چاپ خبر
کلاه سرد وسیله‌ای در طول شیمی‌درمانی
حفظ موها در طول شیمی‌درمانی
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   23 اسفند 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d24835

ریزش مو از بارزترین عوارض جانبی درمان سرطان است. امروزه تعداد زیادی از بیماران مبتلا به سرطان پستان، پوست سر خود را منجمد می‌کنند تا در طول شیمی‌درمانی موهایشان نریزد.
برای این درمان محافظت‌کننده از مو که در اروپا طرفداران زیادی دارد، نیاز به یک کلاه منجمد است که باید قبل از شیمی‌درمانی، در طول شیمی‌درمانی و 2 ساعت بعد از آن روی سر قرار گیرد. این روش ممکن است وقت گیر، پرهزینه و دشوار باشد، اما تعداد زیادی از زنان از نتایج آن راضی هستند.
آیلین برونو، 50 ساله از وست وود نیوجرسی، سال گذشته دوره شیمی‌درمانی و درمان کلاه سرد را به اتمام رساند و موهای بلوند و ضخیم او در طول شیمی‌درمانی به همان صورت باقی ماند. او گفت: «من کلاه‌گیس دارم، ولی نیازی به استفاده از آن ندارم.»
او می‌گوید: «بعد از اینکه فهمیدم، در مرحله اولیه سرطان پستان هستم، نگران سلامتی و از دست دادن موهایم بودم. تصور این حقیقت که موهایم را از دست خواهم داد، برای من وحشتناک بود. من نه تنها باید با واقعیت بیمار بودنم، می‌جنگیدم، بلکه باید قبول می‌کردم که ظاهری بیمار برای خود و اطرافیانم خواهم داشت.»
خانم برونو به وسیله دوستانش از کلاه سرد مطلع شد و پزشک او در مرکز پستان ویل‌کرنل نیویورک که یکی از تنها بیمارستان‌های مجهز به روش درمانی کلاه سرد است نیز از او حمایت کرد. این بیمارستان برای آماده کردن کلاه‌ها و نگهداری آنها در دمای مناسب، فضایی را برای یک فریزر پزشکی تدارک دیده است. همچنین بیماران می‌توانند در فضای اتاق مخصوص شیمی‌درمانی بمانند تا درمان کلاه سرد پایان یابد.
خانم برونو از «کلاه سرد پنگوئن» استفاده کرد که مانند کلاه شنا روی سر قرار می‌گیرد و حاوی یخ است. این کلاه ها که اجاره آنها ماهانه ۶۰۰ دلار است، باید به صورت منجمد نگهداری شوند و هر 30 دقیقه باید آن را عوض کرد. بسیاری از زنان، از دوستان یا اعضای خانواده‌شان برای عوض کردن سریع این کلاه‌ها و در صورت نیاز منجمد کردن دوباره آنها کمک می‌گیرند. برخی بیماران هم افرادی به اصطلاح capper را برای انجام این کار استخدام می‌کنند و باید روزانه ۳۰۰ تا ۷۵۰ دلار به آنها بپردازند.
سیستم خنک‌کننده پوست سر دیگری به نام DigniCap وجود دارد که استفاده از آن راحت‌تر است. این سیستم از ماشینی کوچک و لوله‌هایی برای خنک کردن کلاه استفاده می‌کند.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو و چندین مرکز پزشکی دیگر در این کشور، اخیرا یک مطالعه مقدماتی و کارآزمایی بالینی را در ۱۲۰ بیمار به پایان رسانده‌اند.
همچنین این دانشگاه، ۱۰۰ نفر زن را که از کلاه پنگوئن استفاده کرده‌اند مورد پایش قرار داده است. نتایج هنوز منتشر نشده است، اما به گفته دکتر هپ راگو، رئیس بخش سرطان پستان دانشگاه کالیفرنیا و سرپرست این پژوهش، هر دو بررسی نشان داده است اکثر زنانی که از این کلاه‌ها استفاده کرده‌اند، بیشتر موهای سرشان حفظ شده است.
دکتر راگو می‌گوید: «از دست دادن مو، به همه دنیا اعلام می‌کند، شما مبتلا به سرطان هستید. می‌توانید کلاه بگذارید، اما بازهم همه می‌فهمند شما موهایتان را از دست داده‌اید.»
دکتر راگو: «DigniCap به زودی مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا را خواهد گرفت و به اولین وسیله خنک‌کننده پوست سر تبدیل خواهد شد. دریافت این مجوز احتمال بازپرداخت بیمه را افزایش می‌دهد و این درمان را قابل دسترس‌تر می‌کند.»
درمان کلاه سرد، تحت پوشش بیمه نیست و هزینه آن بسته به مدت زمان شیمی‌درمانی و نوع کلاه مورد استفاده متفاوت است، اما پزشکان تخمین می‌زنند، میانگین این هزینه برای هر بیمار ۲هزار دلار باشد.
