چاپ خبر
سه یار دانشگاهی...
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   15 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d25196

       استاد علی اصغر خدادوست یکی از سرشناس ترین چشم پزشکان جهان و ایران است. او و پرفسور کاظم عباسیون همزمان با هم از دانشکده پزشکی شیراز فارغ التحصیل می‌شوند و با هم دوره تخصصی را در دانشگاه جانزهاپکینز می گذرانند. دوستی و آشنایی 50 ساله ای که همچنان باقی است. دکتر خدادوست به عنوان نخستین و تنها دستیار خارجی در بخش چشم‌پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز (Johns Hopkins) در سال ۱۳۴۱ پذیرفته شد و دوران سه ساله دستیاری را به عنوان بهترین دستیار مرکز چشم‌پزشکی ویلمرشناخته شد. ا و در سال ۱۳۴۷ علی‌رغم پیشنهاد و خواست دانشگاه جان هاپکینز عازم ایران شد و در بخش چشم‌پزشکی دانشگاه شیراز به عنوان استاد مشغول فعالیت شد. از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۹ وی هر دو سال یک بار به عنوان استاد مدعو شش ماه را دربخش چشم دانشگاه جانز هاپکینز برای ادامه برنامه‌های پژوهشی گذراند و در این دوران چندین مرتبه به عنوان مدرس در کشورهای بسیاری از جمله چین، ترکیه سوریه، عمان، پرو، اکوادور و ایتالیا فراخوانده شد. دکتر خدادوست در سال ۱۳۵۹ عازم آمریکا شد و به عنوان استاد در بخش چشم دانشگاه جانز هاپکینز مشغول به کار شد. اوکه در حال حاضر در شیراز به سر می برد یادداشتی درخصوص دکتر عباسیون برای «سپید» نوشت.

       من و دکتر عباسیون مستقیم و غیرمستقیم مثل دو برادر بیش از 50 سال باهم بودیم. خاطرات این زمان مثنوی هفتاد من کاغذ است. شروع آشنایی ما از سال اول دانشکده پزشکی در شیراز شروع شد و پس از اتمام دانشکده برای تخصص هر دو سر از بالتیمور دانشگاه جانزهاپکینز درآوردیم. شش سال در آنجا گذراندیم و هر دو عازم شیراز شدیم، من چشم‌پزشکی و کاظم جراح مغز. در درمان بیماران متعددی شریک بودیم. دکتر عباسیون به تهران رفت ولی ارتباط ما باهم قطع نشد و در درمان بیماران هنوز باهم شریک هستیم. ارتباط ما باهم از دو همکار و دو برادر فراتر رفته و دیدار ما باهم احساس ناگفتنی در هر دو به وجود می‌آورد که فراتر از نوشتن و گفتن است.

       مرحوم استاد دکتر منصور حق شناس نخستین رئیس مرکز انتقال خون فارس در سالهای 1354 تا 1356 و از بنیان‌گذاران نخستین بخش پیوند مغز استخوان در ایران بود.وی درجه دکتر انکولوژی از امریکا داشت و ابتدا تحصیلات خود را در پزشکی بالینی در شیراز به پایان رساند و تخصص داخلی و فوق تخصص انکولوژی خون را در آمریکا کسب کرد و برای خدمت به کشور در سال 1354 به ایران بازگشت.

       دکتر منصور حق شناس از همان آغاز بنا به توصیه دکتر علا مدیریت انتقال خون شیراز را عهده دار بود و در مبارزه با خون فروشان حرفه‌ای آن زمان تلاش زیادی کرد و اهدای خون سالم و رایگان را در فارس به ارمغان آورد. مرحوم منصور حق شناس از جمله پروفسورهای ایرانی بود که در امریکا و انگلستان نیز کرسی استادی داشت اما با این حال با عشق به مردم ایران اسلامی تا آخرین لحظه حیات در شیراز مطب داشت و به مداوای بیماران کشور خود پرداخت. او دارای بورد بیماری‌های داخلی دانشگاه جانز هاپکینزامریکادر سال 1343و فوق تخصص هماتولوژی بود که در دوران دانشجویی با علی اصغر خدادوست و کاظم عباسیون هم دوره‌ای و دوست بود.از مهم ترین سوابق علمی و اجرایی او می‌توان به ایجاد سازمان انتقال خون شیراز با همکاری دکتر فریدون علاء، ایجاد بخش پیوند مغز استخوان شیراز با همکاری اعضای‌ بخش هماتولوژی؛ ایجاد بخش هماتولوژی‌و‌انکولوژی،پژوهش در زمینه کم‌خونی‌ها، هموگلوبینوپاتی، تالاسمی در ایران لنفوم اولیه روده‌ای گزارش بیماری‌خونی سیکل سل با همکاری آقای دکتر اسماعیل بیگی برای اولین بار، مطالعات اولیه روی سلول‌های بنیادی نام برد.