‌مانند، بنابراین، شناخت درمان‌های جدید برای این دسته از بیماران بسیار مهم هستند.
هدف قرار دادن پروتئین GRM1 تنها برای بیماران مبتلا به ملانوما مفید نیستند، بلکه شاید بیماران مبتلا به سرطان پستان و پروستات نیز از این شیوه درمانی منفعت ببرند، زیرا پروتئین GRM1 نیز روی این سلول‌ها دیده می‌شوند.
OncoTherapy Network