وندی براون، ۵۹ ساله، سال گذشته متوجه سرطان پستانش شد و از طریق پزشک خود، دکتر راگو از کلاه DigniCap مطلع شد. او گفت: «استفاده از این کلاه در ابتدا کمی سخت است و باید ۲ساعت بعد از پایان شیمی‌درمانی هم روی سر باقی بماند.»
او می‌گوید: «این کلاه «مسخره» عامل سرگرمی دوستانش بوده و آنها در حالی که کلاه روی سرش بوده، از او عکس‌هایی گرفته‌اند، عکس‌ها را تغییر داده و او را به شکل غواص درآورده‌اند.»
مزیت خیلی خوب این روش در حفاظت از موها، حفظ حریم خصوصی است. خانم براون گفت: «دیگر هنگامی‌که راه می‌روید، مردم نمی‌گویند، وای تو سرطان داری. خیلی خوب است که می‌توان تصمیم گرفت، چه کسی از بیماری شما باخبر شود و چه کسی نشود.»
زنانی که از این کلاه‌های سرد پنگوئن استفاده کرده‌اند، می‌گویند، این کلاه سنگین است و در چند دقیقه اول سرمای آن مشقت‌بار است. آنها از پتوهای برقی، جوراب و لباس‌های گرم استفاده می‌کنند تا این درمان را تحمل پذیرتر کنند.
جین کوهن ۴۴ساله، پرستاری که سال گذشته اولین شیمی‌درمانی و درمان با کلاه سرد را انجام داد، می‌گوید: «چند دقیقه اول دردناک است، ولی من با آن کنار آمدم. برای ۲ دقیقه بسیار سرد است. من زیر یک پتوی گرم نشسته بودم، حتی به شیمی‌درمانی فکر نمی‌کردم و نگران موهایم نبودم. دانستن اینکه موهایم را از دست نخواهم داد، نگرانی‌ام را خیلی کم کرده بود.»
خنک‌کننده پوست سر به دو طریق عمل می‌کند، این کلاه با کاهش دمای سر، سرعت متابولیک سلول‌های فولیکول مو را کم می‌کند و اثر شیمی‌درمانی را روی پوست سر کاهش می‌دهد. به گفته دکتر راگو، با به خواب رفتن فولیکول‌ها، حساسیت آنها به شیمی‌درمانی کم می‌شود.
همچنین این کلاه با کاهش جریان خون، مقدار مواد شیمی‌درمانی را که به پوست سر نفوذ می‌کنند، کاهش می‌دهد. نگرانی که در اینجا مطرح می‌شود، این است که ممکن است در این حالت، سرطان به سر متاستاز دهد، اما پزشکان می‌گویند متاستاز پوست سر بسیار نادر است و در اروپا که استفاده از این درمان رایج است، پزشکان هیچ افزایشی را در گسترش سرطان روی پوست سر مشاهده نکرده‌اند.
زنانی که از این کلاه‌ها استفاده کرده‌اند، می‌گویند تاثیر این کلاه کاملا مشخص است، زیرا موهای سایر نقاط بدنمان شروع به ریزش می‌کند، اما موهای سرشان فقط اندکی نازک می‌شود که خیلی هم مشخص نیست. در طول دوره درمان به بیماران توصیه می‌شود تا با موهای خود به ملایمت رفتار کنند و از خشک کردن، حرارت دادن، رنگ کردن و شستشوی زیاد آنها خودداری کنند.
دکتر تسا سیگلر، سرطان‌شناس در مرکز ویل ‌کورنل که در بررسی روی کلاه سرد شرکت داشته است، گفت: «اولین بار خبر وجود این درمان را از بیماری شنید که درباره این درمان و استفاده از آن در اروپا تحقیق کرده بودند. سیگلر بعد از مطالعه داده‌های به دست آمده در اروپا در مورد این درمان، به بیمارانش اجازه استفاده از آن را داده است.»
دکتر سیگلر می‌گوید: «موفقیت درمان کلاه سرد، اغلب بستگی به طول و نوع شیمی‌درمانی دارد و هر زنی ممکن است نتواند از آن استفاده کند. علاوه بر این کلاه‌های سرد تنها در بیمارانی که مبتلا به تومورهای توپر، مانند سرطان پستان هستند، کاربرد دارد و برای سرطان‌های خون کارایی ندارد.»
او گفت: «کلاه سرد، وسیله‌ای واقعا نیروبخش برای بسیاری از بیماران است. این درمان امکان حفظ حریم خصوصی را برای بیماران فراهم می‌کند و باعث حفظ اعتماد به نفس زنان می‌شود و باعث می‌شود، آنها در این شرایط سخت، احساس راحتی کنند.»
منبع: The New York Times
نویسنده: تارا پارکر-پاپ
ترجمه: مهسا شیرانی