چاپ خبر
معاون وزیر بهداشت، رئیس یکی از کمیته‌های سازمان بهداشت جهانی
عزم جدی در مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت‌محور
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   27 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d2454

به جرات می‌توان گفت قاچاق دارو و کالاهای سلامت‌محور یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های حوزه سلامت در چند سال اخیر است. دغدغه‌ای که بارها رسانه‌های مختلف گزارشات متعددی در خصوص آن کار کردند. موضوعی که بارها تلاش شد از تریبون سپید به بررسی معضلات و مشکلات پیرامون آن پرداخته شود تا ذره‌بین مسئولین با دقت بیشتری به کنکاش این موضوع بپردازند و تلاش شود تا دریچه‌ای نو رو به مبارزه با قاچاق باز شود.

       کم به این موضوع پرداخته نشد که جلوگیری از قاچاق نیازمند یک عزم ملی است و کمک تمام نهادها و ارگان‌های مرتبط را می‌طلبد و موضوعی نیست که تنها در دستور کار وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو قرار گیرد. سازمان غذا و دارو نیز در برهه‌های مختلفی از زمان اقدام به برنامه‌ریزی در جهت مبارزه با قاچاق کرده و اخیرا نیز طرح بارکدهای دوبعدی، برچسب اصالت و نصب برچسب‌های رنگی روی کالاهای سلامت‌محور راهکاری جدید در راستای موفقیت هرچه تمام‌تر این موضوع است.

اجرای بارکد دوبعدی، راهکاری جدید برای مبارزه با قاچاق
       بارکدهای دو بعدی و اجرایی شدن آن موضوعی است که رئیس سازمان غذا و دارو آن را تجربه بین‌المللی معرفی می‌کند و به خبرنگار ما می‌گوید: «یکی از بهترین کارها این است که مردم را مجهز کنیم تا بتوانند کالای اصیل را از کالای غیراصیل تشخیص دهند.»

       رسول دیناروند در گفتگو با سپید با بیان اینکه برچسب معیار واقعی بودن کالا است، توضیح می‌دهد: «برچسب، واقعی یا غیر واقعی بودن کالا را استعلام می‌کند.»

       وی تصریح می‌کند: «یک‌سال است که این کار را آغاز کرده‌ایم ولی باید به نقطه‌ای برسد که همه‌گیر شود. درحال حاضر اپلیکیشن ابزار موبایل برای در اختیار قرارگرفتن مردم طراحی شده و روی موبایل پرسنل سازمان غذا و دارو وجود دارد.»

       دیناروند خاطرنشان می‌کند: «البته این نرم‌افزار هنوز برای مردم اطلاع‌رسانی نشده است. اگر این بارکد و کدینگ برای همه کالاها اجرایی شد، اطلاع‌رسانی به مردم نیز شروع می‌شود که به این طریق خیلی راحت بتوانند کالای اصیل را از کالای غیر اصیل شناسایی کنند.»

       گفتنی است موضوع قاچاق تنها به کشور ما ختم نمی‌شود و موضوع و معضلی بین‌المللی است. در این بین تلاش‌های ایران برای مبارزه با قاچاق از دید مسئولین سازمان جهانی بهداشت پنهان نمانده و می‌توان گفت ایران یکی از قطب‌های مبارزه با قاچاق دارو شناسایی شده است.

ریاست یکی از کمیته‌های مهم سازمان بهداشت جهانی به ایران
       در سال 2015 جمهوری اسلامی ایران ریاست یکی از کمیته‌های مهم سازمان جهانی بهداشت را برعهده گرفته و مسئولیت این کمیته نیز بر عهده رئیس سازمان غذا و دارو است. کمیته‌ای که کل اعضای سازمان جهانی بهداشت که 200 کشور را شامل می‌شود در آن حضور دارند. راه‌های مبارزه با فرآورده‌های پزشکی که زیر استاندارد، تقلبی، قاچاق و غیر مجاز هستند در این کمیته بررسی می‌شود و جلسات متعددی نیزدر این خصوص برگزار شده است.

       رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به این موضوع به خبرنگار ما می‌گوید: «طرح رهگیری، ردیابی و کنترل اصالت که درحال انجام است از دید سازمان جهانی بهداشت روشی مطلوب و معتبر است و نتایج کار کمیته سازمان جهانی بهداشت نیز به اطلاع خواهد رسید و مطمئنا با اطلاعاتی که از آن کمیته داریم این کار را بدون وقفه ادامه خواهیم داد.»

       دیناروند می‌گوید: «پشتوانه بین‌المللی و ملی برای این طرح وجود دارد که امید است با حمایت سایر دستگاه‌های دولتی این موضوع با قاطعیت پیگیری شود. این کار تدریجی است اما هیچ تزلزلی در اجرای این کار وجود ندارد.»

       وی همچنین می‌افزاید: «قاچاق هزاران میلیارد تومان به اقتصاد کشور آسیب وارد می‌کند، اشتغال کشور را نابود و در حوزه سلامت نیز سلامت مردم را به خطر می‌اندازد و باید تمام توان خود را برای مقابله با قاچاق به کار گیریم تا بتوانیم قاچاق را شکست دهیم.»

       رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه نزدیک به 150 میلیون دلار از بازار دارویی کشور سهم قاچاق در بازار است، در توضیح بیشتر می‌گوید: «برخی از داروهای خارجی به دلیل حمایت از تولید داخل اجازه ورود به بازار دارویی کشور را ندارند. با توجه به اینکه برخی از پزشکان متاسفانه ‌علی‌رغم تذکرات ما همچنان برخی از داروهای خارجی را برای بیماران توصیه می‌کنند و بیماران نیز به‌طبع تقاضای این داروها را دارند، طبیعی است که فضا برای قاچاقچیان باز می‌شود و دارو به صورت قاچاق وارد بازار می‌شود.»

همکاری دستگاه‌های متعدد در ستاد مبارزه با کالای قاچاق
       معاون وزیر بهداشت در پاسخ به خبرنگار ما در خصوص متولی اصلی پیگیری و جلوگیری از قاچاق دارو می‌گوید: «دستگاه‌های متعددی در کشور وجود دارند که در این خصوص مسئول هستند. ستاد مبارزه با کالای قاچاق و ارز در این زمینه به صورت قوی پیگیر است و دستگاه‌های متعددی را نیز به عنوان عضو در دل خود دارد. این ستاد مسئول هماهنگی و برنامه‌ریزی در این زمینه است.»

       دیناروند با اشاره به وظیفه تک‌تک سازمان‌ها و ارگان‌ها در خصوص نظارت و کنترل بازار قاچاق می‌افزاید: «به‌طور مثال وزارت بهداشت یکسری وظایف خاص و تعریف شده‌ای در این راستا دارد و نمی‌توان انتظار داشت امکانات و نیرو در مرزها مستقر کند که مرزها را ببندد و جلوی قاچاق را بگیرد. این چنین کارهایی از توان وزارت بهداشت خارج است.»

       دیناروند تاکید می‌کند: «سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت می‌تواند این اطمینان را به مردم بدهد که مکان‌هایی چون داروخانه‌ها و بیمارستان‌ها که مجوز دارند و تحت نظارت دقیق هستند، محصولاتی سالم به مردم عرضه کنند.»
پدیده مظفری