چاپ خبر
ژلاتین‌ها چند بار بررسی می‌شوند تا خوکی نباشند
روزنامه سپید   |   اخبار 4   |   13 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d24673

       سپید: زندگی مدرن این روزها، شرایطی را ایجاد کرده که سبک غذایی مردم از غذاهای خانگی به سمت فراورده‌های آماده و تنقلاتی رفته و همین مسئله باعث می‌شود که از مواد اولیه این فراورده‌ها غافل بمانیم. برخی معتقدند در این روزها مردم دیگر نباید سلامت محصولات موجود در مغازه‌ها را بررسی کنند و کنترل آنها بر عهده نهادهای نظارتی است. مدتی نیست از اینکه یک واردکننده ژلاتین در گفت‌و‌گو با نسیم آنلاین از ورود ژلاتین‌های خوکی گفته است. ژلاتین که مواد اولیه پاستیل، ژله و غیره است حالا خبرساز شده است.

       با توجه به اینکه ژلاتین در دنیا از سه منشا پوست خوک، گاو و استخوان گاو تهیه می‌شود 65 درصد از میزان تولید ژلاتین از پوست خوک است که نشان می‌دهد کشور ما برای ورود ژلاتین‌ها باید این محصول را به‌دقت بررسی کند و تنها ژلاتین‌های حلال وارد کشور شوند.

       از سوی دیگر کشور ما در صنعت ژلاتین سازی هنوز فاصله زیادی با سایر کشورها دارد و تنها دو تولیدکننده بودند که در رقابت با واردات با درهای بسته مواجه شدند و اعلام ورشکستگی کردند. فرهاد فرهنگی، تولیدکننده ژلاتین و مدیرعامل شرکت فراوری دارویی ژلاتین حلال اسلامی که اکنون تنها تولیدکننده ژلاتین در کشور است، درباره این مسئله گفت: «کارخانه‌ای تعطیل‌شده واقع در مشهد «ژلاتین آریا» نام دارد که مربوط به بخش دولتی بود. ما در بخش خصوصی هستیم و فعلاً با چنگ و دندان خود را نگه‌داشته‌ایم. ژلاتینی که تولید می‌کنیم از استخوان گاو است که هم کیفیت بالاتری دارد و هم قیمت جهانی آن بسیار بالاتر از ژلاتین خوکی است. ما باید با ژلاتین‌های بی‌کیفیت و یا ژلاتین‌هایی که منشا خوکی دارند و به کشور وارد می‌شوند، رقابت کنیم.»

       فرهنگی در انتقاد از اظهارنظر مسئولان سازمان غذا و دارو درباره خوکی نبودن ژلاتین‌های وارداتی مدعی است که با پرداخت 100 دلار می‌توان از کشور چین گواهی حلال دریافت کرد و این گواهی که برای ژلاتین‌های خوکی استفاده می‌شود بیشتر جنبه تجاری دارد. با توجه به اینکه سازمان‌های دولتی بر اساس این گواهی موارد را بررسی می‌کنند، این گونه باند بازی‌ها نباید از نهادهای نظارتی دور بماند.

       برخی از صاحب‌نظران معتقدند که تنها راهی که می‌توان منشا ژلاتین را تشخیص داد آزمایش است، در حالی‌که مسئولان غذا و دارو ادعا می‌کنند که از طریق آزمایش PCR متوجه حلال بودن یا نبودن ژلاتین وارداتی می‌شوند، اما برخی کارشناسان می‌گوینداین آزمایش برای تشخیص گوشت‌های وارداتی کاربرد دارد و برای ژلاتین‌های وارداتی نمی‌توان از آن استفاده کرد.

       حسین رستگار، مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سلامت سازمان غذا و دارو در واکنش به این انتقاد به خبرنگار سپید می گوید: «PCR روشی است که در دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.» او درباره این روش توضیح می‌دهد: «این روش در تشخیص گوشت یا ژلاتین فرق نمی‌کند. اگر در بافت ژن خوک دیده شود، مشخص است. این روش در کاربردهای تشخیصی دیگری از جمله شناسایی میکروب‌ها و غیره استفاده می‌شود و تنها برای گوشت استفاده نمی‌شوند.»

       به گفته او نمونه‌هایی که به سازمان غذا و دارو ارسال می‌شوند چند مرحله را طی می‌کنند. ابتدا باید مستندات آزمایشی که در خارج از سازمان انجام شده را به همراه گواهی حلیت که از مراکز معتبر و مورد قبول سازمان غذا و دارو است، تهیه کنند و پس از آن نمونه‌ها در آزمایشگاه تست می‌شود که یکی از روش‌ها PCR است. در نتیجه پس از عبور از همه این مراحل می‌توانند وارد بازار شوند. مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت یادآور می‌شود: «زمانی که فراورده‌هایی به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند، سازمان غذا و دارو از آنها اطلاعی ندارد و نمی‌تواند در مورد مواردی که بررسی نکرده، پاسخگو باشد. در عین حال اگر موردی را بیابند حتما ورود کرده و آن را بررسی می کنند.»
فاطمه انصاری