چاپ خبر
زنگ هفته بدون نایلکس با شعار«پلاستیک کمتر، زمین پاک‌تر و سلامت بیشتر»به صدا در آمد
روزنامه سپید   |   اخبار 15   |   22 تیر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d17472

       سپید: روز گذشته همزمان با 21 تیرماه، هفته بدون نایلکس با شعار «پلاستیک کمتر، زمین پاک‌ترو سلامت بیشتر»با همکاری سازمان میادین میوه و تره‌بار، شرکت فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروند، و ستاد محیط زیست تهران آغاز شد. روزی جهانی که در ایران نیز همچون سایر کشورهای دنیا، روز بدون نایلکس نام گرفت تا شاید به سیر تکامل تولید پلاستیک و نایلکس که در بین سال‌های 1870 تا 1908 به اوج رسیده بود، خاتمه دهد. چراکه بر اساس آمارها در ایران سالانه 177 هزار تن پلاستیک تولید می‌شود که این رقم معادل 500 تن در هر روز است. هرچند که آمارهای جهانی نشان می‌دهد روزانه 5/3 میلیون تن زباله در سراسر دنیا تولید می‌شود که سهم ایران از این تولید به 40 هزار تن در روز می‌رسد و این میزان 15/1 درصد تولید زباله جهان به حساب می‌آید. علاوه بر این حدود چهار درصد از تولید نفت در جهان صرف تولید مواد پلاستیکی می‌شود که در جای خود رقم قابل توجهی است. در واقع تولید پلاستیک در جهان مستلزم مصرف حدود 60 تا 100 میلیون بشکه نفت در هر سال است. در مراسم نخستین روز از هفته بدون نایلکس، سید احمد صفوی، مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران از توزیع کیسه پارچه‌ای و پاکت کاغذی در این روز خبر داد و گفت: «روز بدون نایلکس با شعار «پلاستیک کمتر، زمین پاک‌تر و سلامت بیشتر» با هدف تغییر الگوی شهروندان تهرانی در استفاده از کیسه‌های پلاستیکی برگزار می‌شود تا بتوانیم از این طریق فرهنگ استفاده از کیسه‌های تجدیدپذیر را در میان شهروندان تهرانی با توزیع این کیسه‌ها در میادین میوه و تره‌بار نهادینه کنیم.»

       وی افزود: «این شعار بر روی فاکتورهای فروش و کیسه‌های تجدیدپذیر از 15 تیرماه به مدت یک ماه درج شده است و اطلاع‌رسانی درخصوص کاهش مصرف نایلکس در سطح میادین و بازارها به ویژه در میادین اصلی انجام می‌شود.»

       مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران با اشاره به تهیه پاکت‌های کاغذی و کیسه‌های پارچه‌ای جهت جایگزینی نایلکس در این روز و در میان میادین 15 گانه تشریح کرد: «شهروندان به استفاده از پاکت‌های کاغذی و جایگزینی ساک پارچه‌ای جهت خرید در طول این هفته ترغیب می‌شوند و برنامه‌های آموزشی و ترویجی توسط انجمن‌های دوستدار محیط زیست و «سازمان‌های مردم نهاد» در میادین اصلی اجرا خواهد شد.» صفوی با اشاره به مصوبه شورای اسلامی شهر تهران در سال 88 درخصوص تغییر الگو و کاهش مصرف کیسه‌ها ادامه داد: «سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران درراستای تدابیر مدیریت شهری و اهمیت به بهداشت و سلامت محیط زیست شهرداری و شهروندان از سال 89 جایگزینی تدریجی کیسه‌های تجدیدپذیر را آغاز کرده‌اند و در حال حاضر تمامی نایلکس‌های مصرفی برای عرضه محصولات میوه و تره‌بار در کلیه میادین و بازارهای این سازمان که به حدود 400 میلیون کیسه در سال می‌رسد از کیسه‌های تولیدی پایه گیاهی و تجدیدپذیر استفاده می‌کنند.» مدیرعامل سازمان مدیریت میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران با بیان اینکه روزانه 5/4 تن نایلکس‌های تجدیدپذیر و پایه‌گیاهی در میادین سطح شهر تهران توزیع می‌شود، تاکید کرد که ماهیانه نمونه‌ای از محصولات تولیدی هر شرکت جهت راستی‌آزمایی خاصیت زیست‌تخریب‌پذیری به آزمایشگاه‌های معتبر ارسال می‌شود. در ادامه این مراسم علی‌محمد شاعری رییس ستاد محیط زیست شهرداری تهران نیز از مصرف دو میلیون تن مواد پلاستیکی در سطح کشور خبر داد و گفت: «600 هزار تن ظروف پلاستیکی و 200 هزار تن کیسه‌های پلاستیکی سالانه در سطح کشور استفاده می‌شود که از این میان سهم هر شهروند تهرانی به طور روزانه استفاده از یک کیسه پلاستیکی است.»

       رییس ستاد محیط زیست شهرداری تهران افزود: «در اولین گام باید در میان شهروندان گرایش برای مصرف کیسه‌های پلاستیکی را کاهش دهیم. متاسفانه به دلیل اینکه کشور ما مواد نفتی فراوانی دارد، تولید مواد پلاستیکی با پایه نفتی ارزانتر است. به همین دلیل تولیدکنندگان راغب هستند که مواد پلاستیکی با پایه نفتی را تولید کنند.» علوی، مدیرعامل شرکت شهروند نیز با تاکید بر لزوم استفاده از کیسه‌های تجدیدپذیر تاکید کرد که شهرداری تهران در تلاش است تا حقیقتا به روز بدون نایلکس برسد. زیرا اگر بتوانیم در سطح تمامی فروشگاه‌ها استفاده از کیسه‌های تجدیدپذیر و پارچه‌ای را الگوسازی کنیم، قطعا می‌توانیم الگوی نامناسب استفاده از کیسه‌های پلاستیکی را در میان شهروندان تغییر دهیم.

       به گفته وی در حال حاضر همه نایلکس‌های استفاده شده در مجموعه فروشگاه‌های شهروند از نوع تجدیدپذیر هستند. برهمین اساس باید تلاش کنیم در تمامی امورات زندگی به این باور برسیم که با تغییر الگوی مصرف کیسه‌های پلاستیکی محیط زیست خود را از پلاستیک‌های پایه نفتی نجات دهیم.