چاپ خبر
نبود استانداردهای ملی
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   26 اردیبهشت 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d23988

در حال حاضر در زمینه تجهیزات پزشکی و مواد حوزه کنترل‌عفونت، مشکلاتی مربوط به دستورالعمل‌ها و الزامات وجود دارد. در واقع استاندارد ملی، در زمینه استاندارد برخی تجهیزات‌پزشکی نداریم. در جایی هم که استاندارد ملی وجود دارد، الزام در رعایت استاندارد دیده نشده است. باید الزاماتی به‌خصوص در حوزه اعتبار‌بخشی و در موضوع تجهیزات پزشکی باشد که ملاک درجه‌بندی بیمارستان‌ها قرار گیرد. در این زمینه نقص‌هایی وجود دارد و نیت این است که در کمیته‌های ویژه‌ای که تشکیل می‌شود، جایگاه تجهیزات‌پزشکی در راستای اعتبار‌بخشی ارتقا یابد.
اگرچه برای ارتقا در این حوزه نیاز به هزینه بیشتری است، اما حمایت‌ها تا به حال خوب بوده است. واقعیت این است که چون این بحث، یک موضوع چند حیطه‌ای و به عبارتی چند وظیفه‌گی است، یعنی فقط یک نهاد خاص مسئول آن نیست، بنابراین باید هماهنگی لازم بین کلیه نهادهای ذی‌ربط وجود داشته باشد. نهادهای مختلفی در این زمینه درگیر هستند که باید هماهنگی لازم ایجاد شود. به طور مرتب تغییراتی در زمینه استاندارد‌شدن تجهیزات به‌وجود می‌آید. گفتنی است، آزمایشگاه‌ها نیز جزیی از این گروه و ارگان‌های مشارکتی به حساب می‌آیند. آزمایشگاه مرجع سلامت نیز به عنوان یکی از مراکزی که می‌تواند در زمینه تشخیص عفونت بیمارستانی و بحث‌های مقاومت میکروبی موثر باشد، بسیار تاثیرگذار است.
در خصوص ورود تجهیزات استاندارد به کشور هم اقداماتی انجام گرفته است. اگر بتوان استانداردهای ملی را تدوین و سپس آنها را الزام کرد، هر مرجع دیگری که بخواهد مجوز ورود بدهد، باید مطابقت با استاندارد ملی را چک کند. نقش تجهیزات استاندارد در رابطه با کاهش عفونت‌های پزشکی بسیار کلیدی است.
درصد بالایی از این موارد به طور قطع در عفونت‌های بیمارستانی تاثیرگذار است. باید بتوان با الزاماتی مطابق بر استانداردسازی و الزام استانداردهای ملی در این رابطه، نقش ویژه‌ای ایفا کرد. سازمان‌ملی استاندارد به ویژه اداره‌کل استاندارد تهران در طی چند سال گذشته حرکت‌های بسیار کلیدی در مورد ارزیابی دستگاه‌هایی مثل اتوکلاو‌ها و همین‌طور تدوین استانداردهای ملی داشته است.
البته مباحث زیادی در این خصوص وجود دارد که در حال مشاوره و رایزنی است. امید است، بتوان کمیته ویژه‌ای را که همه دنبال آن هستند، برگزار کرد. بدین‌منظور باید دید کدام مرکز به عنوان هماهنگ‌کننده پیش‌قدم می‌شود. امید است، تصمیمات لازم در خصوص الزامات مربوطه در این حوزه به‌ زودی گرفته شود. به هر حال در برخی از تجهیزات پزشکی از جمله بی‌خطرسازی پسماندهای عفونی، استاندارد ملی وجود ندارد. در برخی وسایل هم که استاندارد ملی وجود دارد، الزامی برای آن نیست. اینجا نقش اداره‌کل تجهیزات‌پزشکی و نقش سازمان غذا و دارو بسیار کلیدی و مهم است.
محمد طهماسبی
دبیر اجرایی چهارمین کنگره تخصصی استانداردهای تجهیزات‌پزشکی
و مواد حوزه‌کنترل عفونت و استریلیزاسیون