چاپ خبر
تشکیل دولت مقتدی‌صدر با حمایت ایران و آمریکا؟
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   15 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d25212

       زلمای خلیل‌زاد، سفیر پیشین آمریکا در عراق و سازمان ملل متحد، در یادداشتی در وبسایت پولتیکو بر لزوم همگرایی و مذاکره میان ایران و آمریکا برای خروج عراق از بحران کنونی تاکید کرده و از جمله نوشته است:
        وقت آن رسیده تا نقش ایران در عراق به طور جدی بررسی شود. هرج‌ومرج در بغداد، اشغال موقت مجلس توسط پیروان روحانی شیعه مقتدی‌صدر و جنگ علیه نیروهای داعش اقتصاد عراق را به شدت تضعیف کرده و به نظر می‌رسد روند فروپاشی این کشور در حال تسریع شدن است. بدون همکاری میان ایالات متحده، ایران و روحانی برجسته شیعه آیت‌الله سیستانی، این بحران‌ها می‌تواند کل سیستم سیاسی عراق متلاشی و درهای این کشور را به اشغال این کشور توسط نیروهای داعش و دیگر سازمان‌های تروریستی باز کند. برای جلوگیری از این اتفاقات واشنگتن به کمک تهران نیاز دارد و ایران باید برای ایجاد ثبات در عراق مانند واشنگتن باانگیزه باشد.

        اگر این بحران حل نشود، مقتدی صدر می‌تواند یک دولت موقت تشکیل بدهد که قطعا عواقبی جبران‌ناشدنی در پی خواهد داشت. در این صورت نیروهای امنیتی برای مهار جنگ داخلی در پایتخت از کنترل نیروهای داعش باز خواهند ماند و نیروهای کرد منطقه کردستان عراق آشکارا اعلام استقلال خواهند کرد.

        بهترین نتیجه برای این اتفاق، سازش است. تشکیل یک دولت ائتلافی اصلاح‌طلب به رهبری مقتدی صدر می‌تواند این قائله را ختم کند. دولت ائتلافی جدید می‌تواند با ارائه جدول زمانی مناسب برای اعمال اصلاحات و حتی انتخابات مجلس آرامش را به کشور بازگرداند. قطعا این دولت با حمایت آیت‌الله سیستانی، ایران و ایالات متحده قوی‌تر و موفق‌تر عمل خواهد کرد. به نظر می‌رسد بر روی کار آمدن صدر حلقه را برای ایران و متحدانش تنگ‌تر خواهد کرد، چرا که این اتفاق جنگ داخلی شیعه را بیش از پیش افزایش خواهد داد.

        دو عامل برای وقوع چنین توافقی ضروری است: اول، تایید آیت‌الله سیستانی و دوم گفت‌وگو و همکاری بین ایالات‌متحده و ایران. واشنگتن و تهران باید نسبت به حل فوری بحران سیاسی در بغداد اهتمام ورزند و زمینه را برای مصالحه سریع بین احزاب سیاسی و نخست‌وزیر فراهم کنند. همکاری ایالات‌متحده و ایران باید با مشورت ترکیه و عربستان سعودی هم همراه بشود. چراکه در غیراین‌صورت ممکن است وسوسه به تشدید بحران در عراق در تلاش برای تضعیف قدرت شیعه در منطقه را تقویت کند. حال باید منتظر ماند و دید آیا آیت‌الله سیستانی، ایالات‌متحده و تهران با تعامل با رهبران عراق می‌توانند آرامش نسبی به این کشور برگردانند یا خیر.