چاپ خبر
جایگاه طب سنتی، حاشیه‌ساز شد
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   04 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d22452

       سپید: طب سنتی اگرچه تا حدودی مورد وثوق جامعه نسبتا سنتی ایران قرار دارد، در تصمیم‌گیری‌های کلان مدیریتی اما مسیر پر فراز و نشیبی را تاکنون پیموده است. اردیبهشت ماه سال 92 بود که برای اولین‌بار معاونت طب سنتی اسلامی در وزارت بهداشت ایجاد و ارزش این طب به جایی رسید که بخشی از سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی در فروردین 93 را به خود اختصاص داد. هرچند که سید حسن هاشمی بعد از تصدی کرسی وزارت بهداشت در دولت یازدهم، محمود خدادوست را در سمت معاونت طب سنتی ابقا کرد، اما بعدها اعتراف کرد که از عملکرد وی رضایت نداشته است. در هر صورت خانواده طب سنتی از روی کار آمدن حسن هاشمی خوشحال بودند، کمااینکه که خود وزیر به یکی از مدیران یک موسسه طب سنتی گفته بود که قدر فرصت را بدانید و تا یک بچه عطار وزیر است، کارتان را انجام دهید. هاشمی در عمل اما پایبند به این حرف نماند و چند ماه قبل از آغاز اجرای طرح تحول نظام سلامت و در ماه پایانی سال 92، مصوبه تاسیس دانشگاه طب سنتی را لغو کرد تا از همان ابتدا این شائبه را به وجود بیاورد که خیلی موافق این طب نیست. البته آقای وزیر همواره ظاهر را حفظ می‌کرد و ادعای مواضع حمایتی داشت.

       قائم‌مقام وی نیز امروز معتقد است که طب سنتی ظرفیت بسیار بزرگی برای ارائه خدمات سلامت و به‌خصوص حفظ سلامت با سبک زندگی سالم دارد و توجه و استفاده عاقلانه از آن می‌تواند بسیاری از چالش‌های امروز سلامت مردم را بر طرف کند. ایرج حریرچی می‌گوید: «متاسفانه با وجود این ظرفیت بزرگ طی یکی دو دهه اخیر در کشور به توسعه طب سنتی توجه کافی نشده است و در این دوره با تاکید وزیر بهداشت قرار است، خدمات این طب گسترش پیدا کند.»

       عملکرد نهایی وزارت بهداشت اما حامل پیامی مغایر با نظر حریرچی است. کمااینکه همین چند روز پیش به دستور وزیر بهداشت، این معاونت منحل و جایگاه خود را به امور اجتماعی داد. اگرچه محمود خدادوست واکنش تندی نسبت به این مساله نداشت و سعی کرد خوش‌بینانه‌ در مورد این تصمیم اظهار نظر کند، مواضع کارشناسان این حوزه اما بسیار تند بود.

       محمد فصیحی دستجردی یکی از این کارشناسان است که می‌گوید: «وزارت بهداشت در حوزه طب سنتی نتوانست برنامه‌ریزی درستی داشته باشد، کمااینکه این وزارتخانه از همان ابتدا تمایلی به رونق گرفتن طب سنتی نداشت.» وی با بیان اینکه وزارت بهداشت تا به امروز نتوانسته به خوبی برای طب سنتی برنامه‌ریزی کند، تصریح می‌کند: «به همین دلیل غالب پزشکانی که وارد این طب شدند بیشتر در پی "کسب سود" خود بودند که نتیجه آن این شد که طب سنتی نتوانست چهره واقعی، قدرت و ظرفیت بالای خود را به جامعه نشان دهد.» ایرج حریرچی این انتقادات را قبول ندارد و می‌گوید: «طبق مصوبات دولت وبرنامه خدمات کشوری، باید یک معاونت را حذف می‌کردیم. گرچه به‌طور اسمی معاونت طب سنتی به دفتر تبدیل شد اما با توجه به جایگاه مدیریتی، مدیرکلی و مشاوره وزیر همچنان در سطح وزارت و جایگاه همانند جایگاه معاونت است.» وی همچنین به بازتاب مثبت بین‌المللی درخصوص اقدام وزارت بهداشت برای ایجاد معاونت اجتماعی اشاره و تصریح می‌کند: «طبق مصوبات دولت و برنامه خدمات کشوری ما نمی‌توانستیم معاونت دیگری اضافه کنیم به همین دلیل می‌باید یک معاونت را حذف و معاونت دیگری ایجاد کنیم. اگرچه به‌طور اسمی معاونت طب سنتی و اسلامی به دفتر تبدیل شده‌ اما با توجه به جایگاه مدیریتی، مدیرکلی و مشاوره وزیر همچنان در سطح وزارت و جایگاه آن همانند جایگاه معاونت است.» سخنگوی وزارت بهداشت برای اثبات ادعای خود خاطرنشان می‌کند: «همین امسال 20 سلامت‌کده طب سنتی جدید در کشور ایجاد و خدمات طب سنتی در شبکه بهداشتی درمانی کشور با آموزش بهورزان ادغام می‌شود.»