چاپ خبر
جلوی چاقی را پیش از وقوع بگیرید
خطر سرطان پستان با کاهش وزن از بین نمی‌رود
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   26 خرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d18934

     پس از آنکه مشخص شد، خطر سرطان پستان در زنانی که کاهش وزن داشته‌اند، با زنانی که همچنان چاق هستند، تفاوتی نکرده است، متخصصان پیشنهاد می‌کنند، جلوی چاقی باید قبل از وقوع گرفته شود.


     دانشمندان خواهان اقدامات جدی‌تر برای جلوگیری از چاقی در زنان هستند. این فراخوان پس از آن داده شد که نتایج مطالعه‌ای بزرگ روشن کرد که اضافه وزن و چاقی سبب افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان می‌شود و این خطر حتی پس از کاهش وزن زنان چاق همچنان به قوت خود باقی است.


     مطالعه‌ای گسترده بر روی 67هزار زن در ایالات متحده در طول 13 سال نشان داد که اضافه وزن از جمله عوامل خطرآفرین در زنان پس از رسیدن به سن یائسگی است. بر مبنای این مطلب که در نشریه انجمن پزشکی آمریکا (جاما) منتشر شده است، دوسوم از زنان ایالات متحده و بریتانیا چاق هستند و در نتیجه در خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.


     نویسندگان مقاله عقیده دارند که یافته‌های آنها باید انگیزه‌ای برای جلوگیری از چاقی به وجود آورد. براساس نتایج مطالعات آنها، «پیشگیری از اضافه وزن، می‌تواند از اهداف مهم سلامت عمومی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان باشد.»


     ماریان نوهاوسر از مرکز تحقیقات سرطان فرد هاچیسون می‌گوید، حتی اگر وزن زنی در دامنه طبیعی باشد (شاخص توده بدنی 5/18-25) با هر 5درصدی که وزن او اضافه شود، خطر ابتلا به سرطان بیشتر می‌شود. اما درباره زنانی که وزن خود را از دست می‌دهند،، خطر ابتلا تغییری نمی‌کند.


     هر قدر اضافه وزن بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان هم بیشتر خواهد شد. زنانی که چاق هستند (با شاخص توده بدنی بالاتر از 30) 58درصد بیشتر از زنان با وزن طبیعی امکان ابتلا به سرطان پستان را دارند. مرگ در بین زنان بسیار چاق دوبرابر بیش از زنان با وزن طبیعی است.


     یافته‌‌های این تحقیق از «ابتکار عمل سلامت زنان» گرفته شده که موسسه ملی سلامت در سال 1993 آنرا پایه‌گذاری کرد. هدف از این کار، تحقیق درباره راه‌های جلوگیری از بیماری‌های مهم، شامل بیماری‌های قلبی و سرطان در زنان بود. درضمن در این اقدام به درمان جایگزین هورمونی و رژیم غذایی هم توجه شده است.


     کارشناسان موسسه ملی سرطان می‌گویند، چاقی دارد جای مصرف دخانیات در طبقه‌بندی عوامل خطرآفرین قابل‌پیشگیری برای بروز سرطان را می‌گیرد. خطر غفلت از این موضوع مهم را از همین حالا می‌توان دید: بار اضافی بر دوش سلامت جامعه که به شکل سرطان یا سایر بیماری‌ها خود را نشان خواهد داد. هرچند آینده قابل پیش‌بینی است، اما هنوز نمی‌دانیم چطور باید عمل کرد.


     از طرف دیگر، پی بردن به اینکه کاهش وزن نمی‌تواند اثری در کاهش خطر ابتلا به سرطان داشته باشد، نومیدکننده است.


     با نتایجی که منتشر شده است، دیگر نمی‌توان به‌سادگی به زنان چاق گفت که باید لاغر شوند. هرچند بیماری‌های زیادی با چاقی ارتباط دارند، اما صرف دانستن این نکته که ماهش وزن از خطر سرطان کم نمی‌کند مایوس‌کننده است.


     محققان معتقدند برای اثبات اینکه کاهش وزن در زنان با اضافه وزن و چاق از احتمال ابتلا به سرطان کم نمی‌کند، باید مطالعات بیشتری صورت بگیرد.
از آنجا که توده بدنی منبع مهم ترشح استروژن در بدن است، در اغلب موارد رسپتورهای استروژن در زنان مبتلا به سرطان پستان با اضافه وزن و چاق مثبت هستند.


     محققان مقاله می‌گویند، هنوز مشخص نیست که در کدام مرحله است که افزایش وزن باعث بالا رفتن خطر سرطان پستان می‌شود. در طول زمان بلوغ و حاملگی، سلول‌های اپی‌تلیال پستان زن به سرعت تکثیر شده و افتراق پیدا می‌کنند که باعث حساس شدن آنها می‌شود. در طول مدت یائسگی هم تغییراتی دیده می‌شود.


     کیت گوتس، از کمپین مبارزه با شیوع سرطان پستان، می‌گوید: «هیچ کس نمی‌تواند به طور قطع بگوید چه کسی سرطان می‌گیرد و چه کسی سرطان نمی‌گیرد، اما به جز نگه داشتن وزن سلامت، راه‌های اثبات‌شده‌ای وجود دارد که می‌توانند از خطر ابتلا به سرطان کم کنند.»


     کارشناسان باز هم این توصیه را تکرار می‌کنند که «قطع مصرف الکل و انجام مرتب فعالیت‌های بدنی که درضمن باعث کاهش میزان شاخص توده بدنی می‌شوند، درحقیقت تنها 30 دقیقه فعالیت بدنی روزانه، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را تا 20درصد کاهش دهد.منبع: گاردین