چاپ خبر
رابطه روغن ماهی و آلـزایـمـر
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   04 خرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d21659

      یک بررسی جدید نشان می‌دهد که مصرف مقدار بیشتری اسیدهای چرب امگا3 که در بسیاری از انواع ماهی یافت می‌شود، ممکن است به افراد در معرض خطر بیماری آلزایمر سود برساند.


     پژوهشگران ۴۰ نفر سالمند در سنین ۶۵ تا ۷۵ را موردبررسی قراردادند که دارای یک واریانت ژنی به نام APOE e4 بودند که آنها را در معرض خطر آلزایمر دیررس قرار می‌داد.


     افرادی که میزان بالاتری از دو اسید چرب امگا۳ یافت‌شده در ماهی‌ها، DHA و EPA مصرف کرده بودند، در آزمایش‌هایی که توانایی جابه‌جایی میان وظائف ذهنی یا انعطاف‌پذیری شناختی را ارزیابی می‌کنند، عملکرد بهتری داشتند. آنان همچنین قشر سینگولیت قدامی؛ بخشی از مغز که در انعطاف‌پذیری ذهنی نقش دارد، بزرگ‌تری داشتند. نویسندگان این بررسی که به‌طور آنلاین در ۲۱ مه در مجله Frontiers i- Aging Neuroscience این یافته‌ها نشان می‌دهد، اما ثابت نمی‌کند، مصرف اسیدهای چرب DHA و EPA ممکن است انعطاف‌پذیری ذهنی را با افزایش اندازه قشر سینگولیت قدامی تقویت کند.


     هزینه این تحقیق را شرکت AbbotNutritio- شعبه‌ای از شرکت Abbotسازنده فراورده‌های مراقبت بهداشتی تامین کرده است.


     آرون باربی، استاد علوم اعصاب، روان‌شناسی و علوم گفتاری و شنیداری در دانشگاه ایلیونویز و یکی از نویسندگان بررسی گفت: «پژوهش‌های اخیر دال بر این است که پیوندی مهم میان کمبودهای تغذیه‌ای و میزان بروز هردو نقصان‌های شناختی و اختلالات عصب‌شناختی تحلیل‌برنده مانند بیماری آلزایمر وجود دارد.»


     باربی افزود: «یافته‌های ما به شواهد دیگر دراین‌باره افزوده می‌شود که تغذیه مطلوب کارکرد شناختی را حفظ می‌کند،‍ سرعت پیشرفت پیری را کند می‌کند و میزان بروز بیماری‌های ناتوان‌کننده در جمعیت افراد سالم در حال پیر شدن کاهش می‌دهد.»


     اما این بررسی نشان نمی‌دهد که مصرف DHA و EPA واقعا می‌تواند از دچارشدن به بیماری آلزایمر شایع‌ترین شکل زوال عقل یا دمانس جلوگیری کند.


     مارتا زامروزیویچ، یکی دیگر از این پژوهشگران، می‌گوید: «این تحقیق بر حوزه‌هایی از کارکرد مغز متمرکز بد که در برخی از پژوهش‌ها درباره پیری بررسی‌شده بودند.»


     او گفت: «کارهای تحقیقاتی درزمینه سالمندی بر حافظه متمرکز بوده‌اندِ، اما درواقع نشان داده‌شده است که انعطاف‌پذیری شناختی و سایر کارکردهای اجرایی نسبت به حافظه بهتر می‌توانند وضعیت کارکردی مغز را پیش‌بینی کنند.»


     کارکرد اجرایی به مهارت‌هایی مانند استدلال، برنامه‌ریزی، حل مسائل، متمرکزکردن توجه، کنترل تکانه یا ایمپالس و جابه‌جایی وظایف ذهنی اشاره دارد.


     اسیدهای چرب امگا۳ ازجمله اسید دیکوزاپنتانوئیک یا EPA و اسید دگزاهگزانوئیک یا DHA و اسید آلفا لینوئیک یا ALA اسیدهای چرب ضروری هستند که ما برای کارکرد طبیعی بدنمان به آنها نیاز داریم، از آنجا که این اسیدهای چرب ضروری در بدن ساخته نمی‌شوند (به‌طور ناکارآمدی از تبدیل ALA به EPA و DHA ساخته می‌شوند) لازم است از طریق موادغذایی آنها را دریافت کنیم. اسیدهای چرب EPA و DHA عمدتا در برخی ماهی‌ها یافت می‌شوند.


     گیاهانی مانند کتان حاوی ALA هستند که تا حدی قابلیت تبدیل به DNA یا EPA را در بدن دارد. روغن جلبک نیز فقط حاوی DHA است.