چاپ خبر
طی دو سال به تامین 100درصدی داروهای مشتق از پلاسمای کشور می‌رسیم
احداث پالایشگاه پلاسما با کمک طرف کره‌ای
روزنامه سپید   |   اخبار 1   |   10 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1671

پالایش پلاسما اولین بار در سال 1355 و در سازمان انتقال خون ایران آغاز شد. نیاز به توسعه بیشتر و تولید فرآورده‌های مشتق از پلاسما باعث شد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1369، زمینه لازم برای تاسیس مرکز پالایش پلاسما جهت تامین فرآورده‌های پلاسمایی در کشور را فراهم کند.
در سال 1373 بود که شرکت پالایش و پژوهش خون به طور رسمی فعالیت خود را به عنوان تنها مرکز پالایش پلاسما و تهیه و توزیع محصولات مشتق از آن آغاز کرد.
مدیر عامل سازمان انتقال خون کشور در خصوص وضعیت ایران در بخش تولید فرآورده‌های خونی به خبرنگار «سپید» گفت: «درزمینه تولید ماده خام وضعیت بسیار خوبی داریم. امسال ظرفیت 400هزار لیتر تولید ماده خام پلاسما در کشور فراهم می‌شود. 200 هزار لیتر را در سازمان انتقال خون از پلاسمای مازاد تهیه می‌کنیم که استانداردهای اروپایی را دریافت کرده و در حال حاضر قابل ارسال به اروپا است. همچنین 200 هزار لیتر را هم مراکز اهدای پلاسما، جمع‌آوری می‌کنند. بنابراین در زمینه تولید ماده خام برای صنعت پلاسما به خودکفایی رسیده‌ایم. ولی باید بخش خصوصی وارد سرمایه‌گذاری شود تا بتوانیم پالایشگاه پلاسما را در کشور خودمان نیز داشته باشیم. در این زمینه اقداماتی انجام شده و حداقل تاکنون 2 شرکت اروپایی و آسیایی برای ورود به صنعت پلاسمای ایران اعلام آمادگی کردند و این کار را با مشارکت بخش خصوصی انجام دادند.»
علی اکبر پورفت‌ اله در ادامه از احتمال همکاری یک شرکت آسیایی برای ساخت یک پالایشگاه پلاسما در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «احتمال دارد که به زودی یک شرکت کره‌ای با همکاری بخش خصوصی ایران اقدامات اولیه را برای سرمایه‌گذاری و احداث یک پالایشگاه 450 هزار لیتری آغاز کنند. در حال حاضر این کار در مرحله مطالعات اقتصادی و ایجاد کنسرسیومی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است که فکر می‌کنم این اقدامات طی 2 تا 3 ماه آینده انجام می‌شود و امیدواریم که طی سال جاری کلید آن زده شود.»
پورفتح‌اله درباره پالایشگاه پلاسما افزود: «ما به دنبال صنعت Tur- Key و ایجاد پالایشگاهی برای پلاسما بودیم. در حالی که در جمع‌آوری و تامین ماده اولیه و پلاسما با استانداردهای قابل‌ قبول بین‌المللی مشکل داشتیم. قرار بود در ساختاری دولتی در استاندارد کردن پلاسما و اخذ گواهی‌های بین‌المللی تحول ایجاد کنیم و بتوانیم پلاسمای کشور را به خارج از کشور ارسال کرده و در اختیار شرکت‌های خارجی قرار دهیم و حتی در همین راستا در سال 1393، میزان 174 هزار لیتر پلاسما را به خارج از کشور ارسال کردیم که دستاورد بزرگی محسوب می‌شود و این میزان پلاسما حاصل خون‌های اهدایی از سوی 800 تا 900 هزار اهداکننده بوده است. ما در زمینه استاندارد کردن پلاسما، گواهی‌های بین‌المللی را دریافت کردیم و مراکز جمع‌آوری ما هم تائیدیه‌های بین‌المللی را گرفتند.»
وی درباره مهم‌ترین اقدام سازمان انتقال خون درباره محصول پلاسما گفت: «سال گذشته بخشی از پلاسمای ارسال‌شده به خارج از کشور توسط شرکت بیوتست آلمان و سی‌اس‌ال به داروهای مشتق از پلاسما و محصولات جانبی تبدیل شد. در همین راستا مجبور به رعایت اصول جی‌ام‌پی شده و در دوره‌های متناوبی تحت ممیزی قرار می‌گیریم.»
مدیر عامل سازمان انتقال خون کشور این میزان تولید را برای نیاز کشور ناکافی دانست و گفت: «برای تامین 100 درصد نیاز کشور به ظرفیتی معادل حدود 600 هزار لیتر جمع‌آوری پلاسما نیاز است و تنها در مورد فاکتور 8، بالغ بر 180 میلیون واحد بین‌المللی واردات داشتیم. همه دنیا بخشی از منابع خود را روی فاکتور 8 نوترکیب برده‌اند.» پورفتح‌اله در خصوص زمان‌بندی لازم برای رسیدن به تامین نیاز کشور گفت: «به نظرم می‌توانیم در یک بازه زمانی 1 تا 2 ساله به 100 درصد تامین نیاز داروهای مشتق از پلاسمای کشور با پلاسمای ایرانی برسیم.»
لازم به ذکر است که سال گذشته مقرر شد طی تنظیم تفاهم‌نامه‌ای، زمینه ممیزی از مراکز اهدای خون توسط سازمان غذا و دارو فراهم شود و کار گروه مشترکی برای سیاست‌گذاری یکسان بین سازمان انتقال خون و سازمان غذا و دارو در زمینه داروهای مشتق از پلاسما و صنعت دارو در کشور تشکیل شود.
امیر پروسنان