چاپ خبر
ایران و اروپا از موانع آمریکا می‌گذرند؟
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   29 فروردین 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d21842

       ظریف و شمخانی در دیدار با موگرینی خواستار اجرای سریع تعهدات طرف‌های مقابل در برجام شدند

       فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا، دیروز وارد تهران شد. در این سفر علاوه بر هلگا اشمید، معاون موگرینی، هفت کمیسیونر اتحادیه اروپا (کمیسر تغییرات آب‌و‌هوایی و انرژی، کمیسر بازار داخلی، صنعت، کارآفرینی و شرکت‌های کوچک، کمیسر تحقیقات، علوم و نوآوری، کمیسر کمک‌های بشردوستانه و مدیریت بحران، کمیسر حمل‌ونقل، کمیسر محیط زیست، امور دریایی و شیلات و کمیسر آموزش، فرهنگ، جوانان و ورزش) موگرینی را همراهی می‌کنند. این هیات سیاسی-اقتصادی عالی اروپا در سفر دو روزه خود به تهران، علاوه بر رایزنی در مورد گسترش روابط تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا و رفع موانع موجود، درباره ایجاد دفتر از سوی این اتحادیه در تهران رایزنی می‌کند. این دومین سفر موگرینی بعد از توافق هسته‌ای به ایران است. موگرینی دیروز پس از دیدارهای فشرده با محمدجواد ظریف، علی لاریجانی، علی‌اکبر ولایتی و علی شمخانی تهران را ترک کرد؛ ولی تعدادی از کمیسرهای همراه وی برای انجام رایزنی‌های بیشتر با همتایان ایرانی خود در تهران مانده‌اند. محور مشترک در مواضع طرف ایرانی که به مسئول ارشد سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا اعلام شد؛ ابراز نارضایتی از برخی کارشکنی‌ها و تاخیرها در اجرای تعهدات مطرح‌شده در قالب برجام بود که البته، مخاطب آن بیش از اروپایی‌ها آمریکا بود.

ظریف: مردم باید زودتر نتایج مذاکرات را احساس کنند
       اولین برنامه رسمی فدریکا موگرینی در ایران، دیدار با محمدجواد ظریف بود. وزیر امور خارجه ایران پس از این دیدار در نشست خبری‌ مشترک با موگرینی گفت: «گفت‌وگوها برای بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در ایران در حال انجام است و آماده‌سازی اقدامات لازم اداری برای باز شدن دفتر اتحادیه اروپا در ایران از موضوعات مطرح‌شده با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بود.» ظریف با بیان اینکه «مهمترین حوزه همکاری ما اطمینان از اجرای کامل برجام است»، گفت: «ما اطمینان داریم که اتحادیه اروپا منافعش در اجرای برجام است. ایران هم در مورد پیگیری انجام تعهدات قیدشده در برجام از سوی کشورهای مرتبط پیگیری‌های متعددی داشته است. چند روز پیش رییس بانک مرکزی ایران با وزیر خزانه‌داری آمریکا دیدار کرد و هیات کارشناسی ما با هیات کارشناسی دفتر مربوط بر نظارت بر تحریم‌ها دیدار کرد تا اطمینان حاصل کنیم تا آمریکایی‌ها تعهدات خود را انجام می‌دهند.» ظریف تاکید کرد که ایالات متحده آمریکا باید زمینه را برای ارتباط بانک‌های غیرآمریکایی با ایران فراهم کند و روند این موضوع را تسهیل کند. برجام بانک‌های آمریکایی را شامل نمی‌شود ولی آنها متعهد هستند که برای همکاری سایر بانک‌ها با ایران مزاحمتی ایجاد نکنند. ظریف در بخش دیگری از این نشست مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگار BBC مبنی بر این که برخی از مقامات معتقد هستند که برجام در خطر است با توجه به این که به نظر آنها آمریکایی‌ها و برخی از طرف‌های مقابل به تعهدات‌شان در برجام عمل نکرده‌اند؟ گفت: «مردم ایران باید هرچه زودتر نتایج برجام و توافق هسته‌ای را احساس کنند و اگر این احساس به وجود نیاید این سوال برای آنها پیش می‌آید که این توافق به چه میزان برای آنها مفید بوده است.» ظریف همچنین اعلام کرد: «موضوع تروریسم، مواد مخدر و حقوق‌بشر موضوعاتی است که در آینده با اتحادیه اروپا گفت‌وگوهای اساسی در رابطه با آنها خواهیم داشت.» وزیر امور خارجه بار دیگر بر حق ایران برای افزایش توان دفاعی خود تاکید کرد و گفت: «ما بارها اعلام کرده‌ایم که فعالیت‌های موشکی ایران صرفاً برای دفاع است و نقض برجام و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست.»

