چاپ خبر
سرطان تیروئید و روش‌های تشخیصی
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   23 اسفند 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d24818

در سه شماره گذشته در مورد سرطان تیروئید، انواع آن، بعضی عوامل خطر و روش‌های تشخیصی صحبت شد. در ادامه، روش‌های دیگر توضیح داده می‌شوند.
سونوگرافی: یک دستگاه فراصوتی، امواج صوتی را که قابل شنیدن نیستند، تولید می‌کند. با این دستگاه، امواج صوتی را به تیروئید می‌فرستند و یک کامپیوتر، تصویری را از امواجی که از تیروئید بازتاب می‌شوند، ایجاد می‌کند. این تصویر می‌تواند، ندول‌های موجود را در تیروئید نشان دهد که اندازه‌شان آنقدر کوچک است که زیر دست احساس نمی‌شود. پزشک از این تصویر برای پی‌بردن به اندازه و شکل هر غده و اینکه آن غده‌ها جامد هستند یا پر از مایع، استفاده می‌کند. غده‌هایی که پر از مایع باشند، معمولا سرطانی نیستند، اما غده‌های جامد و توپر می‌توانند سرطانی باشند.
اسکن تیروئید: پزشک شما ممکن است برایتان یک اسکن از تیروئید تجویز کند. برای این کار باید مقدار کمی ماده رادیواکتیو را بخورید. این ماده وارد جریان خون می‌شود. آن سلول‌های تیروئید که این مواد رادیواکتیو را جذب می‌کنند از طریق اسکن، قابل‌مشاهده هستند. به ندول‌هایی که این مواد را بیش‌تر از بافت تیروئید مجاور خود مصرف می‌کنند، ندول‌های «داغ» می‌گویند. ندول‌های داغ معمولا سرطانی نیستند. به ندول‌هایی که کمتر از بافت تیروئید مجاور خود این مواد را مصرف می‌کنند، ندول‌های «سرد» می‌گویند. ندول‌های سرد می‌توانند سرطانی باشند.
نمونه‌برداری: نمونه‌برداری تنها راه قطعی تشخیص سرطان تیروئید است. یک آسیب‌شناس نمونه‌ای از بافت مورد نظر را جهت وجود سلول‌های سرطانی در زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند.
ممکن است پزشک برای نمونه‌برداری از یکی از دو روش زیر را استفاده کند:
بیوپسی سوزنی ظریف: از بیش‌تر افراد به این روش نمونه‌برداری می‌شود. پزشک با استفاده از یک سوزن ظریف، مقداری را از بافت ندول تیروئید برمی‌دارد. استفاده از یک دستگاه فراصوتی می‌تواند به پزشک در تعیین محل فرو کردن سوزن کمک کند.
نمونه‌برداری با عمل جراحی: در صورتی‌که تشخیص از طریق بیوپسی سوزنی ظریف ممکن نباشد، جراح با یک عمل جراحی تمام ندول‌های مشکوک را برمی‌دارد. اگر پزشک احتمال وجود سرطان تیروئید فولیکولار را بدهد، معمولا برای تشخیص، نمونه‌برداری را با عمل جراحی توصیه می‌کند.
سوال‌هایی که می‌توانید پیش از نمونه‌برداری از پزشک بپرسید:
آیا لازم است برای نمونه‌برداری به بیمارستان بروم؟
نمونه‌برداری چقدر طول می‌کشد؟
آیا در طول نمونه‌برداری هشیار خواهم بود؟ آیا درد دارد؟
آیا خطراتی هم دارد؟ احتمال عفونت یا خونریزی پس از نمونه‌برداری چقدر است؟
بهبودی من چقدر طول خواهد کشید؟
آیا جای زخم روی گردنم خواهد ماند؟
چقدر طول می‌کشد تا از نتایج مطلع شوم؟ چه کسی این نتایج را برایم توضیح خواهد داد؟
اگر به سرطان مبتلا باشم، چه کسی با من درباره گام‌های بعدی صحبت خواهد کرد و چه زمانی؟