چاپ خبر
غربالگری سرطان چیست؟
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   21 فروردین 1395   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d20486

       غربالگری سرطان راهی است که پزشکان احتمال وجود بعضی از اشکال سرطان را در بدن فرد بررسی می‌کنند. غربالگری سرطان زمانی انجام می‌شود که فرد احساس سلامت می‌کند. هدف از انجام غربالگری سرطان، یافتن سرطان‌هایی است که تا حد امکان می‌توانند زودهنگام یافت شوند، پیش از آنکه هرگونه علامتی را از خود نشان دهند.

       از تست‌های مختلفی برای غربالگری انواع مختلف سرطان استفاده می‌شود. سنی که روش‌های غربالگری در یک فرد آغاز شود، براساس نوع سرطان متفاوت است. علت آن هم این است که سرطان‌های مختلف تمایل دارند در زمان‌های مختلفی در طول زندگی یک فرد خود را نشان دهند. سرطان‌هایی که زودهنگام تشخیص داده شوند، اغلب کوچک بوده و می‌توانند به راحتی علاج یافته یا درمان شوند. گاهی اوقات درغربالگری سلول‌هایی مشخص می‌شوند که هنوز سرطانی نیستند اما ممکن است به سوی سلول‌های سرطانی بروند. پزشکان اغلب این وضعیت پیش‌سرطانی را درمان می‌کنند، پیش از آنکه شانس سرطانی شدن را پیدا کنند.

       البته همه افراد برای انواع مشابه سرطان غربالگری نمی‌شوند. از سوی دیگر، همه افراد هم لزوما در یک سن مشابه و خاص غربالگری خود را آغاز نمی‌کنند. به‌طور مثال، افرادی که سابقه خانوادگی سرطان‌های خاصی را دارند، ممکن است در مقایسه با افرادی که آن سابقه خانوادگی را ندارند، در سن جوان‌تری غربالگری خود را آغاز کنند. افراد مختلف ممکن است تست‌های غربالگری خود را در زمان‌های مختلفی تکرار کنند. در این زمینه باید با پزشک مشورت کرد و می‌توان سوال‌های زیر را مطرح کرد:
برای چه نوع سرطان‌هایی باید غربالگری شوم؟
آیا در مورد تست‌های غربالگری قدرت انتخاب دارم؟
در چه سنی، من باید تست‌های غربالگری را شروع کنم؟
هر چند وقت یکبار، باید غربالگری شوم؟

       باید به خاطر داشته باشید که داشتن نتایج غیرطبیعی در تست‌های غربالگری لزوما به معنای داشتن سرطان نیست. یک تست غیرطبیعی بدین معناست که شما ممکن است (و نه قطعا) مبتلا به سرطان شده باشید. در این صورت، پزشک از شما خواهد خواست تست‌های تکمیلی دیگری را هم انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که مورد خاصی وجود دارد یا خیر. امروزه تست‌های غربالگری برای انواع سرطان وجود دارد، اما سرطان‌هایی که تست‌های غربالگری آنها بیشتر اثربخش بوده،عبارتند از سرطان پستان، کولون (روده بزرگ)، سرویکس، پروستات، ریه و تخمدان.
منبع: UpToDate