چاپ خبر
نکات مفید در برخورد با بیمار
دچار درد قفسه سینه
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   15 اسفند 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d17922

       حدود شش میلیون بیمار در سال با شکایت درد قفسه سینه به اورژانس‌های آمریکا مراجعه می‌کنند که این آمار حدود 9 درصد بیماران مراجعه کننده به اورژانس را تشکیل می‌دهد.

       درد قفسه سینه علامتی است که در اثر چندین بیماری تهدید کننده حیات ایجاد می‌شود و طیف گسترده‌ای را از تشخیص افتراقی‌ها در برمی‌گیرد.

       خطرناک‌ترین تشخیص افتراقی‌ها شامل انفارکتوس حاد میوکارد، ایسکمی حاد کرونر، دایسکشن آئورت، تامپوناد قلبی، آمبولی ریه، پنوموتوراکس فشارنده، پارگی مری و در درجه بعدی شامل آنژین ناپایدار، اسپاسم کرونر، آنژین پرینزمتال، میوکاردیت یا پریکاردیت مرتبط با کوکائین، پنوموتوراکس، مدیاستینیت، پارگی مالوری ویس، کله‌سیستیت و پانکراتیت است.

       در مواجهه با بیمار دچار درد قفسه سینه، اولین سوالاتی که باید از خود بپرسیم، این است که آیا مداخله فوری مورد نیاز است؟ و احتمال وجود کدام شرایط تهدید کننده حیات در این بیمار مطرح است؟

       با توجه به تظاهرات بیمار، علائم حیاتی و ECG باید در دقایق اولیه به این سوالات پاسخ داد.

        اگر بیمار درد یک‌طرفه قفسه سینه، دیسترس تنفسی، علائم شوک و کاهش یا عدم وجود صداهای تنفسی را در یک سمت قفسه سینه داشته باشد، پنوموتوراکس فشارنده برای بیمار مطرح است و باید همان لحظه فورا نیدل توراکوستومی انجام شود.

        در صورتی که علائم حیاتی ناپایدار باشد، باید در حین انجام اقدامات پایدار سازی بیمار، به بررسی علت بپردازیم و در صورتی که علائم حیاتی پایدار و در محدوده نرمال است، اخذ شرح حال و معاینه بالینی هدفمند انجام می‌شود.

        نکته: نوار قلب باید در 10 دقیقه اول مراجعه بیمار گرفته شده و رویت شود.

        در بیماری که ایسکمی قلبی مطرح است، تجویز آسپرین و نیتروگلیسرین را باید مد نظر داشته باشیم.

        علاوه بر ECG، انجام CXR نیز برای بررسی علت درد قفسه سینه در اغلب موارد مورد نیاز است.

        اگر بیمار Low voltage ECG، ST elevatio- منتشر و در معاینه برجستگی ورید ژوگولر داشته باشد، سونوگرافی قلب بر بالین بیمار کمک کننده است و می‌تواند نشان دهنده افیوژن پریکارد باشد.

نکات مهم در اخذ شرح حال بیمار با درد قفسه سینه ویژگی‌های درد: فشارنده، خرد کننده، خنجری و ....

        فعالیت بیمار هنگام شروع درد: دردی که در حال فعالیت شروع شود، می‌تواند مطرح کننده ایسکمی کرونر باشد. در حالیکه دردی که در حال استراحت شروع شود و بصورت پیشرونده ادامه یابد، مطرح کننده انفارکتوس میوکارد است.

       شروع ناگهانی درد در دایسکشن آئورت، آمبولی ریه و پنوموتوراکس دیده می‌شود.

        میزان درد (براساس 1-to-10 pai- scale) در شروع درد، در زمان حداکثر شدت، در حال حاضر و پس از مداخله باید پرسیده و ثبت شود.

محل درد
        انتشار درد: انتشار درد به بازوها، گردن یا فک به نفع ایسکمی قلبی است. دردی که ابتدا در پشت، بویژه بین دو کتف بوده و به سمت قاعده گردن مهاجرت کند، به نفع دایسکشن آئورت است.

مدت زمان درد
        فاکتورهای افزاینده و کاهنده شدت درد: دردی که با فعالیت بیشتر شده و با استراحت بهبود می‌یابد، به نفع ایسکمی کرونر است. دردی که با نفس کشیدن بدتر می‌شود، اغلب به نفع علل ریوی، درگیری پریکارد یا علل عضلانی ـ اسکلتی است.

        علائم همراه: وجود تعریق به نفع علت احشایی درد است، وجود سنکوپ یا پره‌سنکوپ به نفع علل قلبی عروقی یا آمبولی ریه است. تنگی نفس در بیماری‌های قلبی عروقی و ریوی دیده می‌شود، تهوع و استفراغ می‌تواند در بیماری‌های قلبی عروقی و گوارشی دیده شود.

        شرح‌حال اپیزودهای قبلی درد قفسه سینه و درصورت بررسی، نتیجه بررسی‌ها پرسش در مورد ریسک‌فاکتورهای هر کدام از بیماری‌های مطرح در لیست تشخیص افتراقی‌ها.
عاطفه عبداللهی