یک بررسی اخیرا منتشرشده کارگروه زیستمحیطی (EWG)، یک سازمان غیرانتفاعی آمریکایی نشان میدهد که چربیهای ترانس، روغنهای مصنوعی که به غذاها قوام بیشتری میدهند در 27 درصد از 84 هزار محصول موجود در سوپرمارکتها که آزمایش شدهاند، وجود دارند.
گرچه برخی از چربیهای ترانس طبیعی هستند و در معده نشخوارکنندگان وجود دارند، بقیه آنها صناعی هستند که در فرایندی صنعتی از روغنهای گیاهی اشباعنشده ساخته میشوند. امروز از این چربیها عمدتاً به عنوان پایدارکننده و نگهدارنده در صنایع غذایی استفاده میشود.
چربیهای ترانس یا روغنهای هیدروژنه ارزش غذایی ندارند و بررسیهای همهگیرشناختی متعدد نشان داده است که مصرف زیاد آنها باعث افزایش تولید کلسترول بد در بدن میشود که با افزایش خطر دچار شدن به مشکلات قلبی-عروقی همراهی دارد.
چربیهای ترانس را عمدتاً میتوان در غذاهای فراوریشده مانند پیتزاها، کیکها، سیبزمینی سرخکرده و غذاهای آماده یافت و این چربیها همچنین در شکلاتها و مارگارینها هم وجود دارند.
بررسی انجامشده بهوسیله EWG که نتایج آن روز 22 مه منتشر شد، نشان داد که بیش از یکچهارم از غذاهای بستهبندیشده موجود در سوپرمارکتها و مراکز خرید حاوی چربیهای ترانس هستند.
این سازمان در این بررسی از پایگاه دادههای تعاملیاش درباره مواد غذایی استفاده کرد تا بیش از 84 هزار فراورده را که افراد بهطور مرتب میخرند و مصرف میکنند، شناسایی کند. بر اساس نتایج این بررسی، 27 درصد محصولات غذایی بستهبندیشده حاوی مقداری چربی ترانس هستند و 10 درصد آنها با استفاده از اجزایی ساختهشدهاند که ممکن است حاوی چربی ترانس باشند.
در میان 16 غذایی که بیشترین چربی ترانس را داشتند، پاپکورن و کیکهای پای هم فهرست شدهاند.
همچنین مشخص شد که فقط 2 درصد از این غذاها روی برچسبهایشان ذکر کرده بودند که حاوی چربی ترانس هستند. حدود 10 درصد از غذاهای فراوریشده که عمدتاً مصرفکنندگان جوان را هدف قرار میدهند، برچسبهایی دارند که آنها را فاقد چربی ترانس اعلام میکند، اما بااینوجود آنها حاوی 0.5 تا 1 درصد چربی ترانس و اجزای دیگر شبیه روغنهای هیدروژنه هستند.
سازمان غذا و داروی آمریکا در 7 نوامبر 2013 اعلام کرد، برنامهای را برای ممنوع کردن چربیهای ترانس در غذاهای فراوریشده به اجرا درخواهد آورد تا بهاینترتیب از 20 هزار حمله قلبی و 7000 مرگ مربوط به بیماریهای عروق کورونری قلب در هر سال جلوگیری کند
بسیاری از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای در آمریکا نیز متعهد شدهاند که محصولات غذایی که میفروشند، فاقد چربیهای ترانس باشد و صنایع غذایی آمریکا هم در تلاش هستند که ترکیب مواد غذایی تولیدیشان را طوری تغییر دهند تا چربیهای ترانس از آنها حذف شود.
انجمن تولیدکنندگان خواروبار آمریکا میگوید، صنایع غذایی تاکنون استفاده از چربیهای ترانس را تا 85 درصد کاهش دادهاند. انتظار میرود سازمان غذا و داروی آمریکا بهزودی مقررات نهایی دراینباره را اعلام کند که ممکن است تقریباً به ممنوعیت استفاده از چربیهای ترانس در سراسر آمر بینجامد.
استفاده از چربیهای ترانس از قبل در برخی از ایالتهای آمریکا و نیز در کشورهای ایسلند، دانمارک، اتریش و سوئیس بهشدت محدود یا ممنوع شده است.