روزنامه سپید | اخبار 10 | 24 فروردین 1395 | لینک خبر:
sepidonline.ir/d21091
وزن مخصوص: اگر فردی در مدت زمان کوتاهی مقادیر زیادی آب بنوشد یا از راه وریدی، حجم زیادی از مایعات دریافت کند، وزن مخصوص آن ممکن است به 002/1 برسد. بالاترین حد نرمال آن در پد تستی، 035/1 است که نشان از ادرار غلیظ شده دارد یا ادراری که مقدار زیادی مواد حلشدنی را در خود جای داده است. دانستن غلظت ادرار به پزشکان کمک میکند تصمیم بگیرند نمونه ادراری که میخواهند ارزیابیکنند، آیا آن نمونه بهترین برای تشخیص یک ماده خاص است یا خیر. بهطور مثال، اگر آنها به دنبال مقادیر بسیار اندک پروتئین هستند، یک نمونه ادرار صبحگاهی که غلظت بالاتری دارد، بهترین نمونه است.
pH: همانند وزن مخصوص، مقادیر pH هم باید در طیف طبیعی باشد، نه غیرطبیعی. کلیهها نقش مهمی در نگهداشت تعادل اسید ـ باز در بدن ایفا میکنند. بنابراین، هر گونه وضعیتی که باعث تولید اسید یا باز در بدن شود، مانند اسیدوزیس یا آلکالوزیس، یا هضم غذاهای اسیدی، میتوانند مستقیما pH ادراری را تحت تاثیر قرار دهند.
رژیم غذایی میتواند برای اصلاح pH ادرار استفاده شود. رژیم غذایی پرپروتئین یا مصرف موادی مانند زغالاخته که اسیدی است، ادرار را بیشتر اسیدی میکند. رژیم غذایی گیاهخواری، رژیم غذایی کم کربوهیدرات یا مصرف مرکبات تمایل دارند ادرار را بیشتر قلیایی کنند.
بعضی از موادی که در ادرار حل میشوند، زمانی که ادرار اسیدی است، به صورت کریستال رسوب خواهند کرد. بعضی مواد دیگر زمانی کریستال تشکیل میدهند که ادرار قلیایی باشد. اگر کریستالها زمانی شکل گیرند که ادرار در کلیهها تشکیل میشود، سنگ کلیه درست میشود. با اصلاح pH ادرار از راه رژیم غذایی یا دارو، میتوان تشکیل این کریستالها را کاهش داد یا کاملا از بین برد.
پروتئین: پدهای تست پروتئین مقدار آلبومین را در ادرار اندازه میگیرند. در حالت طبیعی، این مقادیر قابل شناسایی نیستند. زمانی که پروتئین ادرار افزایش یابد، فرد دچار وضعیتی به نام «پروتئیناوری» شده است. این میتواند علامت اولیهای از بیماری کلیوی باشد. آلبومین کوچکتر از اغلب پروتئینهای دیگر است و زمانی که عملکرد کلیهها شروع به مختل شدن میکند، اغلب نخستین پروتئینی است که در ادرار دیده میشود. پروتئینهای دیگر با پدهای تستی قابل ارزیابی نیستند، اما ممکن است با تست جداگانه پروتئین ادرار قابل اندازهگیری باشند.
در شماره آینده، دیگر شرایط که باعث بروز پروتئیناوری خواهند شد، معرفی میشوند.
منبع: labtestsonline.org