چاپ خبر
جراحی کاهش وزن و انواع آن
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   29 فروردین 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d21819

       جراحی کاهش وزن که گاهی به آن جراحی باریاتریک (bariatric) گفته می‌شود، نوعی جراحی است که به کاهش وزن کمک می‌کند. این جراحی کمک می‌کند تامعده کوچک‌تر شود. بعضی انواع جراحی همچنین راه عبور غذا را در طول روده تغییر می‌دهند، به این ترتیب، کالری و مواد مغذی کمتری به فرد می‌رسد.

       پزشکان با توجه به شاخص توده بدنی یا BMI فرد تصمیم می‌گیرند که چه کسی باید این جراحی را کاهش دهد. جراحی کاهش وزن فقط زمانی مناسب است که فرد نتوانسته با دیگر روش‌ها وزن اضافی خود را کاهش دهد و اگر:
1) شاخص توده بدنی بالای 40 باشد و به رژیم غذایی، ورزش یا داروهای کاهنده وزن جواب ندهد؛
2) شاخص توده بدنی بالای 35 بوده و همچنین یک مشکل پزشکی مرتبط با چاقی، مانند دیابت، بیماری قلبی یا پرفشاری خون وجود داشته باشد؛
3) شاخص توده بدنی بالای 30 باشد، اما اگر فقط فرد بیماری‌های خاصی داشته باشد.

جراجی کاهش وزن انواع مختلفی دارد، 3 نوع شایع آن عبارتند از:
        باند معده (Gastric banding): در این نوع جراحی، پزشک یک باند پلاستیکی قابل تنظیم را به دور قسمت بالایی معده می‌اندازد و سوراخ کوچکی درست می‌کند. پزشک می‌تواند از راه یک بست که زیر پوست کار گذاشته شده و با یک لوله به باند متصل می‌شود، مایعی را اضافه کرده یا کم کند. به این ترتیب، میزان سفتی باند در اختیار پزشک است. هرچه این باند محکم‌تر به دور معده بسته شود، غذا از سوراخ درست شده به سوی مابقی معده، آهسته‌تر عبور می‌کند.

        بای‌پس معده (Gastric bypass): این نوع جراحی مخفف شده روش بای‌پس معده به روش Roux-en-Y یا RYGB است. در این روش، پزشک بخشی را از معده بسته و فقط یک سوراخ کوچک برای عبور غذا باقی می‌گذارد. سپس، سوراخ تعبیه شده را به قسمت میانی روده کوچک متصل می‌کند. در این روش غذا بای‌پس می‌شود.

        آستین معده (Gastric sleeve): آستین معده که با نام گاسترکتومی آستینی هم نامیده می‌شود، نوعی جراحی است که معده را به شکلی شبیه آستین تغییر شکل می‌دهد. به بیان دیگر، پزشک قسمت بزرگی را از معده برداشته و لوله باریکی از آن برجای می‌گذارد.

       تمامی انواع مختلف جراحی کاهش وزن می‌توانند هم به صورت باز و هم به صورت لاپاروسکوپی انجام شوند. در جراحی باز، جراح شکم را باز کرده و مستقیما روی ارگان‌ها کار می‌کند. در جراحی لاپاروسکوپی، جراح ابزار باریکی را جایگذاری می‌کند که در سر آن دوربینی کوچکی قرار داده شده است. این ابزار لاپاروسکوپ نامیده می‌شود. این روش به جراح امکان می‌دهد تا بدون بازکردن شکم، همه مسیر را طی کند. سپس جراح می‌تواند با استفاده از دیگر ابزار که متناسب با سوراخ‌های ریزی هستند که روی شکم ایجاد شده، جراحی را انجام داده و از بیرون آنها را کنترل کند.

       روش‌های مختلف جراحی کاهش وزن با دیگری متفاوت بوده و هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. باند معده احتمالا ساده‌ترین فرم جراحی کاهش وزن است. در این روش کمترین میزان برش ایجاد شده و قابلیت تنظیم داشته یا حتی برگشت‌پذیر است. البته کمترین مقدار کلی کاهش وزن را هم ایجاد می‌کند. افرادی که تحت این نوع جراحی قرار می‌گیرند، باید برای تنظیمات به مطب جراح خود مراجعه کنند و در بعضی موارد هم نیاز است تا باند برداشته شود.
در شماره آینده، مزایا و معایب روش‌های دیگر توضیح داده خواهند شد.
منبع: UpToDate