چاپ خبر
یک اختراع شاید باورنکردنی
روزنامه سپید   |   اخبار 4   |   12 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d24282

       سپید: محققان دارپا (آژانس تحقیقات پیشرفته دفاعی آمریکا) توانستند با استفاده از دست مصنوعی که مستقیم به مغز یک فرد معلول متصل می‏شود، حس لامسه او را احیا کنند.

       این مرد ۲۸ ساله با آسیب نخاعی و بیش از یک دهه معلولیت توانست یک دست رباتیک را با مغز خود هدایت کند، او همچین قادر بود حواس فیزیکی را از این طریق تجربه کند.

       محققان الکترودها را به کورتکس حسی این مرد متصل کردند، بخشی از مغز که مسئول تشخیص حواس لامسه مانند فشار است. الکترودها به کورتکس حرکتی جایی حرکات بدن را کنترل می کند، نیز متصل شدند.

       این الکترودها مستقیما به بازوی مکانیکی که توسط آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز مریلند تولید شده، متصل شدند. این الکترودها در زیر استخوان هموروس (بازو) قرار داده می‏شود و مستقیما از عصب‏های زیر این استخوان سیگنال دریافت می‏کند. به کمک این ارتباط، بیمار قادر بود با استفاده از الگوهای فکری مغز که بطور طبیعی برای حرکت دادن اندام به کار می روند، بازوی مصنوعی را هدایت کند. همچنین به دلیل اتصال بازوی مصنوعی به بخش حسی مغز، فرد حتی با چشمان بسته می‏توانست حس لامسه را درک کند.

       ایگور اسپکتیک که بیمار مورد نظر برای انجام این آزمایش بود، دست راستش بخاطر تصادف رانندگی از ساعد قطع شده بود. حال به کمک محققان دارپا موفق شده است اجسام مختلف را توسط این دست مصنوعی حس و لمس کند.

       دقت انگشتان این دست مصنوعی به قدری است که ایگور می‏تواند یک حبه انگور را از خوشه‏اش جدا کند یا می‏تواند یک پر گل را از شاخه‏اش بکند.

       هدف این تحقیق که بخشی از پروژه بزرگ شرکت دارپاست، توسعه اندام های مصنوعی است که علاوه بر فرمانپذیری از طریق مغز، قادر به انتقال دقیق حواس بساوایی از محیط پیرامون هستند.جاستین سانچز مدیر برنامه دارپا معتقد است: «پروژه اندام مصنوعی با قابلیت هدایت از طریق ذهن بسیار نوید بخش است، اما بدون وجود سیگنال بازخوردی نمی توان کنترل لازم جهت اجرای حرکات ظریف و دقیق را داشت، با انتقال مستقیم حس لامسه از یک بازوی مکانیکی به مغز، می توانیم بیش از پیش به بازسازی بیوتکنولوژیک عملکردهای طبیعی بدن نزدیک شویم.»
منبع: http://spectrum.ieee.org/
افشین جباریه