چاپ خبر
منـع اسـتفاده از مهـارکننده SGLT2 در دیـابت نـوع یک
روزنامه سپید   |   اخبار 8   |   15 تیر 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d17094

     یک گزارش از چندین مورد ابتلا به کتواسیدوز دیابتیک (DKA) یوگلیسمی، به دنبال مصرف مهارکننده‌های کوترانسپورتر سدیم ـ گلوکز 2 (SGLT2) در 9 بیمار که 7 نفر از آنها دیابت نوع 1 داشتند و 2 مورد نیز مبتلا به دیابت نوع 2 بودند، تجویز این دسته از داروها را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 با محدودیت مواجه کرده است.


     در این گزارش، جزئیات بیشتری از این عارضه جانبی بالقوه تهدیدکننده حیات آمده که بیشتر از این جهت نگرانی ایجاد می‌کند که DKA ایجاد شده یوگلیسمی بوده، بنابراین افراد مبتلا سطح قند خون نزدیک به طبیعی داشته و علایم کمی را نشان می‌دهند.


     این اطلاعات جدید براساس بررسی خطر DKA یوگلیسمی مرتبط با مهارکننده‌های SGLT2 به دست آمده که به‌وسیله آژانس اروپایی پزشکی به تازگی منتشر شده است. این آژانس 101 مورد DKA را در سراسر جهان در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 گزارش کرده است.


     در ماه می 2015، سازمان غذا و داروی آمریکا هشدار مشابهی را در رابطه با این کلاس دارویی ارائه کرده و در آن 20 مورد DKA یوگلیسمی را معرفی کرده که مرتبط با مهارکننده‌های SGLT2 بوده‌اند و بیشتر هم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 رخ داده بوده است.


     مهارکننده‌های SGLT2 یک کلاس دارویی جدید در درمان دیابت نوع 2 است، اما در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.


     یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها در زمینه DKA یوگلیسمی این است که بیماران وقوع آن را تشخیص نمی‌دهند، زیرا سطح گلوکز به‌طور قابل توجهی افزایش نمی‌یابد، بنابراین دوز انسولین خود را در همان سطح قبلی نگاه داشته یا حتی کم می‌کنند.


     همین امر، اسیدوز را احتمالا بدتر می‌کند. بنابراین، بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 یا 2 که مبتلا به تهوع، استفراغ یا درد عضلانی می‌شوند یا در حین درمان با مهارکننده‌های SGLT2، دچار اسیدوز متابولیک می‌شوند، باید در اسرع وقت از نظر وجود کتون در ادرار یا سرم ارزیابی شوند.


     از سوی دیگر، مهارکننده‌های SGLT2 باید با احتیاط زیادی تجویز شوند، مشاوره‌های گسترده‌ای به بیماران داده شود و بیماران مبتلا به دیابت نوع 1، از نزدیک پایش شوند.


Diabetes Care