چاپ خبر
بررسی کست و کریستال در ادرار
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   01 اردیبهشت 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d22279

       در ادامه بحث شماره‌های قبل در مورد آزمایش‌های میکروسکوپی ادرار، به دیگر مواردی که ممکن است در این قسمت گزارش شوند، اشاره خواهد شد.

       کریستال‌ها: ادرار حاوی مقادیر زیادی املاح است، یعنی موادی که باید از بدن حذف شوند. این مواد می‌توانند کریستال‌ها، یعنی فرم‌های جامد از مواد خاص را تشکیل دهند که شرایط خاصی دارد. pH ادرار به‌طور فزاینده‌ای اسیدی می‌شود، غلظت مواد حل شده افزایش یافته و دمای ادرار شکل‌گیری آنها را تحریک می‌کند. کریستال‌ها به‌وسیله شکل، رنگ آنها و همچنین به‌وسیله pH ادرار شناسایی می‌شوند. آنها ممکن است کوچک و شبیه دانه‌های ماسه بوده و هیچ شکل خاصی نداشته باشند یا شکل بخصوصی را به خود بگیرند، مانند شکل سوزن. اگر کریستال‌ها از املاحی باشند که اغلب در ادرار یافت می‌شوند، طبیعی در نظر گرفته می‌شوند. بعضی مثال‌ها از کریستال‌ها که می‌توانند در ادرار افراد سالم یافت شوند، عبارتند از: اورات‌های بدون شکل، کریستالین اوریک اسد، اگزالات کلسیم، فسفات بدون شکل و کلسیم کربنات.

       اگر کریستال‌ها از املاحی باشند که به‌طور طبیعی در ادرار دیده نمی‌شوند، غیرطبیعی در نظر گرفته می‌شوند. کریستال‌های غیرطبیعی نشانه‌ای هستند از یک روند متابولیک غیرطبیعی. بعضی از آنها عبارتند از: سیستین، تیروزین و لوسین.

اگر کریستال‌ها زمانی شکل بگیرند که ادرار در کلیه‌ها
       در حال تشکیل است، ممکن است با هم تشکیل گروه داده و سنگ کلیه را شکل بدهند. این سنگ‌ها می‌توانند در خود کلیه سکنی گزینند یا در حالب‌ها، به این ترتیب درد زیادی ایجاد می‌کنند.

       داروها و عکس‌های رنگی نیز می‌توانند در ادرار کریستالیزه شوند، بنابراین کارشناسان آزمایشگاه باید در این زمینه آموزش دیده و آشنایی کامل داشته باشند تا کریستال‌های ادراری را شناسایی کنند.

بررسی عینی ادرار:
       در طول بررسی عینی و بصری ادرار، کارشناسان آزمایشگاه به رنگ، شفافیت و غلظت ادرار توجه می‌کنند. ادرار می‌تواند رنگ‌های مختلف، اغلب اوقات سایه‌های زرد، از زرد خیلی رنگ‌پریده یا بدون رنگ تا بسیار تیره داشته باشد. رنگ غیرطبیعی ادرار می‌تواند نتیجه‌ای از روند یک بیماری، بعضی داروها، یا مصرف غذاهای خاص باشد. به‌طور مثال، بعضی افراد پس از خوردن چغندر دچار رنگ قرمز در ادرار می‌شوند. این رنگ از پیگمان‌های طبیعی ادرار آمده‌ و جای نگرانی ندارد. البته رنگ قرمز ادرار می‌تواند به دلیل حضور خون در آن باشد که نشانه‌ای است از بیماری یا صدمه به بعضی از قسمت‌های سیستم ادراری.
منبع: labtestsonline.org