موگرینی: تحریم‌های حقوق‌بشری پابرجاست
       فدریکا موگرینی هم در این نشست خبری گفت: «امروز ما از مرحله‌ای که تنها به صدور بیانیه‌ها بسنده می‌کردیم فراتر رفته‌ایم. چراکه همه بیانیه‌های پیش‌تر مربوط به مساله برجام بود، اما ما امروز قصد داریم همکاری‌های مختلف در زمینه‌های مختلف با ایران داشته باشیم. شماری از هیات‌های تجاری در طول چند وقت اخیر از جمله از اروپا به ایران سفر کرده‌اند و این نشان دهنده علاقه‌مندی فراوان کشورهای اروپایی و بخش خصوصی آن برای همکاری با ایران است.» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: «من در بروکسل نیز اعلام کردم که آزمایش‌های موشکی ایران نقض برجام نیست و به برجام ارتباطی ندارد.» وی در پاسخ به این سوال که «چرا اروپایی‌ها اخیرا تحریم‌های حقوق‌بشری علیه ایران را تمدید کرده‌اند؟»، هم گفت:«اتحادیه اروپا تمامی تحریم‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران را در روز اجرای برجام برداشته است و این تحریم‌ها را رفع کرده است؛ اما سایر تحریم‌ها که مرتبط با حقوق‌بشر است پابرجاست. برخی از تحریم‌ها وجود دارد که مربوط به حقوق‌بشر هستند و مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیستند و این تحریم‌ها پابرجاست. در مورد مسائل حقوق‌بشر مسیر اتحادیه اروپا مشخص است و رویکردهای حقوق‌بشر اروپا مبتنی بر بالاترین استانداردهای جهانی است. درواقع ما دارای بهترین استاندارد هستیم. رویکرد ما در پارلمان اروپا نیز در این ارتباط مبتنی بر گفت‌وگوست. رویکرد ما در این راستا درست است. ما اصول مشخصی در مورد حقوق‌بشر داریم و همانطور که گفتم رویکرد اصلی ما در این زمینه مبتنی بر گفت‌وگوست.»

