چاپ خبر
داروهای نیروزا، عامل مهم ابتلا به صرع
روزنامه سپید   |   اخبار 14   |   18 بهمن 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27562

صرع، یکی از شایع‌ترین اختلالات سیستم عصبی مرکزی که تاریخچه آن به ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد بر می‌گردد و سالانه بار سنگینی را چه از نظر روانی –اجتماعی و چه از بعد هزینه بر دوش افراد مبتلا و خانواده‌های آنها تحمیل می‌کند. لذا با توجه به شیوع بالای آن، جهت کنترل و درمان مناسب این اختلال، آگاهی کامل از جنبه‌های مختلف این بیماری شامل تشخیص درست، بررسی مناسب و درمان (دارویی و غیر دارویی) دقیق مورد نیاز است. بنابراین پزشکان و سایر گروه های مرتبط با بیماری صرع، نیازمند احاطه هر چه بیشتر به همه ابعاد موجود در این شاخه هستند. ۶۰ درصد بیماری صرع بدون علت است و زمان شیوع آن نیز می‌تواند از آغاز تولد هر شخص تا سنین نوجوانی و بزرگسالی باشد. صرع می‌تواند به دنبال تروما‌ها و آسیب‌های حین زایمان به ناحیه سر در زمان نوزادی ایجاد شود، به دلیل عفونت در دوران شیرخوارگی اتفاق بیافتد یا با علائمی همچون تب از سن پنج ماهگی تا پنج سالگی به عنوان شایع‌ترین علت تشنج، بروز کند. بیماری صرع ممکن است در اثر سایر بیماری‌های مغزی و متابولیک یا در دوره نوجوانی و جوانی در اثر ضربه‌های مغزی، انواع تومورهای مغزی و یا اختلالات متابولیک بروز کند. متاسفانه سوء مصرف انواع مواد به خصوص داروهای نیروزا و همچنین مصرف ترومادول در جوانی یکی از علت‌های مهم بروز و ابتلا به صرع است. بروز بیماری‌هایی هچون آلزایمر و یا سکته‌های مغزی در سنین بالا، ضایعات فراگیر‌تر مانند تومورهای مغزی، ضربه‌های مغزی و اختلالات عروقی مغز در اثر بیماری دیابت، ممکن است منجر به بروز صرع شود. بنابراین براساس علت وقوع صرع درمان دارویی یا جراحی برای بیماران انتخاب می‌شود.
در این کنگره تاکید بر درمان جراحی داریم، چراکه کسانی که سال‌ها دارو مصرف می‌کنند، ممکن است هزینه جراحی آنها خیلی کمتر و سریع‌تر از مصرف دارو باشد. همچنین مواردی که در جراحی امکانش است، پاسخ به درمانشان خیلی بهتراست. البته باید بگویم که ۷۰ درصد موارد این تشنجات با دارو کنترل می‌شوند که طول درمان آن حداقل ۳ سال است و در ۳۰ درصد موارد تاکید بر جراحی است. ما در بحث امکانات تشخیصی و جراحی باید بپذیریم که نسبت به کشورهای دیگر دارای کاستی‌هایی هستیم. در این کنگره یکی ازموضوعات، بحث پیداکردن کانون این تشنجات است که براساس شرح حال گیری، نحوه تشنج، بررسی با ویدیو‌ها و MRI انجام می‌گیرد. همچنین روش‌های جدیدی مثل SPECT در ایران استفاده می‌شود و روش‌های دیگری مانند PET که متاسفانه هنوز در ایران وجود ندارد. با این وجود که این وسیله در روند تشخیص و درمان نقش زیادی دارد، اما نبود این وسیله نیز مشکل حادی ایجاد نمی‌کند.
در یازدهمین کنگره بین المللی انجمن صرع ایران، آخرین دستاوردهای علمی پژوهشگران در خصوص بیماری صرع در اختیار دانشمندان و پزشکان ایرانی به خصوص جراحان و متخصصان اعصاب، روانپزشکان و پزشکان عمومی قرارگرفت. سخنرانان
بین المللی این همایش ازکشورهای آمریکا، کانادا، فرانسه، اسپانیا و ژاپن دعوت شدند که هر کدام پیشکسوت این رشته در کشورخود هستند. پس از پایان برگزاری کنگره، متخصصان کشورهای خارجی از بیمارستان‌هایی که در زمینه صرع فعالیت درمانی انجام می‌دهند، بازدید می‌کنند. در سال‌های قبل دستاوردهای کنگره صرع فقط در قالب کتاب چاپ می‌شد که امسال علاوه بر آن، به دلیل حضور مهمانان خارجی و بالا بودن توان علمی کنگره سعی کردیم دانش به روز درمان بیماری صرع، به صورت کاربردی در بیمارستان‌های کشور، در اختیار متخصصان این رشته قرار گیرد.
امید است به لطف حضوروهمکاری فعال کلیه علاقمندان این عرصه، کنگره یازدهم فرصتی را در جهت شناخت بهتر بیماری صرع فراهم آورده باشد تا با به روز کردن اطلاعات، گام بلندی را در جهت کنترل هر چه بهتراین بیماری و افزایش کیفیت زندگی مبتلایان به صرع برداریم، که ماحصل آن رهایی هزاران هزار خانواده دردمند خواهد بود.
پرویز بهرامی
دبیرعلمی کنگره