چاپ خبر
داروی جدید رتینوپاتی دیابتی
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   19 بهمن 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27366

سازمان غذا و داروی آمریکا اخیرا رانیبیزوماب (Ranibizumab) با نام تجاری لوسنتیس(Lucentis) را برای درمان رتینوپاتی دیابتی در بیمارانی که دچار ادم ماکولار دیابتی شده‌اند، مورد تایید قرار داده است. رتینوپاتی دیابتی، شایع‌ترین بیماری چشمی دیابتی و علت اصلی نابینایی در آمریکاست.
در سال 2008 میلادی، 33درصد از بزرگسالان مبتلا به دیابت بالای 40 سال آمریکا به نوعی از رتینوپاتی دیابتیک رنج برده‌اند. در برخی از بیمارانی که به رتینوپاتی دیابتی ناشی از ادم ماکولار دیابتیک مبتلا هستند، عروق خونی جدید غیرطبیعی روی سطح شبکیه رشد می‌کنند و در صورت پارگی، آسیب شدید بینایی یا نابینایی کامل را به‌دنبال خواهد داشت.
دکتر ادوارد کوکس، سرپرست بخش ترکیبات آنتی‌بیوتیکی اداره ارزیابی و بررسی داروهای سازمان غذا و داروی آمریکا می‌گوید: «دیابت، مشکلی جدی در تمامی جوامع است که سالانه تعداد بیشتری از مردم دنیا را گرفتار می‌کند. تایید رانیبیزوماب، اولین درمان قابل قبول را در اختیار مبتلایان به رتینوپاتی دیابتی و ادم ماکولار دیابتی قرار می‌دهد.»
طبق توضیح ارائه شده از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا، لوسنتیس باید ماهانه درون چشم تزریق شود و تجویز آن به همراه درمان مناسب کنترل کننده قندخون، فشارخون و کلسترول توصیه شده است.
این دارو با مهار نشت عروق غیرطبیعی و ممانعت از رشد آنها در شبکیه چشمی عمل می‌کند.
رتینوپاتی دیابتی، آسیب پیشرونده شبکیه است و در حدود 7/7 میلیون نفر از مردم آمریکا به دلیل رتینوپاتی دیابتی بخشی از بینایی خود را از دست داده‌اند. در صورتی که لوسنتیس در زمان مناسب تجویز شود، روند پیشرونده تخریبی رتینوپاتی دیابتی را تغییر داده و بینایی مبتلایان را حفظ می‌کند. لوسنتیس از ارسال سیگنال مربوط به ساخت پروتئین VEGF جلوگیری می‌کند. این پروتئین نقش حیاتی در تشکیل عروق جدید خونی ونشت عروقی دارد.
طی مطالعات بالینی که به تایید لوسنتیس انجامید، اثربخشی آن در درمان ادم ماکولار دیابتی مورد بررسی قرار گرفت. در 2مطالعه بالینی با شرکت 759 بیمار طی 3 سال، لوسنتیس بهبود قابل توجهی در وضعیت رتینوپاتی دیابتی ایجاد کرده است. نتایج اولیه به‌دست آمده در مطالعات بسیار رضایت‌بخش بوده‌اند و همین وضعیت موجب شد که سازمان غذا و داروی آمریکا روند بررسی و تایید لوسنتیس را تسهیل کند. تاکنون درمان اصلی رتینوپاتی دیابتی،کاربرد لیزر برای سوزاندن بافت حاشیه شبکیه بوده است. هرچند که این راهکار موثر است، دید محیطی بیمار را تخریب می‌کند.
شایع‌ترین عوارض گزارش شده در بیماران تحت‌درمان با لوسنتیس در مطالعات بالینی عبارت بودند از خونریزی در بافت پوشاننده بخش داخلی پلک‌ها، درد چشم، مگس‌پرانی و افزایش فشار داخل چشمی.
سایت رسمی FDA