چاپ خبر
با خوردن زیـاد گوشت قرمـز زود پـیـر مـی‌شـویـد
روزنامه سپید   |   اخبار 14   |   14 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d25116

       سپید: یک رژیم غذایی با گوشت قرمز فراوان و مقدار اندک سبزی می‌تواند سن زیست‌شناختی را افزایش دهد و افراد را به مشکلات بهداشت دچار کند.

       تحقیقی که پژوهشگران دانشگاه گلاسکو به‌تازگی در ژورنال «سالمندی » (Aging) منتشر کرده‌اند، نشان می‌دهد بالا رفتن میزان فسفات خون ناشی از مصرف گوشت قرمز با رژیم غذایی ضعیف، افزایش سن زیست‌شناختی (در تقابل با سن تقویمی) ارتباط دارد.

       در این مطالعه که افرادی با حداکثر محرومیت و حداقل محرومیت در آن شرکت داشتند، مشخص شده است که بالا رفتن سن زیست‌شناختی و میزان فسفات ناشی از رژیم غذایی بیشترین حد را در بین مردان مناطق محروم داشته است که به‌طور مداوم از گوشت قرمز استفاده می‌کردند. پژوهشگران همچنین بر این باورند که مصرف اضافی گوشت قرمز به‌ویژه افرادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد که دارای رژیم غذایی نامناسب هستند و کمتر از میوه و سبزی‌ها استفاده می‌کنند. این تحقیق را موسسه علوم سرطان در همکاری با موسسه کارولینسکای سوئد انجام‌داده است که میزان بالای فسفات را در مردان اقشار محروم با کاهش عملکرد کلیه و بیماری‌های مزمن متوسط و خفیف آن مرتبط می‌داند.

       فسفات به‌طور طبیعی در موادی همچون گوشت، ماهی، تخم‌مرغ، محصولات لبنی و سبزی‌ها وجود دارد. تنظیم جذب فسفات از طریق روده به شکل حداقلی انجام می‌شود و از همین رو اگر میزان فسفات افزایش قابل‌توجهی داشته باشد، می‌تواند پیامدهای بهداشتی نامطلوبی بر بدن بگذارد. میزان بالای فسفات ناشی از دریافت مواد غذایی با تمامی علل و خطرات مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی، پیری زودرس و بیماری‌های کلیوی مرتبط است.

       پروفسور پل شیلز دراین‌باره گفت: «داده‌های این مطالعه شواهد لازم را برای ارتباط میان مصرف بالای فسفات و مرگ‌ومیر ناشی از وضعیت اجتماعی-اقتصادی فراهم می‌آورد. مشاهدات ما نشان از افزایش مصرف گوشت قرمز در قشر محرومی دارد که یک رژیم غذایی نامناسب بدون مصرف میوه و سبزی‌ها دارند.»

       این محققان همچنین ارتباط معناداری بین میزان فسفات خون و شاخص‌های پیری زیست‌شناختی شامل طول تلومر و محتوای DNA تشخیص دادند. گوشت قرمز سبب کاهش طول تلومر می‌شود. تلومر در پایان رشته DNA قرار دارد و نقش آن محافظت از کروموزوم است. از طرفی افزایش میزان فسفات موجود در خون، عملکرد کلیه‌ها را کاهش می‌دهد و مهم‌ترین علت بروز بیماری‌های مزمن کلیه است. افزایش سن زیست‌شناختی احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با سن ازجمله آلزایمر را افزایش می‌دهد.

       محققان پیشنهاد می‌کنند که پروتئین‌های گیاهی و گوشت سفید و ماهی جایگزین گوشت قرمز شود.