چاپ خبر
سرطان تیروئید و روش‌های تشخیصی
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   24 اسفند 1393   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d24574

در چهار شماره گذشته، در مورد سرطان تیروئید، انواع آن، بعضی عوامل خطر و روش‌های تشخیصی صحبت شد. در ادامه، تعیین مرحله سرطان توضیح داده می‌شود.
تعیین مرحله سرطان: برای طرح بهترین برنامه درمانی، لازم است پزشک از میزان گسترش (مرحله) سرطان آگاه باشد. تعیین مرحله سرطان، تلاشی دقیق برای پی‌ بردن به اندازه غده‌های کوچک، اینکه سرطان به دیگر بخش‌های بدن سرایت کرده یا نه، و اگر چنین باشد به کدام بخش‌های بدن انتشار یافته است.
سرطان تیروئید، اغلب به غدد لنفاوی، ریه‌ها و استخوان‌ها نفوذ می‌کند. هنگامی‌که سرطان از محل اولیه‌اش به بخش‌های دیگر بدن منتشر می‌شود، تومورهای جدید از جنس همان سلول‌های سرطانی تومور اولیه و دارای همان نام هستند. برای مثال، اگر سرطان تیروئید به ریه‌ها سرایت کند، سلول‌های سرطانی موجود در ریه‌ها در واقع همان سلول‌های سرطان تیروئید هستند. نام بیماری، سرطان تیروئید متاستازی است، نه سرطان ریه. به همین دلیل، برای درمان، این سرطان را به‌عنوان سرطان تیروئید درنظر می‌گیرند، و نه سرطان ریه. پزشکان به تومور جدید «تومور دوردست» یا سرطان متاستازی می‌گویند. تعیین مرحله سرطان می‌تواند شامل یک یا چند آزمایش زیر باشد:
 سونوگرافی: با معاینه گردن به‌وسیله دستگاه سونوگرافی می‌توان فهمید آیا سرطان به غدد لنفاوی یا دیگر بافت‌های مجاور تیروئید منتشر شده یا نه.
 سی.‌تی. ‌اسکن: با دستگاه اشعه ایکس که به یک کامپیوتر متصل است، چند عکس دقیق از نواحی داخلی بدن می‌گیرند. سی. ‌تی. اسکن نشان می‌دهد، آیا سرطان به غدد لنفاوی، دیگر نواحی گردن یا قفسه سینه سرایت کرده یا نه؟
 ام. آر. آی: در این روش، از یک آهنربای قوی که به کامپیوتر متصل است، استفاده می‌شود. در این فرایند عکس‌هایی دقیق از بافت گرفته می‌شود. پزشک می‌تواند این عکس‌ها را روی صفحه نمایش مشاهده کند یا آنها را روی فیلم چاپ کند. ام.آر.آی می‌تواند نشان دهد، سرطان به غدد لنفاوی یا دیگر نواحی رسوخ کرده یا خیر.
 عکس‌برداری از قفسه سینه با اشعه ایکس: عکس‌برداری از قفسه سینه با اشعه ایکس می‌تواند سرایت یا عدم سرایت سرطان را به ریه‌ها نشان دهد.
 اسکن کل بدن: ممکن است برای شما، اسکن تمام بدن تجویز شود تا مشخص شود سرطان به دیگر بخش‌های بدن نیز سرایت کرده یا خیر. به شما مقدار کمی از یک ماده رادیواکتیو می‌دهند. این ماده وارد جریان خون می‌شود. سلول‌های سرطانی تیروئید در دیگر اندام‌ها یا استخوان‌ها این ماده را مصرف می‌کنند. ممکن است سرطان تیروئیدی که در دیگر بخش‌های بدن منتشر شده باشد، در اسکن تمام بدن مشخص شود.
درمان: درمان سرطان تیروئید، شامل جراحی، درمان با هورمون تیروئید، درمان با ید رادیواکتیو، پرتودرمانی خارجی و شیمی‌درمانی است.
کسانی که به سرطان تیروئید مبتلا هستند، گزینه‌های درمانی متعددی دارند. درمان معمولا چند هفته پس از تشخیص آغاز می‌شود، اما فرصت خواهید داشت با پزشک خود درباره گزینه‌های درمانی و دریافت نظر دوم صحبت کنید.
در شماره آینده، در مورد انتخاب نوع درمان توضیحاتی داده خواهد شد.