چاپ خبر
لبنیات فقط مفید است یا می‌تواند آسیب‌رسان باشد؟
محصولات لبنی پرچرب لزوما مضـر نیستند
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   29 فروردین 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d21859

       سپید: دکتر جارد بانچ، دانشیار دانشگاه استنفورد و یکی از استادان مایوکلینیک می‌گوید که وقتی با بیماران خود در مورد رژیم غذایی صحبت می‌کنم بعضی از آن‌ها تمایل به حذف محصولات لبنی از رژیم غذایی خود را دارند. ازآنجایی‌که اکثر توصیه‌های غذایی رژیم غذایی کم‌چرب را توصیه می‌کنند، اکثر افراد بر این عقیده هستند که باید چربی لبنی کمتری مصرف کنند.

       اما آیا مصرف چربی لبنی کمتر ایده خوبی است؟ آیا شیر، پنیر، کره و دیگر محصولات لبنی واقعا برای سلامتی شما مضر هستند و باید از خوردن آن‌ها خودداری کرد؟ در ادامه سعی خواهیم داشت که به این سوال پاسخ دهیم.

حقایقی درباره لبنیات و سلامتی شما
       در اکتبر ۲۰۱۳ در مجله PLOS One تحقیقی به چاپ رسید که بر اساس نتایج آن اگر یک فرد محصولات لبنی تمام چرب یا کم‌چرب را به‌اندازه و معقول مصرف کند، عوامل خطر بیماری قلبی در او افزایش نخواهند یافت. علاوه بر این، در ژانویه ۲۰۱۱ در ژورنال تغذیه بالینی آمریکا تحقیقی به چاپ رسید که بر اساس آن هیچ پیوندی میان مصرف محصولات لبنی و افزایش خطر بیماری عروق کورونری یا مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر یا دیگر مشکلات قلبی وجود ندارد. همچنین، دلایل دیگری وجود دارند که به اهمیت مصرف محصولات لبنی در بهبود سلامت اشاره می‌کنند. برای مثال، هم یک محصول لبنی نسبتا کم‌چرب (ماست کم‌چرب) و هم یک محصول لبنی نسبتا پرچرب (پنیر) می‌تواند خطر دیابت، یک عامل خطر قدرتمند بیماری قلبی را کاهش دهد.

       باوجوداین، یکی از چالش‌های موجود در فهم این تحقیقات مطرح‌شده این است که محققان در این تحقیق‌ها متکی به گزارش خود شرکت‌کننده‌ها در مورد میزان مصرف پنیر، شیر، ماست و دیگر محصولات لبنی بودند. اگر یکی از این شرکت‌کننده‌ها یک رژیم غذایی متغیری داشته باشد، امکان به یادآوری میزان مصرف محصولات لبنی برایش سخت خواهد بود و نمی‌توان به گزارش او در مورد میزان مصرف محصولات لبنی اعتماد کرد. علاوه بر این، در نظر هر فردی یک پرس نرمال ممکن است متفاوت باشد؛ بنابراین، نتایج این تحقیقات در نظر ما دقت زیادی ندارند.

لبنیات و دیابت: رابطه شگفت‌انگیز
       وقتی‌که صحبت از خوردن محصولات لبنی و مشخص کردن میزان مناسب مصرف آن‌ها می‌شود، ما تست‌های غربالگری مفیدی داریم. وقتی‌که بدن ما چربی‌های لبنی را تجزیه می‌کند، این چربی‌ها اسیدهای چرب منحصربه‌فردی را با نام پنتادکانوئیک اسید، هپتادکانوئیک اسید و اسید ترانس- پالمیتولئیک شکل می‌دهند. بدن ما به‌طور طبیعی این اسیدهای چرب را نمی‌سازد، بلکه ما از طریق رژیم غذایی این اسیدهای چرب را به دست می‌آوریم. برای درک حقیقی از مزایا یا خطر احتمالی این چربی‌های لبنی در رژیم غذایی خود باید سطوح اسیدهای چرب بدن را اندازه بگیریم.

