چاپ خبر
سرطان تیروئید و انواع آن
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   18 اسفند 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d25272

تیروئید، غده‌ای است که در جلوی گردن شما و زیر محفظه صوتی (حنجره)‌تان قرار دارد. یک تیروئید سالم تقریبا به اندازه یک سکه کوچک است. معمولا وجودش از روی پوست قابل تشخیص نیست. تیروئید دو بخش (لوب) دارد. یک بافت ظریف (ایسم) این لوب‌ها را از یکدیگر مجزا می‌سازد.
به غده‌های موجود در تیروئید، اغلب ندول (Nodules) یا «گرهک» می‌گویند. بیش‌تر ندول‌های تیروئید (بیش از 90 درصد) خوش‌خیم (غیرسرطانی) هستند. ندول‌های خوش‌خیم به خطرناکی ندول‌های بدخیم (سرطانی) نیستند.
ندول‌های خوش‌خیم: به‌ندرت کشنده هستند، به بافت‌های مجاور خود حمله نمی‌کنند، به دیگر قسمت‌های بدن سرایت نمی‌کنند، معمولا نیازی به برداشتنشان نیست.
ندول‌های بدخیم: ممکن است گاهی کشنده باشند، می‌توانند به بافت‌ها واندام‌های مجاور حمله کنند، می‌توانند به دیگر قسمت‌های بدن سرایت کنند، اغلب می‌توان آنها را برداشت یا از بین برد، اما گاهی اوقات سرطان بازمی‌گردد.
انواع سرطان تیروئید :
سرطان پاپیلری تیروئید: در ایران این نوع سرطان تیروئید در حدود 3/7درصد کل موارد ابتلا را به سرطان تیروئید تشکیل می‌دهد. این سرطان در سلول‌های پاپیلری آغاز شده و به کندی رشد می‌کند. در صورت تشخیص زودهنگام، بیش‌تر مبتلایان به سرطان تیروئید فولیکولار را می‌توان با موفقیت درمان کرد.
سرطان فولیکولار تیروئید: این نوع سرطان تیروئید در حدود 15 درصد کل موارد ابتلا به سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد. این سرطان در سلول‌های فولیکولار آغاز شده و به‌کندی رشد می‌کند. در صورت تشخیص زودهنگام، بیش‌تر مبتلایان به سرطان تیروئید فولیکولار را می‌توان با موفقیت درمان کرد.
سرطان مدولری تیروئید: این نوع سرطان در حدود 8 درصد کل موارد ابتلا به سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد. این سرطان در سلول‌های سی (C) موجود در تیروئید آغاز می‌شود. سرطانی که در سلول‌های سی (C) آغاز می‌شود می‌تواند موجب تولید مقادیر بالا و غیرطبیعی کلسی‌تونین شود. سرطان مدولری تیروئید هم به‌کندی رشد می‌کند. مهار این نوع سرطان، در صورتی‌که پیش از سرایت به دیگر بخش‌های بدن تشخیص داده و درمان شود، آسان‌تر خواهد بود.
سرطان تیروئید آناپلاستیک (Anaplastic): این نوع سرطان تیروئید در حدود 2 درصد از کل موارد ابتلا به سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد. این سرطان در سلول‌های فولیکولار موجود در تیروئید آغاز می‌شود.
این سلول‌های سرطانی، اغلب به‌سرعت رشد و سرایت می‌کنند. مهار سرطان تیروئید آناپلاستیک بسیار دشوار است.
 عوامل خطرزا: پزشکان، اغلب نمی‌توانند دلیل ابتلای یک فرد را به سرطان تیروئید و عدم ابتلای دیگری را به این سرطان توضیح دهند. با این‌حال روشن است که سرطان تیروئید مسری نیست. تحقیقات نشان داده‌اند که احتمال ابتلا به سرطان تیروئید، در کسانی که دارای برخی عوامل خطرزای خاص هستند، بیشتر از دیگران است. عامل خطرزا عاملی است که احتمال ابتلا به یک بیماری را افزایش می‌دهد.
بررسی‌ها نشان داده‌اند، عوامل خطرزایی در ابتلا به سرطان تیروئید موثر هستند که در شماره آینده در مورد آنها بحث خواهد شد.