چاپ خبر
VSD،شایع‌ترین بیماری مادرزادی قلب کودکان
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   05 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d22596

       وی اس دی شایع‌ترین بیماری مادرزادی قلب کودکان بوده که از هر 100 نوزادی که به دنیا می‌آید یک نفر از آنها مشکل قلبی دارد. یعنی میزان شیوع این بیماری یک درصد است. شایع‌ترین آنومالی مادرزادی که کوکان به آن دچار می‌شوند وی اس دی است که از یک درصد بیماری قلبی حدود 30 درصد آن وی اس دی است. وی اس دی به معنای نقص بین دیواره دو بطن است. بین دو بطن سوراخ وجود دارد که بر اساس اندازه سوراخی که بین دو بطن وجود دارد، علائم آن متغیر است. سوراخ ممکن است کوچک، متوسط یا بزرگ باشد. اگر این سوراخ کوچک باشد برای کودک مشکلی ایجاد نمی‌شود و احتیاج به بستن ندارد و والدین نباید از این مساله بترسند. اما اگر سوراخ متوسط تا بزرگ باشد کودک دچار تنگی نفس می‌شود. در این شرایط ما اول درمان‌های دارویی می‌دهیم و بر اساس سیر بیماری تصمیم می‌گیریم که کودک را به جراح معرفی کنیم یا خیر.

        اگر وی اس دی خیلی بزرگ باشد در همان 6 ماه اول باید نوزاد را به جراح معرفی کرد و باید عمل جراحی قلب انجام شود. اما اگر وی اس دی متوسط باشد با درمان دارویی بیماری را کنترل کرده و صبر می‌کنیم تا نوزاد بزرگ شود و اگر در این مدت هم اندازه سوراخ کوچک‌تر شد می‌توانیم عمل جراحی را به تاخیر بیندازیم. اتیولوژی این بیماری دقیقاً مشخص نیست اما می‌دانیم که عوامل ارثی در آن تاثیرگذار هستند. یعنی بر اساس آماری که تهیه شده است بیش از 92 درصد عوامل ارثی در این بیماری موثر است. حدود 5 تا 8 درصد نیز عوامل محیطی، مانند بیماری‌های مادر در زمان حاملگی و داروهایی که مادر در این دوران مصرف می‌کند. اما تاثیر عوامل ژنتیک بیشتر است.

       در سه ماه اول حاملگی توصیه می‌شود تا حد امکان مادران از استفاده از دارو اجتناب کنند و اگر دارو مصرف می‌کنند نیز حتماً این کار را زیر نظر پزشک انجام دهند. در سه ماه اول حاملگی مادران باید توجه بسیاری داشته باشند که به بیماری‌های عفونی و ویروسی مبتلا نشوند. در سه ماه اول بارداری بیشترین احتمال ابتلا به بیماری‌های مادرزادی وجود دارد. از سویی گفته می‌شود مدت حاملگی 9 ماه است اما از لحاظ طب پیشگیری مدت حاملگی 12 ماه است، سه ماه اول حاملگی از نظر جلوگیری از ابتلای جنین به بیماری مادرزادی قلبی و سایر آنومالی‌ها اهمیت دارد اما افرادی که تصمیم به بارداری دارند باید از سه ماه قبل از بارداری مشاوره ژنتیک انجام دهند و از نظر سلامت نیز مورد معاینه قرار بگیرند.