چاپ خبر
اقدامات لازم در شک به سرطان مری
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   16 اسفند 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d25445

در صورتی‌که علائم خاصی، مطرح‌کننده سرطان مری باشند، پزشک شما از یک یا چندین روش استفاده می‌کند تا وجود بیماری را قطعی کند. بعد از گرفتن شرح حال سلامت عمومی‌ و پرسش در مورد علائم بالینی، انجام معاینه فیزیکی، پزشک به شما می‌گوید که کدام یک از تست‌ها و روش‌های تشخیصی زیر را باید انجام دهید:
بلع باریوم و عکس با اشعه ایکس از قسمت فوقانی دستگاه گوارش: این روش، یکسری عکس با اشعه ایکس بعد از بلع باریوم است. باریوم جدار مری را می‌پوشاند و به ایجاد یک تصویر واضح و دقیق کمک می‌کند. هر توده‌ای در جدار پوشاننده مری، در عکس با اشعه ایکس، مشخص می‌شود. این روش، اغلب اولین روشی است که در افراد با اختلال بلع صورت می‌گیرد.
آندوسکوپی از قسمت فوقانی دستگاه گوارش: آندوسکوپ، یک لوله انعطاف‌پذیر با یک منبع نور و یک دوربین ویدیویی در انتهای آن است. پزشکان از این وسیله برای مشاهده مخاط داخل مری و معده استفاده می‌کنند. به بیمار قبل عبور این وسیله از دهان و مری به داخل معده، داروی بی‌حسی داده می‌شود. این روش تشخیصی اغلب مفید است، چون: 1) پزشک به وضوح می‌تواند مخاط جدار مری را مشاهده و بررسی کند، 2) همراه با مشاهده، نمونه‌گیری بافتی صورت می‌گیرد تا از نظر وجود سرطان مورد بررسی قرار گیرد و در صورت وجود سرطان، نوع آن را مشخص می‌کند، 3) اگر سرطان مجرای مری را بسته باشد، با آندوسکوپ این سوراخ بزرگ‌تر می‌شود، 4) پزشک می‌تواند اطلاعات بیشتری در مورد امکان برداشت توده با جراحی به‌دست آورد.
سی.تی.اسکن: سی.تی.اسکن، نوعی عکس با اشعه ایکس است که تصاویر متعددی تهیه می‌کند. این تصاویر توسط یک کامپیوتر ترکیب می‌شوند تا نمای جزئی‌تری از اعضای داخل بدن ارائه دهند. سی.تی. اسکن زمان بیش‌تری نسبت به عکس ساده با اشعه ایکس می‌برد و در حین آن بیمار باید به‌صورت دراز کشیده روی میز قرار گیرد تا تصویربرداری صورت گیرد. این روش برای تشخیص میزان گستردگی سرطان که می‌تواند به پیدا کردن انتخاب‌های درمانی کمک کند موثر‌است. سی.تی. اسکن، همچنین می‌تواند به عنوان هدایت‌کننده سوزن بیوپسی به داخل ناحیه سرطانی باشد. از این سوزن برای نمونه‌گیری بافتی و مطالعه در آزمایشگاه استفاده می‌شود.
سونوگرافی آندوسکوپیک: در این روش، از طریق یک آندوسکوپ که یک دستگاه سونوگرافی کوچک به انتهایش متصل است، میزان وسعت و انتشار سرطان به داخل مری مشخص می‌شود تا به وسیله آن انتخاب‌های لازم برای انجام جراحی مشخص شود. مطالعات اخیر نشان داده‌اند، این روش می‌تواند دقیق‌تر از سی. تی. اسکن یا آندوسکوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش باشد.
برونکوسکوپی: این روش تقریبا مشابه آندوسکوپی است، با این تفاوت که از طریق یک لوله که به داخل ریه هدایت می‌شود، ریه‌ها بررسی می‌شوند تا وجود سرطان انتشار یافته مشخص شود. برای انجام این تست، بیماران تحت بیهوشی قرار می‌گیرند.
PET اسکن: در این تست، یک نوع شکر نشان‌دار و رادیواکتیو به‌صورت داخل وریدی وارد بدن می‌شود. بافت‌های سرطانی به سرعت شکر را جذب می‌کنند. سپس از طریق یک دستگاه اسکن‌کننده، این نواحی مشخص می‌شوند. این روش، برای تشخیص سرطانی که به غدد لنفاوی مجاور یا سایر نواحی بدن انتشار یافته، بسیار مفید است و به مرحله‌بندی سرطان کمک می‌کند.