چاپ خبر
باوجود تلاش‌های جهانی، خطر سل جدی است
پـایـان «سـل» تـا سـال 2935
روزنامه سپید   |   اخبار 14   |   20 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1801

«هر بیمار مبتلا به سل باید به ابزارها و خدمات نوین برای تشخیص سریع، درمان و مراقبت دسترسی داشته باشد. با توجه به شیوع نوع مقاوم به درمان سل، اطمینان از تشخیص و درمان کامل درواقع اقدامی است به نفع امنیت سلامت جهانی. من همه کشورهای جهان را به اتحاد و اقدامی منسجم برای رسیدن به اهداف استراتژیک پایان توبرکولوز فرا می‌خوانم.»

مارگرت چان، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت
       گزارش سالانه سازمان جهانی بهداشت درباره سل می‌گوید، تعداد کسانی که بر اثر ابتلا به بیماری سل در سال 2014 مرده‌اند، دوبرابر تعداد قربانیان ایدز است، هرچند که تعداد تلفات سل در 25 سال گذشته نصف شده است.

       بر اساس این گزارش، برای اولین بار در سال گذشته، تعداد قربانیان سل بیش از تلفات ایدز بوده است. اگرچه، تعداد افراد کسانی که براثر سل از دنیا رفته‌اند در 25 سال گذشته نصف شده است، اما ارقام هنوز وحشت‌آور و تامل‌برانگیزند، 5/1میلیون نفر براثر ابتلا به سل از دنیا رفته‌اند و 2/1میلیون نفر بر اثر بتلا به سل.

       تعداد مبتلایان جدید به سل در سال گذشته نسبت به سال پیش از آن افزایش داشته و به 6/9میلیون مورد جدید رسیده که البته به نظر سازمان جهانی بهداشت یکی از دلایل آن بهبود و گسترش روند گردآوری اطلاعات در سطح ملی بوده است. برخی نکات در این گزارش جالب توجه‌اند، از جمله آنکه بیش از نیمی از موارد جدید ابتلا در 5 کشور چین، هند، پاکستان، اندونزی و نیجریه دیده شده‌اند. به‌رغم افزایش موارد ابتلا، به عقیده سازمان، مبارزه جهانی علیه این بیماری عفونی توانسته است به اهداف خود برسد. در سال 2000، کنفرانسی با نام اهداف توسعه هزاره در سازمان ملل متحد تشکیل شد که یکی از اهداف آن کاهش تعداد قربانیان به نصف و معکوس کردن روند ابتلا تا سال 2015 بود. سازمان می‌گوید، ابداع روش‌های تشخیصی و درمانی بهتر، توانسته است جان 43میلیون نفر را در فاصله سال‌های 2015-2000 نجات دهد.

       این ارقام از سویی دیگر، نشان از بهبود وضعیت مبتلایان به ایدز دارند و نشان می‌دهند، امکان دسترسی به داروهای ضدایدز و زمان زنده ماندن بعد از ابتلا بیشتر شده است. مارگرت چان، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت از این دستاوردها استقبال کرده، اما درضمن هشدار داده است که کارهای نکرده زیادی هنوز باقی مانده‌اند.

       گزارش سالانه سازمان گواهی بر آن است که مهار توبرکولوز (سل) تاثیر چشمگیری بر نجات جان افراد و درمان بیماران دارد. پیشرفت‌های ما برای مبارزه با سل بسیار بوده است، اما اگر جهان می‌خواهد، اپیدمی این بیماری از بین برود، باید امکانات بیشتری هم برای خدمات‌رسانی و هم برای تحقیقات درنظر بگیرد.» سازمان می‌گوید، سل روزانه 4400 نفر را در جهان می‌کشد و از میان موارد جدید ابتلا، 3/3درصد به درمان ترکیبی دارو مقاومت نشان می‌دهند. سازمان از همه کشورهای جهان می‌خواهد فاصله بین تجسس برای موارد ابتلا و درمان بیماری را کم کنند.

