چاپ خبر
یک تهدید جدی در سرتاسر جهان
سرطان در کشورهای فقیر همچنان یک پایان است
روزنامه سپید   |   اخبار 9   |   23 تیر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d17529

     از سال 1990 سرطان پروستات و پستان به‌طرز چشمگیری افزایش یافته و سرطان در کشورهای در حال توسعه، جایی که دسترسی به تست های غربالگری و درمان‌های گرانقیمت اندک است، چالشی بزرگ محسوب می‌شود.


     در سال 2013 در سراسر دنیا 9/14 میلیون مورد جدید سرطان و 2/8 میلیون مرگ ناشی از آن اتفاق افتاد. شاخص‌ترین نوع سرطان در مردان، سرطان پروستات بود که مرگ 293 هزار نفر را به دنبال داشت. در طول این دوره میزان ابتلا به سرطان پروستات بیش از سه برابر شده که تا حدودی به‌دلیل رشد جمعیت و افزایش سن است. این دو عامل در زنان هم افزایش ابتلا به سرطان پستان را در پی داشته است که موجب مرگ 464 هزار زن شده است. سرطان پستان در بین زنان همچنان شایع‌ترین نوع سرطان است و تعداد موارد جدید سرطان در همین دوره دو برابر شده است.


     دکتر فیتزموریس، نویسنده مقاله، می‌گوید: «سرطان همچنان یک تهدید جدی برای سلامت مردم سراسر دنیاست. پیشگیری از سرطان، غربالگری و برنامه‌های درمانی گران هستند و بسیار مهم است که کشورها بدانند کدام نوع سرطان بار بیماری بیشتری را به جامعه تحمیل می‌کند تا بتوانند منابع بیشتری را برای درمان آن اختصاص دهند.»


     همچنان که موارد جدید سرطان افزایش می‌یابد میزان مرگ و میر ناشی از سرطان هم تغییر می‌کند. در سراسر دنیا سرطان پس از بیماری‌های قلبی- عروقی دومین علت اصلی مرگ است و میزان مرگ‌های ناشی از سرطان از سال 1990 تا 2013، از 12درصد به 15درصد افزایش یافته است. در طول این دوره سرطان ریه، معده و کبد همچنان 3 عامل عمده مرگ در هر دو جنس بوده‌اند.


     کشورهای ثروتمند غالبا سرطان را یک معضل می‌دانند در حالی که کشورهای فقیر یا در حال توسعه آن را یک پایان. با وجود اینکه هنوز سرطان پستان در سراسر جهان شایع‌ترین سرطان در بین زنان است، از اوایل سال 2000 میزان وقوع آن در کشورهای پیشرفته ثابت مانده و یا رو به کاهش گذاشته است. در      کشورهای در حال توسعه برعکس، با وجود این که میزان وقوع آن کمتراست، اما رشد آن سریع‌تر از کشورهای پیشرفته است.


     اگر میزان مرگ‌ومیر در هر دو جنس مد نظر باشد، رتبه آن در هر دو گروه کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال توسعه یکسان است، البته تفاوت‌های قابل توجهی هم وجود دارد. سرطان دهانه رحم در کشورهای پیشرفته رتبه 18 است، درحالی که در کشورهای در حال توسعه رتبه 8 را دارد و رتبه سرطان پروستات در کشورهای در حال توسعه 13 است که قابل مقایسه با رتبه 6 در کشورهای پیشرفته است. در جنوب صحرای آفریقا، سرطان دهانه رحم معنای عمیقی دارد، زیرا این نوع سرطان شایع‌ترین نوع درتقریبا 24 کشور این منطقه وعمده‌ترین عامل مرگ زنان در 40 کشور این قاره است.


     دکتر ملاکو، نویسنده دیگر مقاله از دانشگاه مکله در اتیوپی، می‌گوید: «کشورهای جنوب صحرای افریقا با غربالگری و درمان می‌توانند در مبارزه با سرطان دهانه رحم گام‌های بلندی بردارند. پیشگیری قسمت مهم تلاش ما برای نجات جان انسان‌هاست.»


     هرچند سرطان یک واقعه جهانی است، اما کشورهای سراسر دنیا با هم تفاوت‌هایی دارند. در چین این سرطان معده و نه سرطان رحم که دومین علت عمده مرگ زنان بر اثر سرطان است. در کشورهای امارت متحده عربی و قطر به‌جای سرطان پروستات، سرطان لنفوم غیر هوچکینی شایع‌ترین نوع سرطان در بین مردان است. سرطان دهان که در دنیا شیوع چندانی ندارد دومین سرطان شایع در هند و سرطان روده بزرگ و راست‌روده مهلک‌ترین نوع سرطان در بین زنان کشورهای ژاپن، نروژ، پرتغال و اسپانیا است. موثرترین راهکارها برای مبارزه با سرطان باید بر اساس نیازهای هر منطقه طراحی شود. داده‌های مخصوص به هر کشور می‌تواند پایه‌گذار سیاست‌هایی باشد که کاهش اثرات سرطان را در حال و آینده هدف قرار داده‌اند.


منبع: IHME
ترجمه: سیما اخلاقی