چاپ خبر
تکنولوژی خطای تجویز دارو را صفر می‌کند
روبات‌های داروخانه‌دار در خدمت شما هستند
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   11 خرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d18396

     روبات‌ها مدت‌ها است که حضورشان را به حیطه پزشکی تحمیل کرده‌اند، حالا در بسیاری از نقاط جهان روبات‌های جراح یا کمک جراح به کار گرفته می‌شوند و سازندگان آنها و نیز مراکزی که از آنها استفاده می‌کنند، معتقدند با بودن آنها میزان اشتباهات در جراحی‌ها و عوارض جراحی‌ها کاهش یافته است. از طرف دیگر هم در برخی مراکز درمانی جهان به‌خصوص در ژاپن از روبات‌ها در بخش‌های کودکان به عنوان پرستار و همدم و به نوعی همبازی کودکان بستری استفاده می‌شود. اما مرکزی در کالیفرنیا از روبات‌ها به عنوان مسئول دارودهی به بیماران استفاده می‌کند و به نظر می‌رسد که این شیوه در آینده نزدیک فراگیر خواهد شد.


     در بیمارستان میسیون بی در مرکز دانشگاهی کالیفرنیا در سانفرانسیسکو روال کار تجویز دارو برای بیماران بستری این گونه است: پزشک نسخه الکترونیک بیمار را می‌نویسد، نسخه آنلاین به داروخانه فرستاده می‌شود. در داروخانه یک بازوی روبوتیک از میان صدها قفسه دارویی، داروها را انتخاب می‌کند و سپس قرص‌ها توسط روبات در بسته‌هایی که اسم بیمار روی آن چاپ شده، می‌گذارد و بسته را مهر و موم می‌کند. سپس بسته‌های مربوط به هر بیمار در یک رینگ جای می‌گیرد و به روبات تحویل دهنده دارو داده می‌شود. این روبات در زمان مقرر دارودهی بالای سر بیمار می‌رود و پس از چک کردن هویت بیمار، داروها را به بیمار تحویل می‌دهد و سپس بسته‌های خالی شده را تحویل می‌گیرد و به داروخانه برمی‌گردد. در سیستم سنتی پزشک دارو را در نسخه یا در برگه تجویز دارو در پرونده بیمار می‌نویسد، پرستار پس از مطالعه نسخه، آن را برای داروخانه می‌فرستد. تکنیسین داروخانه داروها را پیدا می‌کند و در یک جعبه می‌‌گذارد و به بخش می‌فرستد، پرستار هم پس از چک داروها آنها را در بخش نگه می‌دارد تا زمان تجویز برسد و...


     طبیعی است که اولین نکته‌ای که به ذهن می‌رسد، دقت بالای سیستم روبوتیک است، در واقع در طی بیش از 6 میلیون تجویز دارویی که این سیستم در طی سه سال در سه مرکز بیمارستانی به انجام رسانده تنها یک مورد خطا در دادن داروی بیماران ثبت شده است که آن هم پس از بررسی مشخص شد ناشی از خطای پزشک تجویز کننده دارو بوده است. این در حالی است که میزان معمول خطای انسانی در پروسه دارو دادن 8/2 درصد است.


     گاهی ماشین جای انسان را می‌گیرد و گاهی هم ماشین به انسان کمک می‌کند تا کارهای بیشتری انجام دهد. در مورد روبات‌های داروخانه‌ای این اتفاق افتاده، ریتا جیو مدیر داروخانه این بیمارستان می‌گوید: «اگر این روبات‌ها نبودند، ما مجبور بودیم نیروهای خیلی بیشتری استخدام کنیم.»


     جالب است که استفاده از روبات‌های تجویز کننده باعث شده در وقت نیروهای خدماتی بیمارستان هم صرفه جویی شود. براساس مطالعات انجام شده یک پرستار 7درصد از شیفت کاری خود را مشغول گشتن و پیدا کردن داروهای هر بیمار و رساندن آنها به بیمار در زمان مقرر می‌کند


منبع: NPR
ترجمه: سیما هاشمی