چاپ خبر
پرتودرمانی و بیمار
آیا پرتودرمانی درد دارد؟
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   19 بهمن 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d27353

خیر، پرتودرمانی درد ندارد، اما عوارض جانبی‌اش ممکن است درد یا ناراحتی داشته باشد.
آیا از پرتودرمانی همراه با روش‌های دیگر درمان سرطان استفاده می‌شود؟ بله. از پرتودرمانی اغلب همراه با روش‌های دیگر درمان استفاده می‌کنند. چند مثال آن به این شرح است:
پرتودرمانی و جراحی: پرتودرمانی ممکن است پیش از جراحی، همزمان با جراحی یا پس از جراحی انجام شود. گاهی پزشکان پیش از جراحی از پرتودرمانی جهت کوچک کردن تومور یا پس از جراحی برای نابودی سلول‌های سرطانی باقیمانده استفاده می‌کنند. اگر پرتودرمانی همراه با جراحی انجام ‌شود تا بدون عبور از پوست مستقیم به تومور برسد، پرتودرمانی حین جراحی می‌گویند. پرتودرمانی و شیمی‌درمانی: پرتودرمانی ممکن است پیش از شیمی‌درمانی، همراه با شیمی‌درمانی یا پس از شیمی‌درمانی انجام شود. پرتودرمانی، قبل یا همراه شیمی‌درمانی، معمولا سرطان را کوچک می‌کند تا شیمی‌درمانی بهتر عمل کند. گاهی، از شیمی‌درمانی برای بهتر اثر کردن پرتودرمانی استفاده می‌کنند. از پرتودرمانی پس از شیمی‌درمانی هم برای نابودی سلول‌های سرطانی باقیمانده کمک می‌گیرند.
گروه پرتودرمانی من از چه کسانی تشکیل شده ‌است؟ افراد زیادی در پرتودرمانی و مراقبت‌های آن همکاری می‌کنند. به این گروه از مراقبین بهداشتی «گروه پرتودرمانی» می‌گویند. آنها برای انجام درمان کامل با هم کار می‌کنند. این افراد عبارتند از: سرطان‌شناس متخصص پرتودرمانی: پزشکی است که در درمان سرطان با استفاده از پرتودرمانی تخصص دارد. او میزان پرتو لازم را تجویز می‌کند، نحوه درمان را برنامه‌ریزی می‌کند، بیمار را در مدت درمان همراهی می‌کند و مراقبت‌هایی را که برای مقابله با عوارض جانبی نیاز دارد تجویز می‌کند. این پزشک در ارتباط نزدیک با بقیه پزشکان، پرستاران و مراقبین بهداشتی گروه درمانگر است. پس از خاتمه پرتودرمانی، جهت پیگیری بیماری هم توسط این متخصص ویزیت خواهید شد. طی این ویزیت‌ها، عوارض جانبی دیررس و اثر پرتودرمانی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. پرستار حرفه‌ای: او سابقه پزشکی شما را می‌گیرد، عوارض جانبی را مهار کرده و واکنش بدن بیمار را به درمان به دقت بررسی می‌کند. پس از خاتمه پرتودرمانی، ممکن است در پیگیری‌ها بیمار را ببیند تا عوارض جانبی دیررس را بررسی کند و تاثیر پرتودرمانی را بسنجد
. پرستار پرتودرمانی: این شخص مراقبت‌های پرستاری را در طول پرتودرمانی شما به کمک بقیه اعضای گروه انجام می‌دهد. با بیمار درباره پرتو درمانی صحبت می‌کند و برای مهار عوارض جانبی کمک خواهد کرد. پرتودرمانگر: این شخص با بیمار در هر جلسه پرتودرمانی کار می‌کند و او را برای درمان در جای مناسب قرار می‌دهد، دستگاه‌ها را راه‌اندازی می‌کند و مطمئن می‌شود مقدار پرتویی که سرطان‌شناس متخصص پرتودرمانی تجویز کرده به او تابانده می‌شود.
دیگر مراقبین بهداشتی: تیم درمان شاید از افرادی چون کارشناس تغذیه، فیزیوتراپیست، مددکار اجتماعی و دیگران بهره ببرد. بیمار: بیمار هم یکی از اعضای تیم پرتودرمانی است. نقش او این است که: در همه جلسات درمان سروقت حاضر شود. بپرسد و در مورد نگرانی‌هایش صحبت کند. وقتی دچار عوارض جانبی شد، به اعضای تیم اطلاع دهد. اگر درد دارد، به پزشک یا پرستار بگوید. به توصیه‌های پزشکان و پرستاران خود درباره مراقبت‌های منزل عمل کند، مثل: مراقبت از پوست، نوشیدن مایعات، خوردن خوراکی‌‌های توصیه شده و ثابت نگه داشتن وزن.