شمخانی: تحریم‌های حقوق‌بشری بی‌اعتمادی را افزایش می‌دهد
       فدریکا موگرینی، عصر دیروز با علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی، دیدار و پیرامون اجرای برجام، تحولات منطقه و توسعه همکاری با اتحادیه اروپا گفت‌وگو کرد. شمخانی در این دیدار با اشاره به نقش محوری اتحادیه اروپا در به ثمر رساندن برجام بر لزوم حفظ این دستاورد و نظارت و مراقبت بر اجرای صحیح آن با تداوم همکاری اتحادیه اروپا و ایفای نقش فعال کمیسیون مشترک تاکید کرد. او رویکرد آمریکا در استمرار مسیر تحریم‌ها و کارشکنی در اجرای تعهدات بر اساس برجام را نامطلوب وغیرسازنده توصیف کرد و افزود: «در صورتی که این روند ادامه یابد و اقدام موثری برای مقابله با آن از سوی اتحادیه اروپا صورت نگیرد در استمرار مسیر همکاری و اجرای تعهدات متقابل تاثیر منفی خواهد داشت.» شمخانی با بیان اینکه «تحریم‌های حقوق‌بشری برخی از مسوولان جمهوری اسلامی ایران به بهانه‌های واهی تناسبی با فضای جدید مناسبات ایران با اتحادیه اروپا نداشته و بی‌اعتمادی را افزایش می‌دهد»، یادآور شد: «بدرفتاری، طرد و بازگرداندن پناهجویان کشورهایی که با تهدید تروریسم مواجه هستند از سوی کشورهای اروپایی، رفتاری برخلاف ادعاهای حقوق‌بشری است.» شمخانی با تاکید بر ضرورت اتخاذ رویکرد واقع‌بینانه از سوی اتحادیه اروپا در مسیر تحقق خواست و اراده مردم سوریه افزود: «انتخابات پارلمانی اخیر در سوریه نمونه‌ای از تحقق دموکراسی و مشارکت سیاسی گروه‌های مختلف برای تعیین سرنوشت کشور بوده و می‌بایست مورد حمایت قرار گیرد.» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار ضمن تقدیر از تلاش‌های صورت‌گرفته توسط تهران در مسیر اجرای برجام، دستیابی به نتایج واقعی از جمله رفع تحریم‌های مالی را از جمله حقوق ایران دانست و افزود: «همه کشورها بایستی در مسیر تقویت برجام حرکت کنند.» وی گفت: «با توجه به نقش مهم ایران در امنیت و ثبات منطقه، همکاری‌های اتحادیه اروپا و ایران می‌تواند تسهیل کننده مسیرهای دیپلماسی برای حل بحران‌ها باشد.»

اهمیت راه‌اندازی دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا
       در جریان سفر مسئول ارشد سیاست‌خارجی اتحادیه اروپا به تهران، ظریف خبر از آن داد که در دیدار با موگرینی، درباره باز شدن دفتر اتحادیه اروپا در ایران گفتگو کردیم. به گفته یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با ایجاد دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا روابط ایران با کشورهای اروپایی فراتر می‌شود. از سوی دیگر، اروپا می‌خواهد در مسیر برجام از آمریکا که تا امروز خوش قول نبوده فاصله بگیرد. وحید احمدی با بیان اینکه «ایران با کشورهای عضو اتحادیه اروپا ارتباط دارد»، گفت: «بنابراین، ارتباط داشتن با اروپایی‌ها اتفاق جدیدی نیست؛ اما اینکه قرار باشد دفتر نمایندگی برای اتحادیه اروپا در ایران ایجاد شود، رخ داد مهمی است. از آنجایی که اکثر کشورهای اروپایی در ایران سفارتخانه دارند درخواست ایجاد دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا اهمیت پیدا می‌کند به این جهت که این دفتر خاص و ویژه اتحادیه خواهد بود و روابط ایران با اروپا فراتر از کشورهای این قاره خواهد شد. از سوی دیگر، چنین درخواستی برای داشتن دفتری در تهران آن هم از سوی اتحادیه مهم اروپا نشان‌دهنده، اهمیت و موقیعت جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به مباحث پس از برجام، اتحادیه اروپا به این جمع‌بندی رسیده که آمریکایی‌ها نسبت به تعهدات خوش قول نبودند و با عدم پایبندی آمریکا به این توافق به نظر می‌رسد اروپا می‌خواهد فاصله خود را با ایالات متحده بیشتر کند. اروپایی‌ها می‌خواهد در ادامه مسیر و روند اجرایی شدن برجام از آمریکایی‌ها که تنها هدفشان در این توافق سنگ‌اندازی بود، فاصله بگیرند و در عوض با ایران که نشان داده همواره صادقانه عمل می‌کند و به تعهدات خود پایبند است، روابط بهتری به نسبت گذشته داشته باشد»