       در شماره دسامبر ۲۰۱۴ ژورنال تغذیه بالینی آمریکا محققان دانشگاه تافتس و هاروارد تحقیقی را به چاپ رساندند که به بررسی رابطه میان افزایش سطوح اسیدهای چرب در بدن از طریق خوردن محصولات لبنی و افزایش خطر دیابت می‌پردازد. در این تحقیق ۳۴۹۹ شرکت‌کننده زن و مرد حضور داشتند که میانگین سنی آن‌ها ۶۵ سال بود، ۵۰ درصد آن‌ها اضافه‌وزن داشتند یا چاق بودند، ۲۵ درصد آن‌ها فشارخون بالا داشتند و ۳۳ درصد آن‌ها کلسترول بالا داشتند. این افراد به‌طور متوسط در طول روز دو پرس محصولات لبنی مصرف می‌کردند که ۴۵ درصد از این دو پرس محصولات لبنی تمام چرب و ۵۵ درصد محصولات لبنی کم‌چرب بود.

       محققان این تحقیق شرکت‌کننده‌ها را به مدت ۱۵ سال با دقت زیر نظر داشتند. این محققان شرکت‌کننده‌ها را بر اساس میزان اسیدهای چرب موجود در خود آن‌ها به چهار دسته تقسیم کردند. به‌عبارت‌دیگر، آن‌ها را بر اساس میزان جذب روزانه چربی‌های لبنی به چهار دسته تقسیم کردند. بر اساس نتایج این تحقیق افرادی که بیشترین میزان مصرف لبنیات را داشتند، در مقایسه با افرادی که کمترین میزان مصرف لبنیات را داشتند، به نحو چشمگیری کمتر در معرض خطر دیابت بودند. علاوه بر این، افرادی که محصولات لبنی بیشتری می‌خورند، در مقایسه با افرادی که محصولات لبنی کمتری می‌خوردند، از وزن یکسانی برخوردار بودند.

چگونگی تاثیر مثبت چربی‌ها روی قلب
       دکتر جارد بانچ می‌گوید که چربی‌ها لزوما برای سلامت ما مضر نیستند. از دلایلی که او مطرح می‌کند، می‌توان به این موارد اشاره کرد:
چربی‌هایی را که از طریق خوردن روزانه آووکادو جذب بدن خود می‌کنیم به نحو چشمگیری کلسترول بد را کاهش می‌دهند.

       چربی‌های اشباع‌شده یا چربی‌هایی که با هیدروژن اشباع می‌شوند معمولا در دمای اتاق جامد هستند و در گوشت، محصولات گوشتی مانند گوشت گاو، بره، کره، پنیر و محصولات لبنی پرچرب یافت می‌شوند. این چربی‌ها در کره کاکائو، روغن نخل و روغن نارگیل نیز یافت می‌شوند، اگرچه تحقیقات نشان داده‌اند که روغن نارگیل برای سلامتی قلب مفید است.

       چربی‌های موجود در انواع مختلف مغزها مزیت چشمگیری در کاهش فشارخون، وزن، کلسترول، خطر دیابت و خطر بیماری قلبی دارند.

       محصولات لبنی و چربی‌های لبنی ذاتا برای سلامتی انسان‌ها بد نیستند. تحقیق محققان دانشگاه تافتس و هاروارد موید این سخن است. این تحقیق نشان داد که محصولات لبنی مانند پنیر، ماست، شیر، کره، بستنی می‌توانند خطر دیابت را کاهش دهند.

       اما در خوردن محصولات لبنی زیاده‌روی نکنید. در تحقیقی محققان به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف زیاد محصولات لبنی ممکن است باعث افزایش وزن در بعضی از افراد شود. باوجوداین، در این تحقیق محققان به گزارش خود شرکت‌کننده‌ها در مورد وزن و قدشان اتکا کرده‌اند، بنابراین محققان این تحقیق به‌طور دقیق نمی‌دانند که آیا مصرف لبنیات باعث اضافه‌وزن می‌شود یا خیر، اگرچه بعضی از تحقیق‌ها نشان داده‌اند که خوردن بعضی از محصولات لبنی مانند ماست با کاهش وزن در ارتباط است.

       بنابراین، می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که هر غذایی، به‌خصوص محصولات لبنی را باید به‌اندازه و معقول مصرف کرد. به‌طورکلی، از غذاهای کاملی همچون میوه‌ها، مغزها، سبزی‌ها و روغن‌های سالم برای قلب مانند روغن‌زیتون در رژیم غذایی خود استفاده کنید. با گنجاندن این غذاها احساس سیری به شما دست می‌دهد و غذاهای پرکالری کمتری می‌خورید.
منبع: everydayhealth
ترجمه: مصطفی صداقت رستمی