       سال گذشته بیش از یک‌سوم موارد ابتلای به سل، 6/3میلیون مورد، شناسایی نشده و به مسئولان گزارش نشدند. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، فاصله بین شناسایی و درمان از موارد نگران‌کننده اهداف هزاره سوم درباره بیماری سل است، چرا که تنها نزدیک به یک‌چهارم از 480هزار مورد شناسایی و گزارش شده‌اند. سازمان می‌گوید، دلیل مهم پایدار ماندن فاصله بین شناسایی و درمان بیماران، کمبود منابع مالی است. امسال از 8میلیارد دلار بودجه‌ای که قرار بود برای مبارزه با سل باشد، 4/1میلیارد دلار کسر بود. گذشته از آن، منابع مالی برای بهبود روش‌های تشخیص، داروها و واکسن نیز با کسری 3/1میلیارد دلاری روبرو است.

       سال آینده که قرار است، «اهداف کلان توسعه» جایگزین اهداف هزاره سوم شود که اهدافی را تا سال 2015 پیش‌بینی کرده بود، دستورکار از مهار بیماری به پایان اپیدمی جهانی تغییر و به این ترتیب مسئولیت‌ کنشگران داخلی و بین‌المللی نیز افزایش خواهد یافت. اهداف استراتژیک پایان توبرکولوز که مورد تایید همه کشورهای عضو ملل متحد قرار گرفته است، کاهش 80درصدی تعداد مبتلایان و 90درصدی مرگ و میر ناشی از ابتلا و ازمیان بردن هزینه‌های فاجعه‌بار بیماری برای خانوارهای افراد مبتلا تا سال 2030 است.

       اریک گازبی، مامور ویژه ملل متحد در مورد سل، می‌گوید: «پایان دادن به اپیدمی سل، اکنون بخشی از دستور اهداف توسعه پایدار است. اگر می‌خواهیم به این هدف برسیم، باید مانبع مالی ما در حد مقابله با یک تهدید جهانی باشد. درضمن باید برنامه‌ای برای پوشش جهانی بهداشت و سلامت و کاهش فقر داشته باشیم. هدف ما آن است که آسیب‌پذیرترین جوامع در اول مورد توجه واقع شوند نه در آخر.»

خلاصه گزارش سازمان جهانی بهداشت
       سل همواره تبعات بزرگ اقتصادی برای خانواده‌های درگیر با این بیماری داشته است، درآمد آنها را تا 50درصد کاهش داده و نابرابری‌های موجود را افزایش داده است. سل علاوه بر یک بیماری موضوعی مهم برای تحقق عدالت اجتماعی و برای ایجاد یک پوشش جهانی و همه‌شمول سلامت بنیادی است. استراتژی پایان توبرکولوز که سال گذشته در مجمع بهداشت جهانی مورد پذیرش همه کشورهای عضو قرار گرفت، قرار است بر 3 محور عمده تمرکز داشته باشد: یکپارچه کردن مراکز بیمار محور درمان و پیشگیری از سل برای هر که نیازمند درمان است، ازجمله کودکان؛ برجسته کردن سیاست‌ها و سیستم‌های حمایتی و بیشتر کردن تحقیقات و نوآوری‌ها. این استراتژی اهداف بلندپروازانه‌ای را دنبال می‌کند، از جمله کاهش 95درصدی موارد مرگ و 90درصدی موارد ابتلا تا سال 2935. معیار آنکه تا 5 سال آینده سازمان و جامعه جهانی تا چه حد توانسته است به این اهداف نزدیک شود، از میان بردن هزینه‌های فاجعه‌بار بیماری برای مبتلایان و خانواده‌های آنان است. این کار به یقین از راه دسترسی بیشتر به درمان و مراقبت و حمایت مالی که هزینه‌های پزشکی و غیرپزشکی بیماری و کاهش درآمد ناشی از ابتلا را به حداقل می‌رساند، شدنی است.
منبع: Guardian

ترجمه: مرجان یشایایی