چاپ خبر
سیم‌کشی مجدد سلول‌های سرطانی باجهش ژنی
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   20 اسفند 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d19758

       سپید: دانشمندان اخیرا کشف کرده‌اند سرطان‌های ریه‌ای که کپی‌های اضافی از یک نقصان ژنتیکی داشته باشند، با نوعی «سیم کشی مجدد» انرژی بیشتری را جذب می‌کنند و این امر به آنها اجازه می‌دهد بیشتر دوام بیاورند و احتمال گسترش و متاستاز آنها را افزایش می‌دهد.

       پژوهشگران مرکز سرطان در دانشگاه کمبریج انگلستان مدت‌هاست مشغول مطالعه بر سرطان ریه هستند و اخیرا بر سرطان‌های ریه با جهش در ژن‌های موسوم به Kras متمرکز شده‌اند. این نوع از جهش‌ها در حدود 30 درصد از آدنوکارسینوم‌ها – که شایع‌ترین نوع سرطان‌های اولیه ریه هستند – وجود دارند. آنها به این نتیجه رسیده‌اند که میزان و تعداد این نوع از جهش‌ها هم تاثیر مهمی در عملکرد سلول‌های سرطانی دارند، و این موضوع بخصوص در متابولیسم آنها نقش دارد.

       براساس این تحقیقات سلول‌های سرطانی ریه که دارای کپی‌های اضافی از این جهش ژنی هستند، برداشت گلوکز بیشتر و متابولیسم بالاتری هم دارند. افزایش برداشت گلوکز توسط سلول‌های سرطانی مکانیسمی است که مدت‌هاست کشف شده اما اهمیت این تحقیقات جدید این است که نشان داده شده در برداشتن گلوکز رفتار سلول‌هایی که یک جهش ژنتیکی از این نوع دارند با سلول‌هایی که چند جهش ژنتیکی دارند، متفاوت است. این رفتار متفاوت باعث می‌شود سلول‌های با متابولیسم بالاتر در مقابل استرس‌های متعدد مقاوم‌تر شوند، اما در عین حال به آن معنی است که این سلول‌ها بیشتر متکی به گلوکز هستند. از آنجایی که هرچه تعداد جهش‌های Kras بیشتر باشد، سرطان ریه حالت تهاجمی‌تری خواهد داشت، در نظر گرفتن امکانات مقابله با این حالت اهمیت بیشتری خواهد داشت. دکتر کارلا مارتین محقق ارشد این مطالعه می‌گوید: «تا پیش از این همه انواع سرطان‌های ریه با جهش ژنی Kras در یک گروه جای می‌گرفتند، اما این مطالعه نشان داد این شیوه اشتباه است. با تقسیم بندی‌های مختلف می‌توان به اینکه چگونه دقیق‌تر و بهتر با این سلول‌ها مقابله کرد، رسید. در حال حاضر درمان‌های در دسترس برای این نوع سرطان محدود هستند و تاثیرگذاری آنها هم زیاد نیست. ما باید بر اینکه چگونه می‌توانیم با این نوع از سرطان و مکانیسم سیم‌کشی مجدد آن مقابله کنیم، متمرکز شویم.»
منبع: اکسفورد نیوزلتر
ترجمه: عسل وکیلی