چاپ خبر
رنگ‌آمیزی تومورهای بدخیم در انسان
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   07 اردیبهشت 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d22672

روش نوینی که توسط آن تومورهای بدخیم مغز درخشان می‌شوند، نوید جراحی‌های موفقیت‌آمیزتر روی این تومورها را می‌دهد. این رنگ از زهر عقرب استخراج می‌شود و پس از تزریق وریدی آن، ازسد خونی- مغزی بیمار عبور کرده و راه خود را به سوی تومور می‌یابد. توموری که سطح آن توسط این ماده پوشیده شده است در مجاورت نور مادون قرمز شروع به درخشیدن می‌کند. طراح اصلی ایده رنگ‌آمیزی تومورهای بدخیم، دکتر جیم اولسون، متخصص اونکولوژی کودکان است. این پزشک اطفال و متخصص اونکولوژی از پیچیدگی جراحی برداشتن تومورهای مغزی به خوبی آگاه است. او می‌گوید: «امروزه برای تشخیص و افتراق بین سلول‌های سرطانی و سلول‌های سالم مغز تنها ابزار جراح انگشتان دست و چشمانش است. در شکار بافت سرطانی بین سلول‌های سالم با این روش به جا ماندن چندین سلول بدخیم گریزناپذیر است و مشکل بزرگ‌تر امکان آسیب دیدن بخش‌های سالم مغز است.»
اولسون وهمکارانش در مرکز سرطان فرد هاتچینسون شهر سیاتل رنگ‌آمیزی سلول‌های بدخیم را ابداع کردند. آنها پس از انجام آزمایشات اولیه ‌روی سگ و مشاهده اثرات مثبت آن اجازه استفاده رنگ روی انسان را به دست آوردند. این عمل در بیمارستان سدار سینای شهر لوس آنجلس انجام شده است. دکتر چیراغ پتیل، یکی از جراحان مغز و اعصابی که این روش را به کار گرفته است می‌گوید: «اینکه ما بتوانیم با تزریق ماده‌ای در رگ بیمار سلول‌های بدخیم را رنگ‌آمیزی کرده و متمایزشان کنیم، رویایی است که جراحان اعصاب بیش از نیم قرن آرزوی تحقق آن را در سر می‌پروراندند. به گفته دکتر پتیل، تاکنون نزدیک به 10 بیمار مبتلا به تومور مغزی با روش رنگ‌آمیزی و با به کار‌گیری دوربین‌های مخصوص مورد عمل جراحی قرار گرفته‌اند. «اولین موردی که جراحی کردیم، تومور دراعماق مغزبیمار قرارداشت و با دوربین نمی‌توانستیم ببینیم که آیا می‌درخشد یا نه؟ پس از خارج کردن قسمتی ازتومور از جمجمه و با استفاده از دوربین مشاهده کردیم که می‌درخشد. واکنش همه ما از کارآمد بودن این روش همراه با ناباوری بود.»
هدف اولیه مطالعه این روش امکان جذب رنگ توسط تومور بود و در مرحله بعد هدف این بود که این روش تا چه حد به جراحان در برداشتن بافت بدخیم کمک می‌کند. مهم‌ترین بخش این مطالعات تعیین میزان اثربخشی آن بر بهبود سریع‌تر بیمار است. دکتر کیت بلک، رئیس بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان سدار سینای، می‌گوید: «حتی اگر رنگ‌آمیزی سلول‌های بدخیم به این روش کاملا موفقیت‌آمیز باشد، باز هم ما باید به دنبال روش‌های مطمئن‌تری باشیم، چون جراحی روشی بسیار خشن ومخاطره‌آمیز است. حتی در بهترین شرایط هم انجام عمل جراحی برای بیمار تروماتیک بوده و پیداکردن و برداشتن تک تک سلول‌های بدخیم تقریبا غیرممکن است.
در عین حال، لطمه دیدن بافت‌های سالم مغزی در حین عمل تقریبا اجتناب‌ناپذیر است. در نهایت، هدف ما حذف ضرورت انجام عمل جراحی در درمان تومورهای بدخیم مغزی است. بدین ترتیب، هدایت ماده رنگ‌آمیزی به سوی سلول‌های بدخیم هدف بلندپروازانه‌تری همراه دارد: هدایت داروهای ضدسرطان به سمت سلول‌ها.» هدفی که گروه‌های متعددی از محققان از جمله دکتر اولسون در تحقق یافتن آن می‌کوشند.
منبع npr.org
ترجمه: آتوسا آرمین